9 Μαΐου 2013 at 21:57

Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος: Η Χρυσή αυγή έχει παγανιστικό υπόβαθρο και ναζιστική νοοτροπία!

από

Αναδημοσίευση*

Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος : «Η Χρυσή Αυγή είναι μαύρη νύκτα»
Σκίτσο του Στάθη
Σκίτσο του Στάθη

Νέα, ολομέτωπη επίθεση κατά της Χρυσής Αυγής, με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας, εξαπολύει ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, Παύλος, κάνοντας λόγο για οργάνωση του μίσους και της κακίας.

Σε συνέντευξή του στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής», ο ιεράρχης υποστηρίζει ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι ούτε χρυσή ούτε αυγή, αλλά αντιθέτως είναι μαύρη νύκτα, στην οποία, όπως λέει, ζουν όσοι την υπηρετούν. Ο ίδιος πιστεύει ότι πρέπει να τεθεί εκτός νόμου ο εν λόγω κομματικός σχηματισμός, καθώς χρησιμοποιεί την εξουσία που του έχει παραχωρηθεί, για να κακουργεί.

Ο κ. Παύλος, ο οποίος ήταν ο πρώτος ιεράρχης που άσκησε δημοσίως σφοδρή κριτική πριν από τρεις μήνες, τον Οκτώβριο του 2012, κατά των θέσεων και των πρακτικών της οργάνωσης, τονίζει ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί Δούρειο Ιππο για την Εκκλησία. Καλεί δε τους ιερωμένους να μη συγχρωτίζονται με τους εκπροσώπους της, καθώς μπορεί να θεωρηθούν συνεργοί σε εγκληματικές πράξεις.

Ο ίδιος, όπως αποκαλύπτει, έχει καταστεί στόχος της οργάνωσης, η οποία του έχει ανοίξει, όπως σημειώνει, φάκελο, καταχωρίζοντας σ΄ αυτόν κάθε νέα δήλωσή του, αφού πρώτα τη διαστρεβλώσει.

Ο μητροπολίτης Σιατίστης πιστεύει πως αποτελεί επίδειξη ανθρώπινης βλακείας η υπεράσπιση των θέσεων περί εθνοφυλετισμού και μισαλλοδοξίας, ενώ προτείνει τη θέσπιση ιδιώνυμου αδικήματος για τις περιπτώσεις αποτρόπαιων ρατσιστικών εγκλημάτων, όπως αυτό που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα, με το φόνο νεαρού Πακιστανού την ώρα που πήγαινε με το ποδήλατό του στη δουλειά του.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΟΥΛΚΑ

Ο μητροπολίτης Σιατίστης πιστεύει πως αποτελεί επίδειξη ανθρώπινης βλακείας η υπεράσπιση των θέσεων περί εθνοφυλετισμού και μισαλλοδοξίας, ενώ προτείνει τη θέσπιση ιδιώνυμου αδικήματος για τις περιπτώσεις αποτρόπαιων ρατσιστικών εγκλημάτων, όπως αυτό που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα, με το φόνο νεαρού Πακιστανού την ώρα που πήγαινε με το ποδήλατό του στη δουλειά του.
Ο μητροπολίτης Σιατίστης πιστεύει πως αποτελεί επίδειξη ανθρώπινης βλακείας η υπεράσπιση των θέσεων περί εθνοφυλετισμού και μισαλλοδοξίας, ενώ προτείνει τη θέσπιση ιδιώνυμου αδικήματος για τις περιπτώσεις αποτρόπαιων ρατσιστικών εγκλημάτων, όπως αυτό που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα, με το φόνο νεαρού Πακιστανού την ώρα που πήγαινε με το ποδήλατό του στη δουλειά του.

