20 Απριλίου 2017 at 13:27

«Αυτό το Χιούι δεν ήταν του Βιετνάμ…»

από

«Αυτό το Χιούι δεν ήταν του Βιετνάμ…»

Του Κώστα Γκιάστα*

«Το Χιούι αυτό δεν ήταν μεταχειρισμένο από τον πόλεμο του Βιετνάμ. Το συγκεκριμένο ήρθε καινούριο του «κουτιού» και συναρμολογήθηκε εδώ στην Ελλάδα».

Αυτό δηλώνει κατηγορηματικά στην «Ε» Λαρισαίος χειρίστης ελικοπτέρων που υπήρξε μέλος της επιτροπής διερευνήσεως ατυχημάτων, με συμμετοχή σε διερεύνηση αρκετών ατυχημάτων και με πάνω από 20 χρόνια στα ελικόπτερα και 3.000 ώρες πτήσης. Ο χειριστής που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του (για ευνόητους λόγους) στάθηκε στο γεγονός πως μπορεί να είναι αξιόπιστα ως ελικόπτερα αλλά είναι παρωχημένα τεχνολογικά. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε σχετικά με τη συχνότητα δυστυχημάτων ότι: «Στην Αεροπορία Στρατού έχουμε ένα μείζον ατύχημα ανά 62.500 ώρες. Είχαμε 23 νεκρούς σε πέντε ατυχήματα στην Ελλάδα από το 1969 μέχρι και σήμερα που ήρθαν τα ελικόπτερα. Το γεγονός πως έχουμε αρκετούς νεκρούς ενώ το πλήρωμα είναι τριμελές οφείλεται στο ότι μπορεί να γίνει και μεταφορικό και μοιραία σκοτώνονται και επιβάτες».

Τα ελικόπτερα αυτή τη στιγμή είναι 48 χρόνων τουλάχιστον. Έχουν αρκετές ώρες πτήσεως. Είναι παρωχημένα τεχνολογικά, αλλά αξιόπιστα και ασφαλή παρά το γεγονός πως είναι παλιά.
Τα ελικόπτερα αυτή τη στιγμή είναι 48 χρόνων τουλάχιστον. Έχουν αρκετές ώρες πτήσεως. Είναι παρωχημένα τεχνολογικά, αλλά αξιόπιστα και ασφαλή παρά το γεγονός πως είναι παλιά.

