19 Μαρτίου 2021 at 19:55

Γυναίκες: Οι θεματοφύλακες της παραδόσεως

από

Γυναίκες: Οι θεματοφύλακες της παραδόσεως

Ο Στίλπων Κυριακίδης (Κομοτηνή, 25 Οκτωβρίου 1887 – Θεσσαλονίκη, 18 Μαρτίου 1964) ήταν Έλληνας ιστορικός-λαογράφος και εισηγητής της «ιστορικής μεθόδου» στην Ελληνική Λαογραφία. Υπήρξε απόφοιτος Φιλοσοφικής σχολής. Το 1926 διορίστηκε τακτικός καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με «Έδρα της Θρησκείας των Αρχαίων Ελλήνων, του Ιδιωτικού αυτών Βίου και της Λαογραφίας.»

Κορίτσια και γυναίκες. Δεκαετία 1950. Λιβαδερό δήμου Σερβίων.
Κορίτσια και γυναίκες. Δεκαετία 1950. Λιβαδερό δήμου Σερβίων.

Κείμενο: Στίλπων Κυριακίδης

«Τας τελευταίας παλαιοτάτων και ημέρα την ημέρα λησμονουμένων δημοτικών ασμάτων θα τας ακούσετε παρ’ αυτών, τα παραμύθια είναι το στοιχείον των, αι παραδόσεις αποτελούν τον μυθολογικόν κόσμον, εντός του οποίου ζουν, αι προλήψεις και αι δεισιδαιμονίαι τον ρυθμιστήν των λόγων και των πράξεών των, οι μύθοι και οι παροιμίαι την φιλοσοφίαν των, τα ξόρκια και τα βότανα την επιστήμην των. Ό,τι πλέον μεταξύ των ανδρών προ καιρού έχει λησμονηθεί, ό,τι έπαυσε πλέον να πιστεύεται, τούτο θα εύρητε, αν το ζητήσετε, εις τας γυναίκας. Αι γυναίκες είναι οι θεματοφύλακες της παραδόσεως, αι δε γραίαι αληθείς λαογραφικοί θησαυροί. Εις την γραίαν Bettina von Arnim οι αδελφοί Grimm οφείλουν τα παραμύθια των, εις την Μαριάνναν Καμπούρογλου χρωστούμεν τα αθηναϊκά παραμύθια και σχεδόν παν ό,τι άλλο εκ της λαογραφίας των παλαιοτέρων Αθηνών γνωρίζομεν. Το δε πλείστον του λαογραφικού υλικού, το οποίον σήμερα περισυλλέγομεν, εκ του στόματος των περιφρονουμένων και ήδη από της αρχαιότητας καταγελωμένων γραϊδίων το αρυόμεθα. Αλλά και εις την ενδυμασίαν και τον βίον και αυτήν την γλώσσαν η γυνή είναι ο αξιοπιστότερος φύλαξ της παραδόσεως. Τούτο γνωρίζουν όλοι, όσοι επιχείρησαν να μελετήσουν την λαογραφίαν ή την γλώσσαν του λαού.»[1]

[1] Βλ. Στίλπωνος Κυριακίδου. Αι γυναίκες εις την λαογραφίαν. Βιβλιοπωλείον Ιωάννου Ν. Σιδέρη. Εν Αθήναις. 1920. Σελ. 33.

Περισσότερα δωρεάν e-books  μπορείτε να βρείτε στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του Ερανιστή, ΕΔΩ

(Εμφανιστηκε 976 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.