Ακολουθεί μετάφραση της αναφοράς της Διεθνούς Αμνηστίας για την Κούβα, για το έτος 2015. Αναφέρονται χιλιάδες αυθαίρετες συλλήψεις πολιτικών αντιφρονούντων (μεταξύ των οποίων και μία για ασέβεια των αδελφών Κάστρο), καθώς και κρατήσεις ανθρώπων ώστε να μην λάβουν μέρος σε διαμαρτυρίες. Το δικαστικό σύστημα βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης, όπως και η πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ δημοσιογράφοι που κάνουν κριτική στην κυβέρνηση διώκονται αυθαίρετα (για περισσότερα περί λογοκρισίας δείτε κι εδώ). Τα λινκ που υπάρχουν στο μεταφρασμένο κείμενο δεν υπάρχουν στο πρωτότυπο.
Κούβα 2015/2016
Παρά τις αυξανόμενα ανοικτές διπλωματικές σχέσεις, αυστηροί περιορισμοί στις ελευθερίες της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και της κίνησης συνεχίζονται. Αναφέρθηκαν χιλιάδες περιπτώσεις παρενόχλησης κριτικών της κυβέρνησης και αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις.
Παρασκήνιο
Αυτή η χρονιά έφερε σημαντικές αλλαγές στις διπλωματικές σχέσεις της Κούβας. Τον Απρίλιο, ο Πρόεδρος Κάστρο συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της πρώτης παρουσίας της Κούβας στη Σύνοδο των Χωρών της Αμερικής (Summit of the Americas), την πρώτη συνάντηση μεταξύ ηγετών των δύο χωρών επί σχεδόν 60 χρόνια. Τον Μάιο, η Κούβα αφαιρέθηκε από τη λίστα των ΗΠΑ χωρών που ορίζονται ως χορηγοί διεθνούς τρομοκρατίας. Η Κούβα και οι ΗΠΑ ξανάνοιξαν τις εκατέρωθεν πρεσβείες τους και ανακοίνωσαν τις προθέσεις τους να αποκαταστήσουν διπλωματικές σχέσεις.
Παρόλα αυτά, τον Σεπτέμβριο ο Πρόεδρος Ομπάμα ανανέωσε την Πράξη Συναλλαγών με τον Εχθρό (Trading with the Enemy Act), η οποία επιβάλλει δημοσιονομικές και οικονομικές κυρώσεις στην Κούβα. Τον Οκτώβριο, η Γενική Συνέλευση των ΗΕ έβγαλε, για 24η συνεχή χρονιά, απόφαση καλώντας τις ΗΠΑ να αφαιρέσει το μονομερές εμπάργκο.
Μέχρι το τέλος της χρονιάς, η Κούβα είχε αποτύχει να επικυρώσει το ICCPR και το ICESCR, και τα δύο εκ των οποίων είχε υπογράψει τον Φεβρουάριο του 2008, αλλά και το Θέσπισμα της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (Rome Statute of the International Criminal Court).
Ελευθερίες έκφρασης και του συνέρχεσθαι
Κριτικοί της κυβέρνησης συνέχισαν να βιώνουν παρενοχλήσεις, «πράξεις αποκήρυξης» (διαδηλώσεις ηγημένες από κυβερνητικούς υποστηρικτές με τη συμμετοχή κρατικών αξιωματικών ασφαλείας), και ποινικών διώξεων με πολιτικά κίνητρα. Το δικαστικό σύστημα παρέμεινε υπό πολιτικό έλεγχο.
Η κυβέρνηση συνέχισε να ελέγχει την πρόσβαση στο διαδίκτυο και παρακώλυσε και φίλτραρε ιστότοπους, περιορίζοντας την πρόσβαση σε πληροφορίες και κριτική εναντίον του κράτους. Ακτιβιστές ανέφεραν πως τα κινητά τηλέφωνα δεν είχαν πρόσβαση σε υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πάπα τον Σεπτέμβριο.
Αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις
Συνεχίστηκαν οι αναφορές για κριτικούς της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και ακτιβιστών ανθρώπινων δικαιωμάτων, που υπόκεινταν τακτικά σε αυθαίρετες συλλήψεις και βραχυπρόθεσμες κρατήσεις για την άσκηση των δικαιωμάτων τους στην ελευθερία της έκφρασης, του συνέρχεσθαι, της συνέλευσης και της κίνησης.
Η Κουβανική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Εθνική Συμφιλίωση (Cuban Commission for Human Rights and National Reconciliation – CCDHRN) τεκμηρίωσε πάνω από 8.600 κρατήσεις με πολιτικά κίνητρα κυβερνητικών αντιφρονούντων και ακτιβιστών κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Πριν την επίσκεψη του Πάπα Φρανγκίσκου τον Σεπτέμβριο, οι αρχές ανακοίνωσαν πως θα απελευθερώσουν 3.522 κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων και ανθρώπων πάνω από 60 ετών, κρατούμενους κάτω των 20 ετών χωρίς προηγούμενο ποινικό μητρώο, χρόνια ασθενείς κρατούμενους, και αλλοδαπούς των οποίων οι χώρες προέλευσης συμφώνησαν να δεχτούν προς επαναπατρισμό, σύμφωνα με την Granma, την επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Παρόλα αυτά, πριν και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πάπα, ακτιβιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων ανέφεραν σημαντικές αυξήσεις στις συλλήψεις και στις βραχυπρόθεσμες κρατήσεις. Μόνο τον Σεπτέμβριο, η CCDHRN κατέγραψε 882 αυθαίρετες συλλήψεις. Αυτές συμπεριλάμβαναν τρεις ακτιβιστές οι οποίοι φέρεται να είχαν προσεγγίσει τον Πάπα για να συζητήσουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι τρεις αυτοί κάνανε απεργία πείνας υπό κράτηση.
