21 Απριλίου 2017 at 17:21

Η προέλευση του σύγχρονου συμβόλου της καρδιάς – από τα αρχαία νομίσματα μέχρι τα emoticon

από

Η προέλευση του σύγχρονου συμβόλου της καρδιάς – από τα αρχαία νομίσματα μέχρι τα emoticon

Εκτός από την προφανή ομοιότητά του με το γυναικείο στήθος και άλλα μέρη του γυναικείου σώματος, υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το πώς καθιερώθηκε το γνωστό σύμβολο της καρδιάς στη σημερινή μορφή του. Η πεποίθηση πως η καρδιά συνδέεται με τα συναισθήματα που νιώθουμε, έκανε το ίδιο σύμβολο να δηλώνει την αγάπη.

Μέχρι τον πρώτο αιώνα μ.Χ. υπήρχε ένα φυτό, το silphium, το οποίο απεικονίζεται παρακάτω σε νόμισμα από την Κυρήνη, την ελληνική αποικία της βόρειας Αφρικής. Έλληνες και Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν το φυτό ως μπαχαρικό, φάρμακο και, πιο αξιοπρόσεκτα, για λόγους αντισύλληψης –συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παράδοση προκαλούσε έκτρωση. Ήταν η τελευταία αυτή χρήση που προκάλεσε το είδος σε εξαφάνιση, ειδικά με την αύξηση της ζήτησης όταν στην περιοχή κατάφτασαν οι Ρωμαίοι. Η απεικόνιση του φυτού και του καρπού του στα πιο πολλά νομίσματα της πόλης ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης σημασίας του φυτού για την οικονομία της. Η ομοιότητα του καρπού του με το σύγχρονο σύμβολο είναι προφανής. Το φυτό αναφέρεται από τον Ηρόδοτο, τον Στράβωνα και άλλους συγγραφείς.

Αριστερά, νόμισμα που απεικονίζει τον καρπό του silphium, και δεξιά, νόμισμα που απεικονίζει μία δεσμίδα του φυτού

Πρώτη απεικόνιση του σχήματος ως συμβόλου της καρδιάς φέρεται ίσως να είναι του 1250 (περίπου) στη διακόσμηση του γράμματος S σε αντίγραφο του βιβλίου Το ειδύλλιο του αχλαδιού (Romance of the Pear), όπου ο ερωτευμένος προσφέρει την καρδιά του σε μία δεσποινίδα, ζωγραφισμένη ως ένα αντικείμενο που μοιάζει με το σύγχρονο σύμβολο, αλλά επίσης μοιάζει με αχλάδι.

Μια άλλη θεωρία είναι πως το σύμβολο σχηματίστηκε σύμφωνα με τις περιγραφές του Αριστοτέλη και του Γαληνού όταν έγραφαν για την ανθρώπινη καρδιά –ένα όργανο με τρεις θαλάμους και ένα κοίλωμα στη μέση. Οπότε πιστεύεται πως, κατά τον Μεσαίωνα, επιστήμονες προσπάθησαν να την απεικονίσουν σύμφωνα με τα αρχαία κείμενα.

Μέχρι και τον 14ο αιώνα το σύμβολο ήταν ανάποδο σε σχέση με όπως το ξέρουμε σήμερα (δηλαδή με τη γωνία προς τα πάνω). Τον 15ο άρχισε να παίρνει το σημερινό του σχήμα, που καθιερώθηκε τον 16ο. Έτσι, βλέπουμε παρακάτω σε μία τράπουλα του 1520 και σε μία κάρτα Βαλεντίνου του 1870 το γνωστό σύμβολο.

Κάπως έτσι, ένα σύμβολο που έχει προέλευση στην ανάγκη μεθόδου αντισύλληψης όταν οι αρχαίοι Ρωμαίοι βρέθηκαν στη μακρινή Αφρική, κατέληξε στα θρανία εφήβων και συνεχίζει σήμερα την πορεία του στον ψηφιακό χώρο.

Το σύμβολο βρίσκεται στο βιβλίο που κρατάει ο Ιησούς, σε τοιχογραφία της Αγίας Σοφίας του 1239

Περισσότερα:

thevintagenews.com

Wikipedia

(Εμφανιστηκε 1,039 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.