24 Μαΐου 2017 at 23:19

Γράμμα ενός αθυρόστομου κωμικού σε έναν αναστατωμένο ιερέα

από

Γράμμα ενός αθυρόστομου κωμικού σε έναν αναστατωμένο ιερέα

Μεταφράζει ο Κωνσταντίνος Σαπαρδάνης

Μετά από την αναμετάδοση μίας έκτακτης εκπομπής (“special”) του stand-up κωμικού Μπιλ Χικς στην τηλεόραση του Ηνωμένου Βασιλείου, ένας αναστατωμένος ιερέας έγραψε μια επιστολή στο κανάλι Channel 4, παραπονούμενος για το περιεχόμενό της. Ο Χικς, που δεν απέφευγε το προκλητικό υλικό αλλά ούτε και τη συζήτηση, απάντησε άμεσα στον ιερέα:

Αγαπητέ Κύριε,

Μετά την ανάγνωση της επιστολής σας όπου εκφράζετε τις ανησυχίες σας σχετικά με την έκτακτη εκπομπή μου «Αποκαλύψεις», αισθάνθηκα υποχρεωμένος να σας απαντήσω ο ίδιος με την ελπίδα να διευκρινίσω τη θέση μου σχετικά με τα σημεία που θέσατε, και ίσως να σας διαφωτίσω ως προς το ποιος πραγματικά είμαι.

Εκεί απ’ όπου κατάγομαι – Αμερική – υπάρχει αυτή η μουρλή ιδέα που ονομάζεται «ελευθερία του λόγου», η οποία πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι είναι ένα από τα υψίστης σημασίας επιτεύγματα στην πνευματική ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Εγώ ο ίδιος είμαι ένθερμος υποστηρικτής του «Δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου», όπως είμαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα ήταν αν πραγματικά κατανοούσαν την έννοια. «Η ελευθερία του λόγου», σημαίνει πως υποστηρίζεις το δικαίωμα των ανθρώπων να πουν ακριβώς εκείνες τις ιδέες με τα οποίες δεν συμφωνείτε. (Διαφορετικά, δεν πιστεύετε στην «ελευθερία του λόγου», αλλά μάλλον μόνο με τις ιδέες που νομίζετε ότι είναι αποδεκτό να προφέρονται.) Βλέποντας πως υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές πεποιθήσεις στον κόσμο, και πως θα ήταν σχεδόν αδύνατο για όλους μας να συμφωνήσουμε σε οποιαδήποτε μία πεποίθηση, μπορείτε ίσως να αρχίσετε να καταλαβαίνετε πόσο σημαντική στ’ αλήθεια είναι μια ιδέα όπως η «ελευθερία του λόγου». Η ιδέα βασικά δηλώνει «ενώ εγώ δεν συμφωνώ ή ενδιαφέρομαι για αυτό που λες, υποστηρίζω όμως το δικαίωμά σου να το πεις, γιατί σ’ αυτό έγκειται η αληθινή ελευθερία».

Λέτε πως βρήκατε το υλικό μου «προσβλητικό» και «βλάσφημο». Το βρίσκω ενδιαφέρον ότι αισθάνεστε πως οι πεποιθήσεις σας υποτιμούνται ή απειλούνται, όταν θα ήμουν πρόθυμος να στοιχηματίσω ότι ποτέ δεν έχετε λάβει ούτε ένα γράμμα διαμαρτυρίας για τις πεποιθήσεις σας, ή που να ρωτάει το λόγο που αυτές επιτρέπεται να υπάρχουν. (Εάν έχετε λάβει μια τέτοια επιστολή, σίγουρα δεν προήλθε από εμένα.) Επιπλέον, φαντάζομαι πως μια γρήγορη επισκόπηση του τηλεοπτικού προγράμματος μιας μέσης εβδομάδας θα αποκαλύψει πολλές περισσότερες εκπομπές θρησκευτικού χαρακτήρα, από μία δική μου – οι οποίες αποκαλούνται ‘έκτακτες’, λόγω του γεγονότος ότι αναμεταδίδονται πολύ σπάνια.

