22 Φεβρουαρίου 2018 at 10:50

Το γράμμα του Γαλιλαίου όπου αποκαλύπτει τη νέα του εφεύρεση, το τηλεσκόπιό του

από

Το γράμμα του Γαλιλαίου όπου αποκαλύπτει τη νέα του εφεύρεση, το τηλεσκόπιό του

Μεταφράζει ο Κωνσταντίνος Σαπαρδάνης

Ο περισσότερο από κάθε άλλον «υπεύθυνος για τη γένεση της μοντέρνας επιστήμης», σύμφωνα με τον Stephen Hawking, Γαλιλαίος, έχοντας δει μία πρώιμη μορφή του τηλεσκοπίου στην Ολλανδία το 1609, σχεδίασε τη δική του, βελτιωμένη μορφή. Χρησιμοποιώντας ο ίδιος αυτό το όργανο έκανε αμέτρητες ουράνιες ανακαλύψεις. Τον Ιανουάριο του 1610 έγραψε ένα γράμμα στον Leonardo Donato, Δόγη της Βενετίας, όπου περιγράφει τα οφέλη της νέας ανακάλυψης και το οποίο περιελάμβανε σχεδιάγραμμα με κάποιες παρατηρήσεις περί των δορυφόρων του Δία.

Γαληνιότατε Πρίγκιπα.

Ο Γαλιλαίος Γαλιλέι γονατίζει ταπεινά μπροστά στην Υψηλότητά Σας, προσέχοντας πολύ, και με κάθε πνεύμα θέλησης, όχι μόνο να ικανοποιήσει ό,τι αφορά την ανάγνωση των μαθηματικών στη μελέτη της Πάντοβα, αλλά για να σας γράψει έχοντας αποφασίσει να παρουσιάσει στην Υψηλότητά Σας ένα τηλεσκόπιο [“Occhiale” στο πρωτότυπο, σημαίνει «γυαλιά»] που θα φανεί πολύ χρήσιμο σε θαλάσσια ή επίγεια εγχειρήματα. Σας διαβεβαιώνω πως θα κρατήσω αυτή την εφεύρεση ως μεγάλο μυστικό και πως θα το δείξω μόνο στη Υψηλότητά Σας. Το τηλεσκόπιο κατασκευάστηκε για την πιο ακριβή μελέτη των αποστάσεων. Αυτό το τηλεσκόπιο έχει το πλεονέκτημα της ανακάλυψης εχθρικών πλοίων δύο ώρες πριν φανούν στη φυσική όραση και του να διακρίνει τον αριθμό και την ποιότητα των πλοίων και να κρίνει τη δύναμής τους και την ετοιμότητα για αναχαίτισή τους, μάχης με αυτά, ή διαφυγής από αυτά· ή, στην ύπαιθρο να μπορεί να δει και να διακρίνει κάθε κίνηση και προετοιμασία.

Πηγή

 

(Εμφανιστηκε 506 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.