7 Οκτωβρίου 2014 at 18:49

Αρβελέρ: Οι Έλληνες δεν έχουν όραμα, πάνε με όποιον δίνει τα λεφτά

από

Αρβελέρ: Οι Έλληνες δεν έχουν όραμα, πάνε με όποιον δίνει τα λεφτά*

Η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ
Η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ

Στις μεγάλες πληγές της χώρας, στην κρίση και την νοοτροπία του Έλληνα, στον εμφύλιο που συνεχίζει να μαστίζει τον τόπο και στον μεγάλο της φόβο, που δεν είναι άλλος από την Χρυσή Αυγή, αναφέρθηκε η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Όταν μου λένε ότι υπάρχει κρίση, γελάω»

Η βυζαντινολόγος, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών έδωσε το δικό της στίγμα σε σχέση με αυτό που αποκαλούμε σήμερα κρίση, λέγοντας: «Εγώ γνώρισα την κατοχή. Για να πάω στο σχολείο περνούσα πάνω από πτώματα πεινασμένων ανθρώπων, τα οποία μάζευε ένα καροτσάκι του δήμου. Λοιπόν, όταν μου λένε ότι υπάρχει κρίση, γελώ». Αναφερόμενη στην εικόνα που έχει ο μέσος πολίτης στο εξωτερικό για τους Έλληνες, ανέφερε ένα πρόσφατο περιστατικό που βίωσε: «Είχα πάρει ένα ταξί πρόσφατα στο Παρίσι», αναφέρει, «και μου λέει ο ταξιτζής “κυρία Αρβελέρ, πρέπει να βοηθήσουμε τους Ισπανούς γιατί είναι εργατικοί, κάνουν ό,τι πρέπει, όχι σαν τους Έλληνες”. “Για στάσου” τον κόβω. “Ξέχασα, είστε Ελληνίδα, αλλά δεν πειράζει αλήθεια λέω” μου λέει». »Οι Έλληνες αυτή τη στιγμή πάνε με όποιον δίνει τα λεφτά», συμπληρώνει η επιφανής ακαδημαϊκός για την ελληνική στάση στα προβλήματα της χώρας. «Είναι άσχημο αυτό, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Θυμάμαι μία μέρα ταξίδευα με τον Ντελόρ και μου λέει “πες μου λίγα πράγματα για την Ελλάδα”. “Είναι μία χώρα, όπου δεν είσαι άνθρωπος, είσαι πακέτο, το πακέτο Ντελόρ” του απάντησα. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο τα χρήματα που δίνει. Η Ευρώπη έχει υποχρεώσεις, αλλά και εμείς έχουμε υποχρεώσεις απέναντί της. Αν ρωτήσεις έναν Έλληνα ποιες είναι οι υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στην Ευρώπη, δεν θα σου απαντήσει κανείς». «Οι Έλληνες έχασαν την δυνατότητα του οράματος» »Νομίζεις ότι οι Έλληνες έχουν πάθει καθίζηση. Δεν υπάρχει ένα όραμα. Μνημόνιο-όχι μνημόνιο. Το μνημόνιο είναι όραμα; Τι θα πεις στα παιδιά; Όχι μνημόνιο, καλά, αλλά μετά; Λοιπόν, αυτό με φοβίζει πολύ περισσότερο απ’ όλα.

Ότι έχασαν οι Έλληνες τη δυνατότητα -όχι της ελπίδας, την οποία έχουν εναποθέσει στους ξένους- αλλά του οράματος», δήλωσε η κ. Αρβελέρ για την σημερινή πραγματικότητα, συμπληρώνοντας: «Κάποτε είπα κάτι και μου θύμωσε όλος ο κόσμος. Ότι περάσαμε από τα τσαρούχια στα Tod’s. Είναι μία ατάκα που όμως αν την αναλύσεις έχει αλήθεια. Από τις σκηνές της κατοχής φτάνουμε στο “πάρε δάνειο”, “πάρε αυτοκίνητο”, “πάρε και δεύτερο και τρίτο”. Εγώ μόνο στην Ελλάδα βλέπω οικογένειες να έχουν δύο αυτοκίνητα, ένα μονό και ένα ζυγό». «Δεν πάψαμε ποτέ να είμαστε σε εμφύλιο πόλεμο» «Νομίζω ότι φταίει η εμφυλιακή κρίση. Δεν πάψαμε ποτέ να είμαστε σε εμφύλιο πόλεμο. Δεν πάψαμε ποτέ να έχουμε αυτόν το διχασμό», δήλωσε δίνοντας την δική της ερμηνεία για τα δεινά που μας κατατρέχουν. Και μιλώντας για δεινά, η κ. Αρβελέρ δήλωσε περί Χρυσής Αυγής: «Η “Χρυσή Αυγή” καλπάζει, όπως και η Χαμάς στην Παλαιστίνη. Είσαι μεγάλη γυναίκα, πας να πάρεις τις πέντε πεντάρες σου και σε περιμένει ο πεινασμένος μετανάστης να σου τις πάρει, σε παίρνει το αγόρι της Χρυσής Αυγής, σε πηγαίνει πιο κάτω, οπότε το λες στον εγγονό, στην κόρη, στον γιο. Δεν ήρθαν οι δικοί σου να σε πάνε και σε πήγε η “Χρυσή Αυγή”. Oπότε να ψηφίσουμε “Χρυσή Αυγή”, γιατί αυτοί θα πηγαίνουν στη θέση μας, αντί να παίρνουμε εμείς την γιαγιά την παίρνουν αυτοί. Δεν έχει εθνικό χαρακτήρα η “Χρυσή Αυγή”, γιατί αν είχε θα είχε μια άλλη στάση απέναντι στο μεταναστευτικό κίνημα. Και αυτό είναι το μόνο πράγμα, που φοβίζει τους Ευρωπαίους. Δεν τους φοβίζει η οικονομική κρίση, άλλωστε όλοι περνάνε οικονομική κρίση, αλλά η “Χρυσή Αυγή” δεν θα περάσει στην Ευρώπη. Έχει καταντήσει η Ελλάδα να είναι ένα υπόδειγμα ρατσισμού για τους ξένους. Αν ρωτήσεις ποια είναι η πιο ρατσιστική χώρα στην Ευρώπη, θα σου πουν αμέσως η Ελλάδα. Αλλά έχουν άδικο οι Ευρωπαίοι γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη ανοιχτή χώρα. Είναι το πέρασμα όλων. Πάντως, αν δεις την παγκοσμιότητα στην καλή της εκδοχή, δεν υπάρχει πια ξένος… Οι Ευρωπαίοι, ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει, γελάνε. Αλλά με τη “Χρυσή Αυγή” δεν γελάνε καθόλου», είπε.

Τέλος, η πρύτανης του πανεπιστημίου της Σορβόννης ανέφερε την θλίψη της για το «μαύρο» στην ΕΡΤ: «Με ρώτησαν οι γάλλοι δημοσιογράφοι “τι έγινε” και τους είπα “δεν υπάρχει εθνικός αερομεταφορέας, δεν υπάρχει εθνική τηλεόραση, ε, μένει ο εθνικός ύμνος”».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ  www.in2life.gr

(Εμφανιστηκε 2,146 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Ένα σχόλιο

  1. Pingback: Αρβελέρ: Οι Έλληνες δεν έχουν όραμα, πάνε με όποιον δίνει τα λεφτά | Φούιτ.gr

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.