7 Μαρτίου 2017 at 17:03

Η απάντηση του Μπέρτραντ Ράσελ στις προκλήσεις ενός φασίστα

από

Η απάντηση του Μπέρτραντ Ράσελ στις προκλήσεις ενός φασίστα

Ο Όσβαντ Μόσλεϋ (Oswald Mosley) είχε ιδρύσει την Βρετανική Ένωση Φασιστών (BUF) και προκάλεσε τον ηθικό φιλόσοφο Μπέρτραντ Ράσελ σε συζήτηση για τις αρετές του φασισμού. Ο Ράσελ τού απάντησε αρνητικά με τρόπο, ευγενικό πάντα, αλλά εμφατικό και αμετάκλητο. Ακολουθεί το γράμμα που του έστειλε.

Αγαπητέ Κύριε Όσβαλντ,

Σας ευχαριστώ για το γράμμα σας και τα εσώκλειστα που περιελάμβανε. Αφιέρωσα κάποια σκέψη στην πρόσφατη αλληλογραφία μας. Είναι πάντα δύσκολο να αποφασίσει κανείς πώς να απαντήσει σε άτομα των οποίων το ήθος είναι τόσο ξένο και, στην πραγματικότητα, απωθητικό προς το δικό του. Δεν είναι ότι μου κακοφαίνονται τα γενικότερα σημεία που παρουσιάζετε αλλά ότι κάθε στάλα της ενεργητικότητάς μου έχει αφιερωθεί σε μια δραστήρια αντίθεση στην απάνθρωπη μισαλλοδοξία, την παθολογική βία, και τη σαδιστική δίωξη που έχει χαρακτηρίσει τη φιλοσοφία και την πρακτική του φασισμού.

Αισθάνομαι υποχρεωμένος να πω ότι οι συναισθηματικοί κόσμοι όπου κατοικούμε είναι τόσο διακριτοί, και εκ βαθέων αντίθετοι, ώστε τίποτα καρποφόρο ή ειλικρινές δεν θα μπορούσε ποτέ να αναδυθεί από μία συναναστροφή μεταξύ μας.

Θα ήθελα να συνειδητοποιήσετε την ένταση αυτής της πεποίθησης από μέρους μου. Δεν προέρχεται από καμία πρόθεση να είμαι αγενής που το λέω αυτό αλλά λόγω όλων όσων εκτιμώ στην ανθρώπινη εμπειρία και στα ανθρώπινα επιτεύγματα.

Ειλικρινά δικός σας,

Μπέρτραντ Ράσελ

Το γράμμα περιλαμβάνεται στη βιογραφία Η ζωή του Μπέρτραντ Ράσελ του Ρόναλντ Κλαρκ.

Πηγή: brainpickings.org

(Εμφανιστηκε 2,179 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Ένα σχόλιο

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.