3 Οκτωβρίου 2013 at 04:24

Ξύπνησαν οι μνήμες από τη θηριωδία στη Βιάννο

από

Ξύπνησαν οι μνήμες από τη θηριωδία στη Βιάννο

Γράφει ο Μαν. Κοκολάκης*

Ηχηρό μήνυμα στη γερμανική κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα τις υποχρεώσεις της και να καταβάλει τις αποζημιώσεις από τη θηριωδία των ναζί και του κατοχικού δανείου, απηύθυναν από την αιματοβαμμένη Βιάννο της Κρήτης, το δεύτερο μεγαλύτερο ελληνικό ολοκαύτωμα μετά τα Καλάβρυτα, αρχές, φορείς, επιστημονικές αντιστασιακές οργανώσεις, εκπρόσωποι μαρτυρικών περιοχών από όλη τη χώρα και πολίτες.

Η μαρτυρική Βιάννος το τριήμερο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, τίμησε τους ήρωές της, τους 461 άνδρες που εκτελέστηκαν μαζικά από τους Γερμανούς κατακτητές και παράλληλα με αφορμή την 70ή επέτειο του ολοκαυτώματος διοργανώθηκε μεγάλο συνέδριο επιστημόνων, ακτιβιστών, πολιτικών όπου τονίστηκε η ανάγκη άσκησης πίεσης στη γερμανική κυβέρνηση και διεθνοποίησης του θέματος για την καταβολή των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου προς την Ελλάδα.

viano

Yποστηρικτές του αιτήματος ήταν και η παριστάμενη στο συνέδριο γερμανική αντιπροσωπεία με τους: Christophe Schminck-Gustavus, που έχει με την έρευνά του αναδείξει το Ολοκαύτωμα στις Λυγκιάδες, τον δικηγόρο Martin Klingner (ομάδα Δίστομο από το Αμβούργο), τον Joakim Lau, τον δικηγόρο που κέρδισε την υπόθεση του Διστόμου, σε συνεργασία με τον αείμνηστο Γιάννη Σταμούλη, στα Ιταλικά Δικαστήρια.

Μάλιστα ο Christophe Gustavus μίλησε στο συνέδριο με οξείς τόνους για τις υποχρεώσεις της χώρας του προς την Ελλάδα και ανέφερε ότι το Ολοκαύτωμα της Βιάννου ήταν προμελετημένο έγκλημα από τους ναζί. Επίσης ο ίδιος επισήμανε ότι για πολλά χρόνια οι μαθητές στα σχολεία της Γερμανίας δεν μάθαιναν τίποτα για τα εγκλήματα της Βέρμαχτ στην Ελλάδα.

«Αργότερα εγώ έμαθα γι’ αυτά και άρχισα να ψάχνω στα αρχεία για να μάθω», τόνισε και προσέθεσε ότι οι υπεύθυνοι για τα στυγερά εγκλήματα της Βέρμαχτ στην Ελλάδα ουδέποτε τιμωρήθηκαν, ενώ η Ελλάδα και οι Ελληνες ουδέποτε έλαβαν αποζημιώσεις ή επανορθώσεις από τη Γερμανία.

Πίεση για τις οφειλές
«Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στη γερμανική κυβέρνηση και σε κάθε άλλον αρμόδιο. Τιμήσαμε τη θυσία του λαού μας, τους ήρωές μας στη Βιάννο και παράλληλα συμβάλλουμε στην ιστορική ανάδειξη των Ολοκαυτωμάτων στην Ελλάδα, και οργανώνουμε περαιτέρω την άσκηση πίεσης και της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών», δήλωσε στο «Εθνος» το μέλος της συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών Αριστομένης Συγγελάκης.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι «η καταβολή των αποζημιώσεων θα σημάνει την έμπρακτη μεταμέλεια του γερμανικού κράτους για τα εγκλήματα του Τρίτου Ράιχ στην Ελλάδα. Παράλληλα, η δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας θα στείλει παντού ένα ισχυρό μήνυμα καταδίκης του ναζισμού και του φασισμού, ένα μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης των λαών πάνω στις στέρεες βάσεις της ειλικρίνειας, του αμοιβαίου σεβασμού και της Δικαιοσύνης».

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63888582

(Εμφανιστηκε 560 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.