28 Μαΐου 2017 at 10:55

Όταν οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν φλεγόμενα πολεμικά γουρούνια εναντίον ελεφάντων

από

Όταν οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν φλεγόμενα πολεμικά γουρούνια εναντίον ελεφάντων

Δεν είναι ασυνήθιστο στην ιστορία στρατοί να χρησιμοποιούν ζώα σε μάχες. Από άλογα και ελέφαντες μέχρι σκυλιά, γάτες, πιθήκους και ρινόκερους, μεγάλη ποικιλία ζώων έχει ορμήσει ενάντια σε σπαθιά και κοντάρια ή χρησιμοποιηθεί ως μασκότ για το ηθικό των στρατιωτών. Τα γουρούνια είναι μάλλον η πιο απρόσμενη επιλογή.

Αυτό που τα έκανε χρήσιμα ήταν το σκούξιμό τους, το οποίο τρόμαζε τους ελέφαντες και τους αποπροσανατόλιζε, ώστε έτρεχαν μεταξύ του δικού τους στρατεύματος και ποδοπατούσαν στρατιώτες ή προκαλούσαν πανικό. Η πρακτική συνήθως ήταν να τα περιλούζουν με πίσσα και άλλα εύφλεκτα υλικά, και να τους βάζουν φωτιά όταν πλησίαζαν αρκετά τους ελέφαντες.

Η τακτική αναφέρεται πρώτη φορά από τον Λουκρήτιο (1ος αιώνας π.Χ.), που υποθέτει πως παλιότερα οι άνθρωποι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν ζώα όπως λιοντάρια ή αγριογούρουνα πετώντας τα στον εχθρό, με ολέθρια αποτελέσματα. Ο Ψευδο-Καλλισθένης αναφέρει πως ο Μεγαλέξαντρος έμαθε την τεχνική από τον Πώρο στην Ινδία.

Σύμφωνα με τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο (1ος αιώνας μ.Χ.) «οι ελέφαντες τρομάζουν με το παραμικρό σκούξιμο του γουρουνιού», κάτι που επιβεβαιώνει ο Αιλιανός (2ος-3ος αιώνας μ.Χ.), ο οποίος αναφέρει τη χρήση τους από τους Ρωμαίους εναντίον του Πύρρου το 275 π.Χ. Ο Προκόπιος (6ος αιώνας μ.Χ.) μας λέει πως οι πολιορκημένοι της Έδεσσας (Edessa της Μεσοποταμίας) κρέμασαν ένα ζωντανό γουρούνι από έναν πύργο κοντά στο τείχος για να διώξει με το σκούξιμό του έναν πολιορκητικό ελέφαντα του επιτιθέμενου Khosrau Α’ που είχε μπει στην πόλη, όπως και έγινε.

Σύμφωνα με τον Πολύαινο (2ος αιώνας μ.Χ.) και τον Αιλιανό στη μάχη στα Μέγαρα το 266 π.Χ. η πολιορκία του Αντίγονου Β’ Γονατά διασπάστηκε όταν γουρούνια λουσμένα με πίσσα, αργό πετρέλαιο και ρητίνη οδηγήθηκαν από τους Μεγαρινούς προς τους διατεταγμένους ελέφαντες των αντιπάλων, οι οποίοι ποδοπάτησαν μεγάλο αριθμό στρατιωτών.

Οι ελέφαντες, αν και εκπαιδευμένοι, δεν υπάκουγαν σε εντολές στην παρουσία γουρουνιών που έσκουζαν. Αργότερα, οι εκπαιδευτές έβαζαν τους ελέφαντες από μικρά να μεγαλώνουν δίπλα σε γουρούνια ώστε να συνηθίσουν και ώστε μελλοντικές γενιές ελεφάντων να μην έχουν τη συγκεκριμένη στρατηγική αδυναμία.

Πηγές:

https://en.wikipedia.org/wiki/War_pig

http://www.thevintagenews.com/2016/10/02/ancient-rome-flaming-war-pigs-used-counter-elephants-2/

 

(Εμφανιστηκε 1,116 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.