14 Δεκεμβρίου 2016 at 16:42

Άγνωστα γεγονότα στη σύγχρονη ελληνική ιστορία

από

Άγνωστα γεγονότα στη σύγχρονη ελληνική ιστορία

Γράφει ο Γιάννης Σιατούφης

Το πρώτο γεγονός σχετίζεται με τον Αριστείδη Δημητράτο. Γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά το 1902 και πέθανε το 1986. Υπήρξε αριστερός, στέλεχος του ΚΚΕ και συνδικαλιστής. Ήταν από τους πρωταγωνιστές των αγώνων των καπνεργατών της Καβάλας τη δεκαετία του 1920. Το 1925 εκλέχτηκε Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και το 1928 εξελέγη Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ.

          Με την επικράτηση της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου 1936 του Ι. Μεταξά ο Δημητράτος συνελήφθη από τους πρώτους και φυλακίστηκε. Σύμφωνα με το βιβλίο του Κ. Λούλη ο δικτάτορας τον επισκέφτηκε στη φυλακή και του ζήτησε να γράψει σε ένα φύλλο χαρτί για ποια πράγματα αγωνίστηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα όλα αυτά τα χρόνια. Ο συνδικαλιστής του έγραψε 8 στόχους που ήθελε να πετύχει. Τότε ο Μεταξάς, μπροστά στα έκπληκτα μάτια του Α. Δημητράτου, του πρότεινε να ορκιστεί υπουργός Εργασίας την αμέσως επόμενη μέρα και με τη στήριξή του να πετύχει τους στόχους που είχε βάλει ως συνδικαλιστής.

Ο Α. Δημητράτος (δεξιά), υπουργός εργασίας του Μεταξά.
Ο Α. Δημητράτος (δεξιά), υπουργός εργασίας του Μεταξά.

          Εκείνος δέχτηκε και έγινε ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του δικτάτορα Μεταξά. Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν να μετατραπεί ο πρώην αριστερός συνδικαλιστής σε «αρχιτέκτονα» όλων των φιλεργατικών νομοθετημάτων που τέθηκαν σε ισχύ μέσα στους επόμενους 6 μήνες. Τέτοια ήταν η καθιέρωση της οκτάωρης εργασίας, η ίδρυση του ΙΚΑ ως ταμείου κοινωνικής ασφάλισης και ταυτόχρονα για παροχή συντάξεων με το τέλος του εργασιακού βίου των εργαζόμενων Ελλήνων. Καθιερώθηκε  ο 1 μήνας άδεια το χρόνο για όσους εργάζονται και η αποζημίωση σε εργαζόμενους που απολύονται. Επίσης απαγορεύτηκε η παιδική εργασία.

          Βλέποντας τα εντυπωσιακά πράγματι νομοθετήματα σκέφτεται κανείς ότι όσα δεν κατάφεραν χρόνια και χρόνια κινητοποιήσεων και αγώνων των συνδικάτων τα κατάφερε ένας πρώην κομμουνιστής και συνδικαλιστής σε καθεστώς δικτατορικό, της 4ης Αυγούστου του Ι. Μεταξά!

          Μάλιστα η εργατική νομοθεσία ολοκληρώθηκε την περίοδο 1958-1961, όταν ο Α. Δημητράτος ανέλαβε πάλι το υπουργείο εργασίας στην κυβέρνηση τώρα του Κ. Καραμανλή.

          Φυσικά στην Ελλάδα της διχόνοιας και των ιδεοληψιών το όνομα και η προσφορά του ξεχάστηκε. Αυτό έγινε γιατί οι πρώην αριστεροί σύντροφοί του τον θεώρησαν προδότη, αφού πήγε και συνεργάστηκε με τον δικτάτορα Μεταξά και το  ΚΚΕ τον αποκήρυξε παρ’ όλη την προσφορά του στην εργατική τάξη της Ελλάδας.

Γ. Πούλος
Γ. Πούλος

          Τα επόμενα γεγονότα που θα ήθελα να αναφέρω έχουν σχέση με τους Έλληνες οπαδούς του Χίτλερ στην περίοδο της Κατοχής. Ένας τέτοιος οπαδός, που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός είναι ο Γεώργιος Πούλος. Απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων, φανατικός βενιζελικός και αντιβασιλικός, ως υπολοχαγός το 1925 ήταν από τους στενούς συνεργάτες του Θεόδωρου Πάγκαλου που τον βοήθησε στην επιβολή της δικτατορίας εκείνη τη χρονιά. Ο Πούλος ήταν ένας από τους περίπου 3000 Έλληνες φιλοναζιστές, που πίστεψαν στην εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία του Χίτλερ και περίμεναν την επικράτηση της Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με τον Κ. Λούλη δύο άλλοι Έλληνες οπαδοί του Χίτλερ στην Ελλάδα ο Έκτορας Τσιρονίκος (υπουργός στις κατοχικές κυβερνήσεις Λογοθετόπουλου και Ράλλη) και ο Ιωάννης Βουλπιώτης (διευθυντικό στέλεχος της Siemens και γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στην Κατοχή)  μεσολάβησαν και οι Γερμανοί, λίγο πριν την αποχώρησή τους από την Ελλάδα, τον Οκτώβριο του 1944, ματαίωσαν την ανατίναξη του φράγματος του Μαραθώνα! Την ίδια περίοδο δυνάμεις του ΕΛΑΣ απέτρεψαν την ανατίναξη του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κερατσίνι της Αττικής και των σιλό με σιτάρι στο λιμάνι του Πειραιά.

