20 Ιουνίου 2017 at 21:57

Το γράμμα εκβιασμού του FBI προς τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

από

Το γράμμα εκβιασμού του FBI προς τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Γράφει και μεταφράζει ο Κωνσταντίνος Σαπαρδάνης

Το Νοέμβριο του 1964, ο Γουίλιαμ Σάλιβαν του FBI (βοηθός του Χούβερ) έστειλε ένα γράμμα στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, εν μέσω του αγώνα του για τα δικαιώματα των μαύρων στην Αμερική. Το γράμμα στάλθηκε δήθεν από κάποιον ανώνυμο «Νέγρο», και συνοδευόταν από μία κασέτα ήχου. Ο αιδεσιμότατος Κινγκ είχε ηχογραφηθεί κατά τη διάρκεια σεξουαλικής συνεύρεσης και το γεγονός ότι δεν επρόκειτο για τη γυναίκα του (σύμφωνα τουλάχιστον με αυτά που διαβάζουμε στο ίδιο το γράμμα –η ηχογράφηση δεν έγινε διαθέσιμη ποτέ) θα δημιουργούσε τελεσίδικα προβλήματα για την συμμετοχή του στον αγώνα, πόσο μάλλον για τον ηγετικό του ρόλο σ’ αυτόν. Το γράμμα λοιπόν είναι απειλητικό (εκβιαστικό για την ακρίβεια) και στην τελευταία παράγραφο, εμμέσως πλην σαφώς, ο Κινγκ παροτρύνεται να αυτοκτονήσει για να γλιτώσει τον διασυρμό.

[Υπόψη πως το γράμμα έχει κάποια συντακτικά λάθη, μια ανοιγμένη παρένθεση που δεν κλείνει πουθενά και μια γενική προχειρότητα –λάθη ενδεχομένως θελημένα με στόχο να ρίξουν στάχτη στα μάτια παριστάνοντας το κείμενο κάποιου τυχαίου ανήσυχου πολίτη και όχι ενός οργανισμού όπως το FBI. Κάποια από τα λάθη έχουν διατηρηθεί και στη μετάφραση –το πρωτότυπο βρίσκεται παρακάτω. Επίσης, για την κατανόηση της πρώτης παραγράφου, το επώνυμο «Κινγκ» είναι η αγγλική λέξη που σημαίνει «βασιλιάς».]

ΚΙΝΓΚ,

Εν όψει της χαμηλού υπόβαθρου και ανώμαλης συμπεριφοράς σου δεν θα κοσμήσω το όνομά σου ούτε με ένα Κύριε ούτε με ένα Αιδεσιμότατος ούτε με ένα Δόκτωρ. Και, το επώνυμό σου φέρνει στο νου εκείνου του τύπου τους βασιλιάδες όπως ο Βασιλιάς Ερρίκος ο 8ος και τις αμέτρητες πράξεις μοιχείας του και ανήθικης συμπεριφοράς κατώτερες από αυτήν ενός ζώου.

Κινγκ, κοίταξε μέσα στην καρδιά σου. Το ξέρεις πως είσαι μια απόλυτη απάτη και μεγάλη επιβάρυνση σε όλους εμάς τους Νέγρους. Οι λευκοί σ’ αυτή τη χώρα έχουν αρκετούς δικούς τους απατεώνες αλλά είμαι σίγουρος πως δεν έχουν ούτε έναν αυτή τη στιγμή που να είναι αντάξιός σου. Δεν είσαι κληρικός εσύ και το ξέρεις. Επαναλαμβάνω είσαι μια κολοσσιαία απάτη και μάλιστα μία απάτη αχρεία και φαύλη. Δεν θα μπορούσες να πιστεύεις στο Θεό και να κάνεις αυτά που κάνεις. Προφανώς δεν πιστεύεις σε καμία προσωπική ηθική αρχή.

Κινγκ, όπως όλες οι απάτες το τέλος σου πλησιάζει. Θα μπορούσες να είσαι ο μεγαλύτερος ηγέτης μας. Εσύ, ακόμα και από μικρή ηλικία κατέληξες να γίνεις όχι ηγέτης αλλά ένας έκλυτος, ανώμαλος ηθικός ηλίθιος. Τώρα θα πρέπει να βασιστούμε στους γηραιότερους ηγέτες μας όπως ο Γουίλκινς[1] ένας άνθρωπος με ακέραιο χαρακτήρα και δόξα τω θεώ που έχουμε κι άλλους σαν κι αυτόν. Αλλά εσύ έχεις τελειώσει. Οι «τιμητικοί» σου τίτλοι, το Βραβείο Νόμπελ σου (τι μακάβρια φάρσα) και άλλα βραβεία δεν θα σε σώσουν. Κινγκ, επαναλαμβάνω έχεις τελειώσει.