Κατά το τελευταίο διάστημα αυξάνονται τα κρούσματα βίας σε βάρος μεταναστών, αλλοδαπών και προσφύγων, ακόμη και παιδιών. Τι είναι αυτό που, κατά τη γνώμη σας, οπλίζει το χέρι των θυτών; Γιατί τόσο μίσος;

Το μίσος καλλιεργείται και δε γεννιέται ποτέ μόνο του. Για τις περιπτώσεις βίας με κοινό στόχο τους μετανάστες και τους πρόσφυγες υπάρχει το κίνημα της Χρυσής Αυγής. Αυτή η οργάνωση καλλιεργεί έναν εθνικισμό που δεν έχει κανένα έρεισμα και καμία σχέση με την Ελλάδα και την παράδοσή της.

Είναι χαρακτηριστικό το πώς ανέβηκε ποσοστιαία η Χρυσή Αυγή: επένδυσε στο φόβο, καλλιέργησε την ξενοφοβία. Ασφαλώς υπάρχουν λυπηρά περιστατικά βίας από ξένους, που πολλές φορές δε θελήσαμε να δούμε από πού προέρχονται. Ωστόσο, σε μια εποχή με τεράστια οικονομικά προβλήματα, με το φάσμα της πείνας να μας αγγίζει, είναι πολύ εύκολο να καλλιεργηθεί η νοοτροπία πως για όλα φταίνε οι ξένοι. Βέβαια, δε λύνει κανένα πρόβλημα η Χρυσή Αυγή σκοτώνοντας ή πληγώνοντας ή κυνηγώντας ή καταστρέφοντας τη ζωή και την περιουσία των προσφύγων και των μεταναστών. Το μόνο που κάνει είναι να καλλιεργεί το μίσος.

Η κύρια αιτία, λοιπόν, για όσα συμβαίνουν είναι το γεγονός πως ζούμε σε μία μπερδεμένη κοινωνία, που δεν ξέρει πλέον από τι κινδυνεύει και τι φοβάται.

Για σας τι αντιπροσωπεύει η Χρυσή Αυγή; Τι είναι αυτό που σας φοβίζει και σας ενοχλεί περισσότερο σ΄ αυτήν;

Δε με φοβίζει τίποτα. Πολύ πριν εμφανιστεί ως κόμμα, η Εκκλησία είχε διατυπώσει τη θέση ότι το ιδεολογικό υπόβαθρό της είναι παγανιστικό. Η θέση των Χρυσαυγιτών είναι κοινή, ότι δηλαδή ο χριστιανισμός κατέστρεψε την Ελλάδα, άποψη που είναι νεοειδωλολατρική.

Αυτό που με ανησυχεί είναι πως η νοοτροπία τους είναι ναζιστική. Ακούσαμε ένα βουλευτή να λέει σαφέστατα, εν όψει της προοπτικής να ιδρύσει ιατρείο η Χρυσή Αυγή, ότι «ασφαλώς και δε θα φροντίσουν το παιδί ενός μετανάστη». Kι αναρωτιέμαι: θα σου φέρουν στο ιατρείο ένα παιδί μισοπεθαμένο και εσύ θα το διώξεις; Για την Εκκλησία είσαι φονιάς. Είσαι ηθικά υπεύθυνος για το θάνατό του. Εξάλλου, για ποια ιατρική μιλούν; Για την ιατρική που βρίσκεται στην υπηρεσία μόνον των κατοίκων ενός έθνους; Η ιατρική δεν προσφέρεται σε όλους; Δεν είναι στρέβλωση αυτή; Υπάρχει ένα στρεβλό φρόνημα, ένας κίνδυνος, που παραπέμπει στο ναζισμό. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι ο Χίτλερ διά της δημοκρατίας κατήργησε τη δημοκρατία.

