20 Μαρτίου 2017 at 18:55

Η αρχαιότερη γνωστή μελωδία, ένας Συριακός ύμνος 3400 χρόνων

από

Η αρχαιότερη γνωστή μελωδία, ένας Συριακός ύμνος 3400 χρόνων

Η μελωδία που έχει διασωθεί σε τέτοιο βαθμό που να αναγνωρίζεται ως τέτοια, ανήκει σε μια συλλογή 36 ύμνων γραμμένων σε σφηνοειδή γραφή, η οποία βρέθηκε σε κομμάτια πήλινων ταμπλετών τη δεκαετία το 1950 στην παραλιακή πόλη Ras Shamra της Συρίας (τότε Ugarit) σε ένα στρώμα εδάφους με ευρήματα που χρονολογούνται περί το 1400 π.Χ. Οι υπόλοιποι 35 ύμνοι δεν διασώθηκαν σε αρκετά καλή κατάσταση για να μπορούν να διαβαστούν. Η ταμπλέτα βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο της Δαμασκού.

Πρόκειται για τα τραγούδια Hurrian, και το συγκεκριμένο είναι ο ύμνος στη Νικάλ (Nikkal), από κάποιον ανώνυμο, και συνοδεύεται από οδηγίες προς τον τραγουδιστή και αρπιστή ή λυριστή. Η Νικάλ είναι μια σημιτική θεά των οπορωφόρων, κόρη του Βασιλιά του Καλοκαιριού και παντρεμένη με τον Yarikh, τον θεό του φεγγαριού. Οι επόμενες χρονολογικά γνωστές μελωδίες ανιχνεύονται μία χιλιετία μετά, όπως οι Δελφικοί Ύμνοι και ο Επιτάφιος του Σείκιλου.

Εδώ θα βρείτε την ερμηνεία του καθηγητή Richard Dumbrill

Μία άλλη απόπειρα εκτέλεσης του κομματιού:

Τρίτη εκδοχή:

Άλλη μία, από ορχήστρα:

Πηγή

(Εμφανιστηκε 1,131 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.