Το μόνο που κάνω στις «Αποκαλύψεις» είναι το να προσφέρω τη δική μου άποψη, στη δική μου γλώσσα, με βάση τις δικές μου εμπειρίες – με τον ίδιο τρόπο που θρησκευόμενοι παρουσιαστές θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τις εκπομπές τους. Αν και έχω βρει πολλές από τις θρησκευτικές εκπομπές που έχω δει όλα αυτά τα χρόνια να μην είναι της αρεσκείας μου, ή σύμφωνες με τις δικές μου πεποιθήσεις, ποτέ δεν το θεώρησα δικαίωμά μου να ασκήσω οποιοδήποτε περαιτέρω είδος λογοκρισίας από την αλλαγή του καναλιού, ή ακόμα καλύτερα – το να κλείσω εντελώς την τηλεόραση.

Τώρα, όσον αφορά το κομμάτι της επιστολής σας που βρήκα το περισσότερο ανησυχητικό.

Προς στήριξη της οργισμένης θέσης σας, παρουσιάζετε το υποθετικό σενάριο που αφορά την ενδεχόμενη «οργισμένη» αντίδραση μουσουλμάνων σε υλικό που μπορεί να έβρισκαν εξίσου προσβλητικό. Αυτή είναι η ερώτησή μου προς εσάς: Ανέχεστε μήπως σιωπηρά τη βίαιη τρομοκρατία μιας χούφτας κακοποιών για τους οποίους η ιδέα της «ελευθερίας του λόγου» και η ανοχή είναι ίσως τόσο ξένη όσο και το ίδιο το μήνυμα του Χριστού; Αν με κάποιο τρόπο υπονοείτε πως η αδιαλλαξία τους σε αντίθετες πεποιθήσεις είναι δικαιολογημένη, αξιοθαύμαστη, ή ίσως ακόμη και προτιμότερη από την αποδοχή και τη συγχώρεση, τότε αναρωτιέμαι ποιες στ’ αλήθεια είναι οι πραγματικές πεποιθήσεις σας.

Αν είχατε παρακολουθήσει ολόκληρη την εκπομπή μου, θα είχατε παρατηρήσει στη σύνοψη των πεποιθήσεών μου την ένθερμη έκκληση προς τις κυβερνήσεις του κόσμου να δαπανούν λιγότερα χρήματα για το μηχανισμό του πολέμου, και περισσότερα για σίτιση, ρουχισμό και εκπαίδευση των φτωχών και άπορων του κόσμου … Μια όχι και τόσο αντιχριστιανική πεποίθηση!

Τελικά, το μήνυμα στο υλικό μου είναι ένα κάλεσμα για κατανόηση αντί για την άγνοια, για ειρήνη αντί για τον πόλεμο, για συγχώρεση αντί για την καταδίκη και για αγάπη αντί για τον φόβο. Αν και αυτό το μήνυμα ενδεχομένως να έχει δικαιολογημένα υποπέσει της προσοχής σας (λόγω της παρουσίασής μου), μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι χιλιάδες των ανθρώπων για τους οποίους έπαιξα στις περιοδείες μου στο Ηνωμένο Βασίλειο, το κατάλαβαν.

Ελπίζω να απάντησα σε μερικές από τις ερωτήσεις σας. Επίσης, ελπίζω να θεωρήσετε αυτή την επιστολή ως μια πρόσκληση για να κρατήσουμε ανοικτές τις γραμμές επικοινωνίας. Παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου προσωπικά με σχόλια, σκέψεις, ή ερωτήσεις, αν το επιλέξετε. Αν όχι, σας προσκαλώ να απολαύσετε δύο επερχόμενες έκτακτες εκπομπές μου με τίτλο «Μωάμεθ ο ΜΠΟΥΦΟΣ» και «Βούδα, χοντρό ΓΟΥΡΟΥΝΙ». (ΑΣΤΕΙΟ)

Ειλικρινά,

Bill Hicks

8 Ιουνίου 1993

Πηγή

(Εμφανιστηκε 866 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.