11 Δεκεμβρίου 2017 at 23:12

Το στρατόπεδο θανάτου Μαϊντάνεκ (φωτογραφίες και pdf)

από

Το στρατόπεδο θανάτου Μαϊντάνεκ

Το στρατόπεδο Majdanek στην Πολωνία (λίγο έξω από το Λούμπλιν), ήταν το πρώτο στρατόπεδο που ανακαλύφθηκε από τους Συμμάχους, και διασώθηκε σχεδόν ακέραιο –και είναι ακόμα το πιο καλοδιατηρημένο. Λειτουργούσε από το 1941 μέχρι το ’44, αρχικά ως στρατόπεδο συγκέντρωσης και αργότερα ως χώρος εξόντωσης σαν μέρος της επιχείρησης Reinhard, το Γερμανικό σχέδιο εξολόθρευσης των Εβραίων της Πολωνίας. Ονομάστηκε Majdanek, που σημαίνει «μικρό Μαϊντάν» (όνομα κοντινής περιοχής), από τους κατοίκους του Λούμπλιν, οι οποίοι γνώριζαν για την ύπαρξή του λόγω της κοντινής απόστασής του από την πόλη, κάτι που ήταν σπάνιο για τα στρατόπεδα των Ναζί που συνήθως χτίζονταν μακριά από κατοικημένα κέντρα.

Ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο στρατόπεδο, μετά το Άουσβιτς. Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι πέρασαν από εκεί, και κάπου 360 χιλιάδες έχασαν εκεί τη ζωή τους, κυρίως Εβραίοι. Εκτός από Πολωνούς, το στρατόπεδο «φιλοξένησε» Εβραίους από Τσεχία, Ολλανδία και Ελλάδα.

Κατεβάστε εδώ ένα βιβλιαράκι που πωλείται στον χώρο, και εδώ ένα βιβλίο για το Majdanek. Εκτός από τα κείμενα, που είναι στα αγγλικά, υπάρχουν και συγκλονιστικές φωτογραφίες από το στρατόπεδο τότε και τώρα.

Εδώ κάποιες φωτογραφίες από προσωπική επίσκεψη:

Διαβάστε εδώ ένα άρθρο για τους αρνητές του Ολοκαυτώματος.

Περισσότερα e-books στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του Ερανιστή, ΕΔΩ.

 

(Εμφανιστηκε 1,607 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.