Ε. Τσιρονίκος
Ε. Τσιρονίκος

          Με την αναχώρηση, λοιπόν, των γερμανικών στρατευμάτων από τον ελλαδικό χώρο τον Οκτώβριο του 1944 συγκεντρώθηκαν 2000 περίπου Έλληνες φιλοναζί και 700 γερμανόφιλοι Έλληνες στρατιώτες υπό την ηγεσία του Γεωργίου Πούλου στην Αυστρία. Στο Κίτσμπουλ της Αυστρίας, μάλιστα, σχηματίστηκε η εξόριστη φιλοναζιστική κυβέρνηση του Έκτορα Τσιρονίκου, τον οποίο ανέφερα παραπάνω, με τη συμμετοχή και του αντισυνταγματάρχη Γεώργιου Πούλου, «ως υπουργού άμυνας». Η κυβέρνηση αυτή των φιλοναζιστών Ελλήνων διαλύθηκε, όταν μπήκαν τα συμμαχικά στρατεύματα στην Αυστρία, αλλά περίμεναν μέχρι και τις τελευταίες ημέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου την τελική νίκη των Γερμανών με τη βοήθεια της ατομικής βόμβας, που πληροφορίες ανέφεραν πως η κατασκευή της θα ολοκληρωνόταν σε λίγες μέρες!

          Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω ένα γεγονός στο οποίο ενεπλάκη ο Πούλος και το φιλοναζιστικό στρατιωτικό σώμα του στη Σλοβενία, σύμφωνα με τον Κ. Λούλη. Τα γερμανικά στρατεύματα διατάχθηκαν να αποχωρήσουν από την Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1944, όπως είπα παραπάνω, με σκοπό να συγκεντρωθούν στη Γερμανία μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής της ατομικής βόμβας, η οποία θα καθόριζε τον τελικό νικητή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως πίστευαν. Μαζί με τους Γερμανούς πήγε και το μεγαλύτερο κομμάτι του φιλοναζιστικού σώματος του Πούλου. Οι Γερμανοί αποχωρούν και από τη Σερβία και στην Κροατία αναθέτουν τη διοίκηση και τη διατήρηση της τάξης στο κροατικό ναζιστικό καθεστώς του Πάβελιτς και στη Σλοβενία στο φιλοναζιστικό σώμα του Έλληνα αντισυνταγματάρχη Πούλου!

Ι. Βουλπιώτης, στέλεχος της Siemens
Ι. Βουλπιώτης, στέλεχος της Siemens

          Σε λίγες μέρες καταφτάνει από τη Νορβηγία στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας μία θωρακισμένη με χάλυβα αμαξοστοιχία με φορτίο μια αποσυναρμολογημένη βόμβα μεγάλης ισχύος των Ναζί. Το τρένο είχε αρχικά προορισμό τη Ρουμανία, αλλά άλλαξε προορισμό και κατευθύνθηκε στη Σλοβενία, γιατί εντωμεταξύ η ρουμανική επικράτεια καταλήφθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα.

          Ο Πούλος απαίτησε και πέτυχε να τους ανατεθεί η φύλαξη του πολύτιμου φορτίου. Έτσι το έφερε η τύχη στη Σλοβενία μία ομάδα Ελλήνων φιλοναζιστών στρατιωτών να φυλάει μία θωρακισμένη αμαξοστοιχία με ένα όπλο μεγάλης ισχύος κατασκευασμένης από το χιτλερικό καθεστώς στη Νορβηγία! Να ήταν αποσυναρμολογημένη η ατομική βόμβα που πολλοί περίμεναν για να αλλάξει η ισορροπία του πολέμου ή κάποια άλλη βόμβα μεγάλης ισχύος; Κανείς δεν ξέρει. Οι Αμερικανοί, στα χέρια των οποίων έπεσε ο συρμός τελικά, γνωρίζουν σίγουρα το περιεχόμενο του φορτίου.

Ο Πούλος πείστηκε να μην ανατινάξει το τρένο. Με την είσοδο των Αμερικανών πήγε στην Αυστρία, όπου όμως πιάστηκε αιχμάλωτος και δόθηκε στην Ελλάδα. Δικάστηκε στη Θεσσαλονίκη, αφού στη βόρειο Ελλάδα κυρίως έδρασε την περίοδο της Κατοχής, καταδικάστηκε από το στρατοδικείο σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 11 Ιουνίου 1949.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Κ. Λούλης, Η επιβίωση της Ελλάδας μέσα από διαδοχικά θαύματα, εκδόσεις Ψυχογιός, Αθήνα 2015.

Στ. Ν. Καλύβας, Ν. Μαραντζίδης, «Εμφύλια πάθη. 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον εμφύλιο», εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2015.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82_%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%92%CE%BF%CF%85%CE%BB%CF%80%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%88%CE%BA%CF%84%CF%89%CF%81_%CE%A4%CF%83%CE%B9%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82

(Εμφανιστηκε 1,435 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.