Η φυσιολογική ανάπτυξη της ακοής, της αντίληψης και της ομιλίας στα παιδιά
Γράφει η Δήμητρα Κουλούντζου*
Η αλληλεπίδραση του παιδιού με την ομιλία ξεκινά από την εμβρυακή ηλικία, αναπτύσσεται κατά την βρεφική και ολοκληρώνεται κατά την νηπιακή και παιδική ηλικία. Κάθε πρόβλημα στην ομιλία ή στη γλώσσα του παιδιού είναι πιθανό να επηρεάσει σημαντικά τις κοινωνικές και ακαδημαϊκές δεξιότητες, αλλά κυρίως τη συμπεριφορά του.
Όσο πιο νωρίς εντοπισθούν και αντιμετωπισθούν τα προβλήματα ομιλίας ενός παιδιού τόσο λιγότερο πιθανό είναι τα προβλήματα να επιμείνουν ή επιδεινωθούν. Η έγκαιρη παρέμβαση θα βοηθήσει τα παιδιά να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στην ανάγνωση, τη γραφή, το σχολείο, και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Για κάθε παιδί ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να είναι διαφορετικός. Πολλές φορές, υπάρχουν διαφορές αναφορικά με το χρόνο που μπορεί να κατακτηθεί κάποια δεξιότητα, όμως εάν έχει περάσει ένα εξάμηνο από το μέσο όρο και δεν έχει παρουσιαστεί κάποια πρόοδος, αυτό πρέπει σίγουρα να μας τραβήξει την προσοχή και να δώσουμε βάση για περαιτέρω διερεύνηση.
Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε κάποια τυπικά στάδια και που μας βοηθούν να κατανοήσουμε πώς ακούει, αντιλαμβάνεται και μιλά το παιδί ενώ αναπτύσσεται φυσιολογικά.
Συνοψίζοντας, σημαντικό είναι να σκεφτόμαστε πως κάθε οικογένεια είναι διαφορετική, καθώς και κάθε παιδί που ανήκει σε αυτή. Επομένως, είναι άσκοπο αν από μεριά μας αρχίσουμε να συγκρινόμαστε και να συσχετίζουμε καταστάσεις. Καλό θα ήταν αν έχουμε και την παραμικρή ανησυχία για την φυσιολογική μετάβαση του παιδιού μας από το ένα στάδιο ανάπτυξης στο άλλο να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό υγείας, και συγκεκριμένα όσον αφορά το λόγο και την ομιλία, σε ένα λογοθεραπευτή. Οι ειδικοί σίγουρα μπορούνε να δουν καθαρά και να ορίσουν πότε ένα παιδί αναπτύσσεται φυσιολογικά, αλλά και να παρέμβουν έγκαιρα, εάν αυτό θεωρηθεί απαραίτητο.
* Η Δήμητρα Κουλούντζου είναι Λογοθεραπεύτρια.