2 Απριλίου 2019 at 21:14

«Δε σφάξανε!»

από

«Δε σφάξανε!»

Γράφει ο Δημήτρης Τζήκας

Η φράση σημαίνει περίπου «δεν έχει τίποτα», «τέλος», «μέχρι εδώ» κι έχει νομίζω την αρχή της στην πρακτική καθημερινότητα των προηγούμενων αιώνων· τα ζώα δε σφάζονταν κάθε μέρα -ήταν άλλωστε δύσκολο να συντηρηθούν τα σφάγια-, οπότε στην πιθανή ερώτηση «έχει κρέας;» η απάντηση μπορεί να ήταν «δε σφάξανε».

Παλιά φωτογραφία - καρτ ποστάλ από την πλατεία «Λιστόν» της Κέρκυρας, 1903.
Παλιά φωτογραφία – καρτ ποστάλ από την πλατεία «Λιστόν» της Κέρκυρας, 1903.

Ο Γιάννης Σκαρίμπας αναφέρει τη φράση, μαζί με το κοινώς λεγόμενο «ούτε ενανού η μύτη δεν ματώθηκε» και μερικές λέξεις, που ίσως είναι χρήσιμο να διευκρινίσουμε:

Χρυσή Βίβλος ή Λίμπρο ντ’ Όρο (Libro d’Oro) ονομαζόταν το βιβλίο-κατάλογος που υπήρχε στη Βενετία και στο οποίο καταγράφονταν τα ονόματα των Ενετών ευγενών-μελών του Μεγάλου Συμβουλίου, από το οποίο εκλέγονταν εκείνοι οι οποίοι θα καταλάμβαναν τις διοικητικές θέσεις της Γαληνότατης Δημοκρατίας.

Φραγκολεβαντίνοι λέγονταν -μάλλον υποτιμητικά- οι άντρες ευρωπαϊκής καταγωγής, ιδιαίτερα ιταλο-γαλλικής, των οποίων η οικογένεια εγκαταστάθηκε από παλιά σε χώρα της Εγγύς Ανατολής. [ιταλ. levantino -ς]

«Πόπολο» είναι ο λαός, το πλήθος του απλού λαού, ο όχλος. [μσν. πόπολον < ιταλ. popolo].

Το «φάσγανο» είναι λέξη ομηρική και σημαίνει το ξίφος.

«Το άλλο, το «λιμπροντόρικο» φραγκολεβαντινολόι των Ιόνιων, καλλιεργούσε εξ αποστάσεως τον «επιστολιμαίο» πατριωτισμό του!… Μόνον ο λαός κι εκεί ματώθηκε απ’ τους Άγγλους. Κρέμασαν από το εφτανησιώτικο «πόπολο» και ξετόπισαν εκατοντάδες και χιλιάδες. Απ’ τους λόγιους (όλους εκτεθειμένους – σαν αντίδραση) ελαχιστώτατοι κατάφθασαν στη – ‘δώ – μαχόμενη Ελλάδα. Κι αυτό – για… διαφέντεψη!… Κι ενώ, πάνω εκεί, στο Δραγατσάνι, τα αμούστακα Ιερολοχιτάκια, έπεφταν κάτω από τα φάσγανα των Τούρκων, εδώ, αυτουνών των… υπερελλήνων, ούτε ενανού η μύτη δεν ματώθηκε

Λοιπόν – δε σφάξανε!»

Περισσότερες παροιμίες και παροιμιώδεις φράσεις μπορείτε να βρείτε στο αρχείο μας ΕΔΩ.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ομάδα του facebook Παροιμίες & γνωμικά.

Αν θέλετε να γίνετε μέλη της ομάδας, επισκεφτείτε τη διεύθυνση: https://www.facebook.com/groups/2285257741730850/

(Εμφανιστηκε 997 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.