Μέλη και υποστηρικτές των Κυρίων στα Λευκά (Ladies in White), μία ομάδα γυναικών που αιτούνται την απελευθέρωση πολιτικών κρατούμενων και περισσότερες ελευθερίες, και μέλη της Πατριωτικής Ένωσης της Κούβας, μια ομάδα αντιφρονούντων, συλλαμβάνονταν τακτικά και κρατούνταν για περιόδους μέχρι 30 ώρες, σύμφωνα με τη CCDHRN. Οι κρατήσεις πραγματοποιήθηκαν ώστε να αποτρέψουν τους ακτιβιστές από την παρουσία τους στις τακτικές Κυριακάτικες πορείες τους και για να τους σταματήσουν από το να προβούν σε διαμαρτυρίες.
Στις 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Μέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, η πολιτική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση ακτιβιστές, μερικούς στο σπίτι τους, ώστε να τους αποτρέψουν από τις ειρηνικές τους διαμαρτυρίες. Επίσης, απέτρεψαν δημοσιογράφους από το να βγουν απ’ τα γραφεία τους ώστε να καταγράψουν την υπόθεση.
Κρατούμενοι συνείδησης
Νόμοι που καλύπτουν τη «διατάραξη δημόσιας τάξης», την «περιφρόνηση», την «ασέβεια», την «επικινδυνότητα» και την «επιθετικότητα» χρησιμοποιήθηκαν σε διώξεις πολιτικών κινήτρων, ή απειλές διώξεων, εναντίον κυβερνητικών αντιφρονούντων.
Τον Ιανουάριο, οι αρχές απελευθέρωσαν πέντε κρατούμενους συνείδησης μαζί με μία ομάδα πάνω από 50 ατόμων που πιστεύεται ότι είχαν φυλακιστεί για πολιτικούς λόγους. Οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει την απελευθέρωσή τους ως μέρος συμφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για την «εξομάλυνση» σχέσεων.
Στις 7 και 8 Ιανουαρίου, τα αδέρφια Vianco, Django και Alexeis Vargas Martín, απελευθερώθηκαν από τη φυλακή. Οι τρεις άντρες είχαν τεθεί υπό κράτηση από τον Δεκέμβριο του 2012 και είχαν καταδικαστεί τον Ιούνιο του 2014 σε μεταξύ δυόμισι και τεσσάρων ετών φυλάκιση για «διατάραξη δημόσιας τάξης». Στις 8 Ιανουαρίου, οι κρατούμενοι συνείδησης Iván Fernández Depestre και Emilio Planas Robert φέρονται να απελευθερώθηκαν χωρίς όρους. Οι δύο άντρες είχαν καταδικαστεί σε τρία και τρεισήμισι έτη φυλάκισης αντίστοιχα, με την κατηγορία της «επικινδυνότητας»[1].
Ο κρατούμενος συνείδησης Ciro Alexis Casanova Pérez απελευθερώθηκε όταν ολοκληρώθηκε η ποινή του τον Ιούνιο του 2015[2]. Είχε βρεθεί ένοχος τον Δεκέμβριο του 2014 για «διατάραξη δημόσιας τάξης» μετά από τη μοναχική του διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης στους δρόμους της πόλης του, Placetas.
Ο καλλιτέχνης γκραφίτι Danilo Maldonado Machado, γνωστός ως El Sexto, συνελήφθη από πράκτορες της πολιτικής αστυνομίας στην Αβάνα ενώ ταξίδευε με ταξί στις 25 Δεκεμβρίου 2014. Μετέφερε δύο γουρούνια με τα ονόματα «Raúl» και «Fidel» βαμμένα στις πλάτες τους, τα οποία σκόπευε να αφήσει ελεύθερα σε καλλιτεχνική εκδήλωση ανήμερα τα Χριστούγεννα. Κατηγορήθηκε για «ασέβεια προς τους ηγέτες της Επανάστασης» αλλά ποτέ δεν έφτασε σε δικαστήριο. Αφέθηκε ελεύθερος στις 20 Οκτωβρίου.
Διεθνής εξονυχιστική έρευνα
Η Κούβα δεν έχει δώσει πρόσβαση στη Διεθνή Αμνηστία στη χώρα από το 1990.
[1] Κούβα: Απελευθερώσεις κρατούμενων πρέπει να οδηγήσουν σε νέο περιβάλλον ελευθεριών (Press release, 8 January)
[2] Άμεση Ενέργεια: Πολιτικός αντιφρονών πρέπει να απελευθερωθεί (AMR 25/1379/2015)
Πηγή: https://www.amnesty.org/en/countries/americas/cuba/report-cuba/