27 Απριλίου 2017 at 04:49

Γράμμα του πατέρα του Jim Morrison – ‘να εγκαταλείψει κάθε ιδέα για το τραγούδι’

από

Γράμμα του πατέρα του Jim Morrison – ‘να εγκαταλείψει κάθε ιδέα για το τραγούδι’

Το 1970 ο Jim Morrison συνελήφθη με την κατηγορία «άσεμνης εμφάνισης και βωμολοχίας» σε μια παράσταση των Doors στο Μαϊάμι (η οποία έγινε πάνω από ένα χρόνο πριν!), όπου ο τραγουδιστής του συγκροτήματος φέρεται πως γυμνώθηκε μπροστά στο κοινό. Ο πατέρας του έστειλε επιστολή στην επιτροπή που θα αποφάσιζε για τη μοίρα του Jim, ένα γράμμα όπου συμπαραστέκεται στο γιο του, και ίσως εν μέρει δικαιολογεί τη συμπεριφορά του, φανερώνοντας το τεράστιο χάσμα μεταξύ του στρατιωτικού πατέρα και του καλλιτέχνη γιου.

2, Οκτωβρίου 1970

κ. Robert Disher, Επόπτη Περιοχής “07”

Επιτροπή Αναστολών και επιμελητών της Φλόριντα

Κτίριο Γραφείων Πολιτείας της Φλόριντα

1350 N. W. Avenue 12

Μαϊάμι, Φλόριντα, 33136

Αγαπητέ κ Disher:

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας της 24 Σεπτεμβρίου. Εκτιμώ αυτή την ευκαιρία να υποβάλλω τις παρατηρήσεις μου σχετικά με το γιο μου Jim.

Τον είδα τελευταία φορά περίπου 5 χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους του στο U.C.L.A.. Ολοκλήρωνε τότε επιτυχώς το τέταρτο έτος του κολεγίου. Όπως σε όλη την ακαδημαϊκή του πορεία στο δημοτικό, το γυμνάσιο και το κολέγιο, ήταν άριστος μαθητής. Ενώ ο ίδιος ήταν πάντα πνευματικά ένας επαναστάτης, πάντα υπάκουε και σεβόταν τις αρχές. Το 1965 ανέλαβα μια ανάθεση δύο χρόνων στην Αγγλία. Αν και τον κάλεσα να έρθει μαζί μας στο Λονδίνο μετά την αποφοίτησή του, αρνήθηκε, για να ξεκινήσει τη δική του καριέρα. Από τότε, υπήρξε εντελώς ανεξάρτητος από μένα οικονομικά και με κάθε άλλο τρόπο.

Είχαμε πολύ μικρή επαφή μαζί του από την εποχή εκείνη, που οφείλεται εν μέρει στην απόσταση και εν μέρει εξαιτίας κάποιας κριτικής εκ μέρους μου. Ενώ ήμουν στο Λονδίνο, με κάλεσε ένας παλιός φίλος από την Καλιφόρνια τον οποίο ο Jim είχε προσεγγίσει για ένα δάνειο ώστε να χρηματοδοτήσει τον πρώτο του δίσκο. Ανησυχώντας για την εμφάνισή του, ειδικά τα μακριά του μαλλιά, ο φίλος μου τηλεφώνησε. Εγώ, με τη σειρά μου, έγραψα στον Jim μια επιστολή επικρίνοντας έντονα τη συμπεριφορά του και σε μεγάλο βαθμό τον συμβούλεψα να εγκαταλείψει κάθε ιδέα για το τραγούδι ή οποιαδήποτε σχέση με μουσικό συγκρότημα, λόγω του ότι θεωρούσα πως είχε πλήρη έλλειψη ταλέντου προς αυτή την κατεύθυνση. Η απροθυμία του να επικοινωνήσει μαζί μου τότε είναι για μένα απολύτως κατανοητή.

Από τότε που επέστρεψα στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχω κάνει πολλές φορές προσπάθεια να επικοινωνήσω μαζί του. Μια προσπάθεια ήταν επιτυχής και μιλήσαμε μαζί τηλεφωνικά. Η συζήτησή μας ήταν αρκετά ευχάριστη, και τον συνεχάρηκα για τον πρώτο του χρυσό δίσκο, αλλά δε συζητήσαμε τίποτα ουσιώδες. Δεν είχαμε καμία άμεση επαφή από τότε.

Ωστόσο, όταν όλοι ζούσαμε στην Καλιφόρνια το 1969, ο νεότερος αδελφός του Jim και η αδελφή του τον επισκέπτονταν συχνά και τα βρίσκανε περίφημα όπως πάντα κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας τους στο σπίτι. Επίσης, ένας παλιός φίλος μας δείπνησε με τον Jim στο Λος Άντζελες πριν από μερικούς μήνες και μας ανέφερε ότι ήταν «ο παλιός καλός Jim.»

Έχω παρακολουθήσει την καριέρα του με ένα μείγμα έκπληξης και, στην περίπτωση της παράστασής του στο Μαϊάμι, μεγάλης ανησυχίας και θλίψης. Αν και προφανώς δεν είμαι κριτής της σύγχρονης μουσικής, αντιμετωπίζω την επιτυχία του με υπερηφάνεια.

Με βάση τις γνώσεις μου για τον Jim μέχρι το 21ο έτος του, πιστεύω ακράδαντα ότι η παράστασή του στο Μαϊάμι ήταν ένα σοβαρό λάθος και δεν τον αντιπροσωπεύει. Θα συνεχίσω πάντα να παρακολουθώ την πρόοδό του με μέγιστο ενδιαφέρον και ανησυχία και θα είμαι έτοιμος να τον βοηθήσω με κάθε τρόπο που θα μου ζητήσει.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την ευκαιρία να επιβεβαιώσω την πεποίθησή μου ότι ο Jim είναι ουσιωδώς ένας υπεύθυνος πολίτης.

Αληθινά δικός σας,

G.S. Morrison, Υποναύαρχος, U.S.N.

1327 South Glebe Road

Arlington, Virginia, 22204

Ένα δεύτερο γράμμα από το αρχείο του Jim Morrison, όταν ήταν μόλις δέκα χρονών, το 1954.

Αγαπημένη Μητέρα,

Καθώς το Πάσχα έρχεται κάθε χρόνο, σκέφτομαι πώς με έχεις βοηθήσει να αντιμετωπίσω τις πολλές δυσκολίες στη ζωή μου. Εύχομαι μόνο να μπορούσα να γράψω στο χαρτί πόσο εκτιμώ τη βοήθεια και την αγάπη που μου έδωσες καθ’ όλη τη ζωή μου.

Με αγάπη, Jim

Πηγή

(Εμφανιστηκε 609 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.