13 Φεβρουαρίου 2019 at 10:22

Μια παλιά φωτογραφία: Τα Σέρβια (1884-86)

από

Μια παλιά φωτογραφία: Τα Σέρβια  (1884-86)

Γράφει ο Νίκος Μπουκουβάλας

Αυτή είναι η πιο παλιά φωτογραφία των Σερβίων που διαθέτουμε ως σήμερα. Φωτογράφος είναι ο Spiridon Gopcevi·  έτος δημοσίευσης 1889 στη Βιέννη· έτος φωτογράφησης μάλλον το 1884-86. Πρόκειται για την κεντρική οδό των Σερβίων που λόγω των θλιβερών γεγονότων την ημέρα της απελευθέρωσης, 10 Οκτωβρίου 1912, ονομάστηκε 117 Εθνομαρτύρων, προς τιμή των αδικοχαμένων χριστιανών από τους οπλισμένους μουσουλμάνους. Η λήψη έχει γίνει από τη θέση της σημερινής οικίας Βαγγέλη Παπαδόπουλου (Λιάκου). Αριστερά διακρίνουμε το τηλεγραφείο και στο βάθος το τεράστιο Οθωμανικό Διοικητήριο (Σεράι ) του Σαντζακίου – Νομού Σερβίων των 38 (!) αιθουσών· εκεί κατασκευάσθηκε σήμερα το Πολιτιστικό Κέντρο Σερβίων.

Αυτή είναι η πιο παλιά φωτογραφία των Σερβίων που διαθέτουμε ως σήμερα. Φωτογράφος είναι ο Spiridon Gopcevi
Αυτή είναι η πιο παλιά φωτογραφία των Σερβίων που διαθέτουμε ως σήμερα. Φωτογράφος είναι ο Spiridon Gopcevi

Μάλλον έτυχε η ημέρα κάποιας γιορτής, αφού μπροστά βλέπουμε τρεις Οθωμανούς αστυφύλακες και στο βάθος μια πομπή. Το Σαντζάκι αυτό περιελάμβανε α) τους μετέπειτα νομούς Κοζάνης, Γρεβενών και β) τις μετέπειτα επαρχίες Ελασσόνας και Κατερίνης με διοικητική έδρα τα Σέρβια από το 1881 ως το 1913. Η Κατερίνη είχε αποσπασθεί λίγο μετά το 1881. Εντύπωση προκαλούν τα καλοφτιαγμένα ρείθρα (αυλάκια κατά μήκος του δρόμου) και τα πεζοδρόμια. Το Διοικητήριο έγινε το μεγάλο Ορφανοτροφείο Δυτικής Μακεδονίας μετά το 1925, ενώ περί τις 25 Οκτωβρίου 1944 ανατινάχθηκε από τους NAZI Γερμανούς. Από το δομικό του υλικό κατασκευάσθηκε μεταπολεμικά ως το 1948 το εξατάξιο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σερβίων. Παρακαλώ, μοιράστε αυτή τη φωτογραφία, για να την έχουν όλοι οι δημότες μας.

Ο Νίκος Μπουκουβάλας είναι καθηγητής Φυσικής και Χημείας.

(Εμφανιστηκε 530 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.