21 Φεβρουαρίου 2017 at 14:18

Δείτε online τις δύο πρώτες ταινίες του Orson Wells, πριν τον Πολίτη Κέιν

από

Δείτε online τις δύο πρώτες ταινίες του Orson Wells, πριν τον Πολίτη Κέιν

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σαπαρδάνης

Η δυναμική της γωνίας λήψης θυμίζει γερμανικό εξπρεσιονισμό

 

Εφτά ολόκληρα χρόνια πριν το αριστούργημά του, Πολίτης Κέιν, ο 19χρονος Όρσον Γουέλς γύρισε ένα 8λεπτο φιλμ με φίλους του από τη θεατρική ομάδα όπου ανήκε. Η ταινία λέγεται The Hearts of Age, και γυρίστηκε περισσότερο σαν αστείο, και πιο συγκεκριμένα ως παρωδία της ταινίας Το Αίμα Του Ποιητή του Ζαν Κοκτώ (1930). Γυρίστηκε «σε δύο ώρες μια Κυριακή απόγευμα, χωρίς να έχει κανενός είδους νόημα», όπως είπε ο ίδιος σε συνέντευξη με τον σκηνοθέτη και βοηθό του, Πήτερ Μπογκντάνοβιτς. Η ταινία δεν φτιάχτηκε για να ιδωθεί από κοινό.

Κάτι που δεν ίσχυε για την επόμενη ταινία του, το Too Much Johnson, του 1938. Η ταινία θεωρούταν μόνιμα χαμένη, αφού η μόνη γνωστή κόπια είχε καεί το 1970 στη βίλα του Γουέλς στη Μαδρίτη, μέχρι που εμφανίστηκε ένα αντίγραφο σε αποθήκη της Ιταλίας το 2007. Το φιλμ αυτό είναι διασκευή μιας θεατρικής φαρσικής κωμωδίας του William Gilette, στη θεατρική παραγωγή της οποίας συμμετείχε ο Γουέλς, μέχρι που αποφάσισε να συμπεριλάβει φιλμ στην παράσταση, σε μια πειραματική απόπειρα να παντρέψει το θέατρο και τον κινηματογράφο. Το μοντάζ έγινε το 2013 μαζί με την αποκατάσταση του υλικού που βρέθηκε, με διάρκεια 66 λεπτών. Η ταινία είναι βουβή, και αποτελείται από τρεις ενότητες, οι οποίες επρόκειτο να αποτελούν προλόγους για τις τρεις πράξεις του θεατρικού έργου. Όταν κατάφερε να βρει τα χρήματα για να ολοκληρώσει το πρότζεκτ, ανακάλυψε πως η αίθουσα που είχε στη διάθεσή του δεν είχε τις προδιαγραφές για κινηματογραφική προβολή (δεν το επέτρεπε το ύψος του ταβανιού), όπως επίσης ότι δεν είχε διασφαλίσει τα δικαιώματα για τη φιλμική μεταφορά του έργου (τα κατείχε η Paramount) παρά μόνο για τη θεατρική παράσταση, οπότε η ταινία έμεινε στο ράφι. Επειδή αργότερα η παράσταση αποτελούσε παρελθόν, δεν επιχείρησε να τη δείξει ποτέ στο κοινό αφού μπορούσαν να παιχτούν μόνο ταυτόχρονα.

Το Too Much Johnson έχει σαφείς επιρροές από τις κωμωδίες του Harold Lloyd, τον σοβιετικό κινηματογράφο του γρήγορου μοντάζ και των ακραίων γωνιών λήψης, αλλά και από τον γερμανικό εξπρεσιονισμό. Πρωταγωνιστεί ο Joseph Cotten, ο οποίος 3 χρόνια αργότερα θα εντυπωσιάσει σαν βασικός χαρακτήρας του Πολίτη Κέιν, εδώ στο πραγματικό του κινηματογραφικό ντεμπούτο.

Αριστερά πλάνο από το Too Much Johnson, δεξιά από τον Πολίτη Κέιν.

Ρεπορτάζ για την πρεμιέρα του 2013:

The Hearts of Age, 8 λεπτά:

Too Much Johnson, 66 λεπτά (όλες οι σκηνές που βρέθηκαν):

Too Much Johnson, 34 λεπτά. Μια απόπειρα δημιουργίας του τελικού προϊόντος, όπως ίσως να το ολοκλήρωνε ο Γουέλς, χωρισμένο σε τρία μέρη τα οποία θα προλόγιζαν τις τρεις πράξεις του θεατρικού:

Πηγές για το The Hearts of Age:

http://sensesofcinema.com/2006/cteq/hearts_of_age/#10

http://www.openculture.com/2012/08/ithe_hearts_of_agei_orson_welles_surrealist_first_film_1934.html

Πηγές για το Too Much Johnson:

http://www.openculture.com/2014/08/download-footage-from-orson-welles-too-much-johnson.html

http://nofilmschool.com/2014/08/orson-welles-long-lost-too-much-johnson

http://www.filmpreservation.org/preserved-films/screening-room/too-much-johnson-work-print

https://www.fandor.com/films/too_much_johnson_workprint

https://www.fandor.com/keyframe/rediscovery-orson-welles-too-much-johnson

(Εμφανιστηκε 477 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.