Ερωτώμενος για την ποιότητα των ελικοπτέρων Χιούι μας είπε: «Το 1969 αρχίσαμε να παραλαμβάνουμε τα πρώτα ελικόπτερα. Τα παραλάβαμε από την Αμερική και από την Ιταλία. Πήραμε 77 ελικόπτερα σε κιβώτια από την Αμερική. Δηλαδή του «κουτιού» και συναρμολογήθηκαν εδώ. Ήρθαν καινούρια. Αυτά που πολέμησαν στο Βιετνάμ είναι παραγωγής 1963-1967. Δεν ισχύουν αυτά που λέγονται πως το ελικόπτερο είναι του Βιετνάμ. Αυτό που έπεσε, το ΕΣ625, ήταν του κουτιού. Τα ελικόπτερα που ήρθαν από το 1969 ως το 1981 είναι με αύξοντα αριθμό 601 μέχρι 696, ενώ το 1993 κάναμε και μια δεύτερη παραλαβή σε ελικόπτερα που ήταν μεταχειρισμένα του αμερικάνικου στρατού. Κατέβηκαν στον Πειραιά και τα συναρμολογήσαμε με τη βοήθεια Αμερικανών στα Μέγαρα τα πρώτα».
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
«Τα ελικόπτερα αυτή τη στιγμή είναι 48 χρόνων τουλάχιστον. Έχουν αρκετές ώρες πτήσεως. Είναι παρωχημένα τεχνολογικά, αλλά αξιόπιστα και ασφαλή παρά το γεγονός πως είναι παλιά. Κάθε ελικόπτερο περνάει επιθεώρηση ανά 25 ώρες και ανά 150 ώρες μεγαλύτερη επιθεώρηση και κατόπιν αξιολογήσεως περνάνε και γενική επιθεώρηση που μένει μόνο η άτρακτος. Το ελικόπτερο λύνεται τελείως, επιθεωρούνται όλα τα συστήματά του, σκανάρεται για ρωγμές σε ευαίσθητα σημεία και ξανασυναρμολογείται. Δεν έχουν όμως πολλά ηλεκτρονικά συστήματα που θα το βοηθούσαν να αποφύγει εμπόδια και επικίνδυνες καταστάσεις. Έχουν κατασκευαστεί 16 χιλιάδες ελικόπτερα και ήταν χρήστες 48 χώρες. Έχουν κατασκευαστεί επίσης από Ιταλία, Ταϊβάν, Γερμανία, Τουρκία και Ιαπωνία. Πήραν άδεια παραγωγής και έβγαλαν κι αυτοί ελικόπτερα.
…Το ΕΣ625 είναι αμερικανικό. Συνολικά τα Χιούι που έχουμε είναι περίπου 100. Από αυτά όμως ένας μεγάλος αριθμός δεν είναι διαθέσιμα. Αυτό γιατί την 1 Ιουνίου 2004 το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έκρινε ως ασύμφορο λόγω παλαιότητας τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων UH-1 και τέθηκαν σε διαδικασία απόσυρσης. Είχε δε προηγηθεί η ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού πως αποσύρει τον τύπο από το αμερικανικό οπλοστάσιο. Ό,τι ανταλλακτικά παίρνουν τώρα τα παίρνουν από τον αμερικανικό στρατό και τις αποθήκες του και από υποκατασκευαστές που έδωσε άδεια ο αμερικανικός στρατός και η εταιρία bell. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν είναι αξιόπιστα και πιστοποιημένα όλα τα υλικά και εξαρτήματα που τοποθετούνται. Αρκετά δε από αυτά μετά από κάποιο αριθμό ωρών δεν ξαναχρησιμοποιούνται».

Νεκροί είναι ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου, ο ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας και ο υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής
Νεκροί είναι ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου, ο ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας και ο υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής

Για το γεγονός πως δεν είχαν τεχνολογική εξέλιξη λέει: «Δεν είναι μόνο θέμα εμπειρίας. Είναι θέμα φόρτου εργασίας του εκάστοτε χειριστή. Όταν έχει πιο πολλά βοηθήματα ηλεκτρονικά και ναυτιλίας ο φόρτος του είναι μικρότερος και επικεντρώνεται πιο πολύ στον χειρισμό».
…«Τη δεκαετία του ’90 έγιναν κάποιες, μικρές, προσθήκες στον εξοπλισμό του ελικοπτέρου ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις εξοπλισμού ελικοπτέρων άλλα δεν άλλαξαν τις τεχνολογικές δυνατότητες του ελικοπτέρου με αποτέλεσμα την επόμενη δεκαετία να είναι πλέον παρωχημένο τεχνολογικά και επιχειρησιακά. Παρ’ όλα αυτά το ελικόπτερο παρέχει μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας και ασφάλειας ενώ χρησιμοποιείται ακόμα από αρκετές χώρες. Κάποιες από αυτές έχουν προβεί σε εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, όπως νέους κινητήρες, σύστημα μεταδόσεως κινήσεως, έλικες και ηλεκτρονικά βοηθήματα GPS, Auto Pilot, συστήματα ναυτιλίας, σύστημα αποφυγής εμποδίων».
Εν κατακλείδι χαρακτήρισε το πλήρωμα αρκετά έμπειρο και δεν απέκλεισε μηχανική βλάβη που δεν άφησε περιθώρια αντιδράσεως στο πλήρωμα. Πρόσθεσε επίσης πως το τελευταίο ελικόπτερο Χίουι που έπεσε ήταν 18 Μαρτίου 2008 στον Λαγκαδά.

Πηγή: http://www.eleftheria.gr

(Εμφανιστηκε 647 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.