Αλήθεια, μπορεί να είναι χρυσή και αυγή η νοοτροπία ότι δε θα φροντίσουμε το παιδί ενός μετανάστη; Αυτή η νοοτροπία τι δείχνει; Χρυσή αυγή ή μαύρη νύκτα, μαύρο σκοτάδι, στο οποίο ζουν αυτοί οι άνθρωποι, για να μπορούν να λένε τέτοια λόγια; Δηλαδή, το παιδί ενός μετανάστη παύει να είναι παιδί;

Δούρειος Ιππος της Εκκλησίας

 Περιοδικό "ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ" [Μάιος-Ιούνιος 2007]
Περιοδικό “ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ” [Μάιος-Ιούνιος 2007]

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί πολιτικοί αλλά και ιερωμένοι που συγχρωτίζονται και συσχετίζονται με τη Χρυσή Αυγή. Τι δηλώνει αυτή η συναναστροφή;

Η συναναστροφή τους είναι μέγα λάθος. Δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τη Χρυσή Αυγή. Καλό θα ήταν να μη γίνονται συνεργοί σε πράξεις εγκληματικές. Ας δουν καλύτερα κάποιοι ιερωμένοι ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένας Δούρειος Ιππος για την Εκκλησία, ας δουν ότι έχει την προμετωπίδα του χριστιανού, αλλά στην πραγματικότητα το φρόνημα του μίσους και της κακίας. Ας προσέξουν παρά πολύ αυτοί οι ιερωμένοι, για να μην κλάψουν εκ των υστέρων.

Ωστόσο, μετά τη δημόσια παρέμβασή σας πριν από τρεις μήνες ελάχιστοι ιεράρχες άρθρωσαν δημοσίως κριτική κατά της Χρυσής Αυγής. Οι απόψεις σας είναι εν τέλει μειοψηφικές στις τάξεις της Εκκλησίας;

Οχι, βεβαίως. Αλλοι περίπου δέκα ιεράρχες έκαναν και εκείνοι δημόσιες δηλώσεις. Μπορεί να ήμουν ο πρώτος, αλλά όχι ο μόνος. Ισως άρπαξα πρώτος την ευκαιρία. Ενιωσα να επαναστατώ, όταν διαπίστωσα ότι η Χρυσή Αυγή προσπαθούσε να εμφανιστεί σαν προστάτης του Χριστού και της Εκκλησίας. Υπάρχουν, πάντως, πολλοί αρχιερείς που δε θέλησαν να μιλήσουν, αλλά με επαίνεσαν γι’ αυτό που έκανα.

Για την Ιερά Σύνοδο

Αυτό σημαίνει ότι έχει έρθει η ώρα, ώστε να παρέμβει η Ιερά Σύνοδος, η Εκκλησία της Ελλάδος, και να καταδικάσει δημοσίως τα φαινόμενα βίας, φανατισμού και ρατσισμού;

Για τα ζητήματα αυτά έχει μιλήσει επανειλημμένως ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Εξάλλου, αρκετοί μητροπολίτες έχουν καταδικάσει το ρατσισμό και τη βία στις μητροπόλεις τους, χωρίς να βγουν στην τηλεόραση. Πιστεύω ότι θα έρθει κάποια στιγμή, σε κάποια άλλη ευκαιρία, που η Ιερά Σύνοδος θα αναγκαστεί να λάβει επίσημα θέση και να καταδικάσει όσα συμβαίνουν.

Αισθάνεστε πως μπορεί να έχετε μετανιώσει για όσα έχετε καταλογίσει στη Χρυσή Αυγή, κυρίως με το κείμενό σας πριν από τρεις μήνες στον ιστότοπο Ρομφαία;

Οχι, δε μετανιώνω, ούτε όμως φανταζόμουν ότι το κείμενο που έγραψα τότε θα έπαιρνε τόσο μεγάλη έκταση. Δέχτηκα πολλά τηλεφωνήματα και e-mail εντός και εκτός Ελλάδας από απλούς ανθρώπους. Οσοι μου τηλεφωνούσαν καταλάβαιναν πως υπάρχει ο κίνδυνος από τους κακούς μετανάστες, αλλά και από τη Χρυσή Αυγή. Κι εγώ στην οικογένειά μου έχω περιστατικά βίας. Αλλά δεν μπορώ απ’ αυτά να βγάλω συμπέρασμα και όποιον μαύρο βλέπω στο δρόμο να τον σπάω στο ξύλο.

Πηγή: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=14&artid=167236

http://jungle-report.blogspot.gr/2012/03/blog-post.html

(Εμφανιστηκε 1,046 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.