Κανένας δεν είναι υπεράνω των γεγονότων, ούτε καν απατεώνες σαν κι εσένα. Στρέψε το σεξουαλικά ψυχωτικό αυτί σου στα εσώκλειστα. Θα αναγνωρίσεις τον εαυτό σου και μέσα σε όλη τη βρώμα, λέρα και ηλίθια ρητορική σου εκτεθειμένο και καταγεγραμμένο για πάντα. Επαναλαμβάνω –κανένας δεν μπορεί να επιχειρηματολογήσει επιτυχημένα εναντίον των γεγονότων. Είσαι τελειωμένος. Θα βρεις καταγεγραμμένα για πάντα τους ακάθαρτους, ρυπαρούς, αχρείους συντρόφους σου, αρσενικούς και θηλυκούς, να σχηματίζουν μαζί σου τις ειδεχθείς σου ανωμαλίες. Και κάποιοι από αυτούς παριστάνουν τους εκπροσώπους του Ευαγγελίου. Ο Σατανάς δεν θα μπορούσε να κάνει περισσότερα. Τι απίθανη αχρειότητα. Είναι όλα καταγεγραμμένα, τα σεξουαλικά σου όργια. Άκου τον εαυτό σου, βρώμικο και ανώμαλο κτήνος. Είσαι στα πρακτικά. Έχεις καταγραφεί –όλες οι μοιχευτικές πράξεις σου, τα σεξουαλικά σου όργια που πάνε πολύ πίσω στο παρελθόν. Αυτό είναι μόνο ένα μικρό δείγμα. Θα το καταλάβεις αυτό. Ναι, από τις διάφορες αχρείες συντρόφους σου της ανατολικής ακτής μέχρι την [διαγραμμένο] και άλλες στη δυτική ακτή και εκτός της χώρας είσαι καταγεγραμμένος. Κινγκ είσαι τελειωμένος.

Το Αμερικάνικο κοινό, οι εκκλησιαστικοί οργανισμοί που σε έχουν βοηθήσει – Προτεστάντες, Καθολικοί και Εβραίοι θα σε μάθουν γι’ αυτό που είσαι – ένα αχρείο, ανώμαλο κτήνος. Το ίδιο και άλλοι που σε έχουν υποστηρίξει. Είσαι τελειωμένος.

Κινγκ, υπάρχει μόνο ένα πράγμα που σου μένει να κάνεις. Ξέρεις τι είναι αυτό. Έχεις μόλις 34 μέρες να το κάνεις (αυτός ο ακριβής αριθμός έχει επιλεχτεί για έναν συγκεκριμένο λόγο, έχει καθορισμένη πρακτική σημασία. Είσαι τελειωμένος. Υπάρχει μόνο μία διέξοδος για σένα. Καλύτερα να τη διαλέξεις πριν το ρυπαρό, ανώμαλο ποιόν σου ξεμπροστιαστεί στο έθνος.

Το πρωτότυπο

Οι 34 μέρες ενδεχομένως να σημαίνουν την τελετή απονομής του Βραβείου Νόμπελ ειρήνης (όταν γράφτηκε το γράμμα ήταν ήδη γνωστό πως επρόκειτο να απονεμηθεί στον Κινγκ). Ο παραλήπτης όμως είδε το γράμμα αφού είχε γυρίσει από το ταξίδι του στο Όσλο. Αρχικά το πήρε στα χέρια της η γυναίκα του που, λόγω της κασέτας, νόμιζε ότι αφορούσε κάποια ηχογραφημένη ομιλία του. Ο Κινγκ ετοίμασε μια απάντηση με τους συμβούλους του για την περίπτωση που θα χρειαζόταν, αν οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο γράμμα δημοσιεύονταν, αλλά παραδόξως δεν χρειάστηκε. Αν και το FBI έσπρωξε στον Τύπο τέτοιου είδους πληροφορίες, το θέμα δεν είδε το φως της δημοσιότητας. Μπορεί να μας ακούγεται δύσκολο να πιστέψουμε σήμερα πως ο Τύπος θα αρνιόταν να δημοσιεύσει ένα σεξουαλικό σκάνδαλο, όμως η υπόθεση δεν έφτασε στο κοινό (ενδεχομένως επειδή το σεξ ήταν περισσότερο ταμπού τότε απ’ ό,τι τώρα). Κανένας τελικά δεν έμαθε για το γράμμα πριν τη δεκαετία του 1970 και αφού ο Κινγκ είχε δολοφονηθεί (το 1968), ενώ έπρεπε να έρθει το 2014 για να δούμε την αποχαρακτηρισμένη του μορφή. Είναι γνωστό πως το FBI παρακολουθούσε τον Κινγκ με ηχογραφήσεις και γνώριζαν για τις εξωσυζυγικές του αδιακρισίες, δεν είναι γνωστό όμως αν αυτά που περιγράφονται στο γράμμα περί οργίων και ανδρικών παρτενέρ είναι ακριβή.

Διαβάστε περισσότερα:

https://www.nytimes.com/2014/11/16/magazine/what-an-uncensored-letter-to-mlk-reveals.html

[1] Roy Wilkins, διευθυντής του NAACP, οργανισμού για τα δικαιώματα των μαύρων της Αμερικής. Η αναφορά σ’ αυτόν γίνεται πιθανόν, εκτός από το για να φανεί αληθοφανές πως το γράμμα συντάχτηκε από κάποιον μαύρο πολίτη, για να δημιουργηθεί διχόνοια στο κίνημα πολιτικών ελευθεριών.

(Εμφανιστηκε 370 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.