26 Φεβρουαρίου 2019 at 23:42

Μαθήματα Κλασικής Παιδείας – Η αρχή του Ελληνικού Πολιτισμού

από

ΜΑΞΙΜΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Σέρρες 25 Φεβρουαρίου 2019

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΡΡΩΝ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν. ΣΕΡΡΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

16ος Χρόνος

Μάθημα 20ο, Τετάρτη 27-02-2019, ώρα 7μμ.

στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο Σερρών

Θέμα: Η αρχή του Ελληνικού Πολιτισμού

Καταγωγή και Γλώσσα των Ελλήνων

Εισηγητής: Γιώργος Δεληγιώργης, Φιλόλογος

Στα δύο μαθήματα θα ασχοληθούμε με την προϊστορία του Αιγαίου, μια περίοδο ενδιαφέρουσα που παραμένει άγνωστη και αρκετά ομιχλώδης. Ποια φύλα προελληνικά κατοικούσαν στον ελλαδικό χώρο; Πότε ήρθαν οι Έλληνες και από που; Θα παρακολουθήσουμε μέσα από χιλιετίες την πολιτιστική εξέλιξη στον ελλαδικό χώρο, το ξεκίνημα του ελληνισμού και τις ρίζες από τις οποίες θα πηγάσει η ιδέα της εθνικής ενότητας των Ελλήνων. Βασικό ενωτικό χαρακτηριστικό η γλώσσα, που θα εξετασθεί μέσα στο πλαίσιο της μεγάλης προβληματικής της Ινδοευρωπαϊκής γλωσσικής οικογένειας. Οι απαρχές της ελληνικής γλώσσας, τα συστήματα γραφής και τα πρώτα γραπτά κείμενα της γλώσσας αυτής ενδιαφέρουν πολύ.

Δεληγιώργης Γιώργος
Βιογραφικό

Ο Γιώργος Δεληγιώργης, με άριστη επιστημονική κατάρτιση και υψηλό ανθρώπινο και παιδαγωγικό ήθος, άσκησε τα καθήκοντα του δασκάλου – παιδαγωγού στη Β/θμια Εκπ/ση στην πόλη των Σερρών. Με αγάπη για τη νεολαία μας και με έρωτα για τη διδασκαλία των Ελληνικών Γραμμάτων, υπήρξε πολύτιμος βοηθός του αγώνα των νέων για την κατάκτηση της γνώσης και την παραπέρα πορεία της ζωής.

Συμμετέχει από τους πρώτους στο πνευματικό μας Συμπόσιο “Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας”, και με τον πλούτο των γνώσεων τη γλαφυρότητα της διδασκαλίας, κάνει θαυμάσιες εισηγήσεις για τα Ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό μας και βοηθά πολλούς συμπολίτες μας που παρακολουθούν αυτά τα μαθήματα να γευθούν τους υπέροχους καρπούς αυτού του πανάρχαιου αλλά και πανανθρώπινου Ελληνικού πολιτισμού.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί:

Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ και

η Α.Ε ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ.

Για το

Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο                 Σύνδεσμο Φιλολόγων

        Ζήσης Μητλιάγκας                                Δώρα Μπαγανά           

             Φιλόλογος                                             Φιλόλογος

(Εμφανιστηκε 372 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.