17 Μαρτίου 2019 at 17:47

«Άντρα θέλω, τώρα τον θέλω!»

από

«Άντρα θέλω, τώρα τον θέλω.»

Γράφει ο Δημήτρης Τζήκας

Η παροιμία του τίτλου καταγράφεται και αλλιώς: «Άντρα θέλω κι ας είναι και κούτσουρο.» «Άντρα θέλω για το βράδυ κι ας μην έχει ο λύχνος λάδι.», «Άντρα θέλει κάθε βράδυ κι ας κοιμάται στο σκοτάδι.» Με παρεμφερή σημασία λέγεται η φράση «Να πιαστείς από αντρικό μανίκι.»

Πίτερ Μπρίγκελ ή Μπρέγκελ ο πρεσβύτερος
Πίτερ Μπρίγκελ ο πρεσβύτερος.

Αναφέρεται γενικότερα σε όσους ζητούν επίμονα κάτι χρήσιμο και αναγκαίο, αδιαφορώντας για την ποιότητά του· για όσους απαιτούν κάτι επειγόντως και παράκαιρα, σε ακατάλληλο χρόνο· για όσους ζητούν με φορτικό τρόπο να γίνει αυτό που θέλουν, ακόμα κι όταν είναι προφανές ότι για να πραγματοποιηθεί η επιθυμία τους χρειάζεται χρόνος («τώρα τον θέλω»)· ο άντρας στο σπίτι θεωρείται απαραίτητος, έστω κι αν είναι ανίκανος ή δεν είναι πολύ ευφυής («ας είναι και κούτσουρο.») Κατά τον Πολίτη η παροιμία κυριολεκτείται «επί νεάνιδων, αίτινες αδυνατούσι ν’ αποκρύψωσιν την σφοδράν προς γάμον επιθυμίαν αυτών.» Όμοια και η βουλγαρική: «Νύφη θέλω, τώρα θέλω.» Παραπλήσιες οι ιταλικές «Άντρας να είναι κι ας είναι σκουπόξυλο.», «Ας είναι άντρας κι ας είν’ στραβός από τόνα μάτι.», «Άντρας γέρος καλύτερος από το τίποτε.», «Ας είναι άντρας κι ας είναι πάνινος.» και η γερμανική «Άντρα, άντρα, κι ας μην έχει να φορέσει ένα κουρέλι.»

Ο Νικόλας Πολίτης αναφέρει ακόμη την παροιμία «Άντρα μου, αντρίτση μου, καλέ μου καβαλάρη.» Λέγεται για όσους προεξοφλούν, φαντάζονται ότι θ’ αγοράσουν κάτι εξαιρετικό και ιδιαίτερο· για όσους επαινούν κάποιον για ικανότητες και αρετές που δεν έχει στ’ αλήθεια, φαντάζονται όμως ότι θα τις μπορούσε να τις έχει, αν η τύχη έφερνε τα πράγματα διαφορετικά. Κατά τον ίδιο «Υπόκειται εις την παροιμίαν μύθος περί χήρας, ήτις εμοιρολόγει ούτω τον άνδρα της· ερωτηθείσα δε αν ο αποθανών είχεν άλογο, απεκρίθη: “Εμελέταγε να πάρη”.»

Οι πληροφορίες είναι από εδώ: Ν.Γ. Πολίτου. Μελέται επί του βίου και της γλώσσης του ελληνικού λαού. Εν Αθήναις. Τύποις Π.Δ. Σακελλαρίου. 1900. Σελ. 216, 218, 219, 220.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ομάδα του facebook Παροιμίες & γνωμικά.

Περισσότερες παροιμίες και παροιμιώδεις φράσεις μπορείτε να βρείτε στο αρχείο μας ΕΔΩ.

(Εμφανιστηκε 2,015 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.