18 Ιανουαρίου 2017 at 21:17

Κυπριακό: Διχοτόμηση ή Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία;

από

Κυπριακό: Διχοτόμηση ή Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία;

Γράφει ο Αλέξανδρος Τζιρκώτης

Λάρνακα – Κύπρος

Νομίζω ότι για να έχει πιθανότητες υπερψήφισης από τους ελληνοκυπρίους (ε/κ) ακόμα και το καλύτερο για την πλευρά μας σχέδιο δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ), αν τελικά συμφωνηθεί κατά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να δοθούν τα κατάλληλα στοιχεία βάσει των οποίων οι ε/κ ψηφοφόροι θα μπορέσουν να το συγκρίνουν με μια διχοτομική λύση και να το κρίνουν ως πιο συμφέρον.

Οι ε/κ έχουμε μάθει να ζούμε σαν πολίτες ενός πλήρως ανεξάρτητου (έστω φαινομενικά) κράτους. Επομένως, για να αποδεχθούμε την όποια λύση ΔΔΟ, η οποία προφανώς θα συνεπάγεται παραχώρηση (έστω μέρους) εξουσιών, δικαιωμάτων κ.α. – αδιάφορο αν αυτά ισχύουν κουτσουρεμένα και μόνο στην ελεύθερη Κύπρο – και επιπρόσθετα για να αποδεχθούμε τους κινδύνους και τα ρίσκα που μοιραία θα περιέχει μια λύση ΔΔΟ, θα πρέπει να πεισθούμε ότι τουλάχιστον μεσο-μακροπρόθεσμα το κέρδος θα είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο μιας διχοτομικής λύσης. Νομίζω ότι για το μεγαλύτερο ποσοστό των ε/κ, τουλάχιστον των μη προσφύγων, θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα τα μειονεκτήματα των παραχωρήσεων σε θέματα διακυβέρνησης, ασφάλειας κ.τ.λ. που συνεπάγεται η ΔΔΟ, από τα όποια εδαφικά, οικονομικά ή άλλα πλεονεκτήματά της. Πιο καθαρά, για πολλούς μη πρόσφυγες (ακόμα και για αρκετούς πρόσφυγες που έχουν «ριζώσει» στις ελεύθερες περιοχές) δεν θα αποτελεί ισχυρό κίνητρο αποδοχής εκπτώσεων και ρίσκων στον υφιστάμενο «τρόπο» ζωής τους η επιστροφή υπό ε/κ διοίκηση εδαφών, το δικαίωμα εγκατάστασης υπό περιορισμούς στη βόρεια Κύπρο, οι όποιες οικονομικές αποζημιώσεις, οι παραινέσεις και τα ευχολόγια για συμφιλίωση με τους τ/κ με τους οποίους … δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε γιατί είμαστε όλοι Κύπριοι …, οι ευνοϊκές πλην όμως ασαφείς προοπτικές της ΔΔΟ κ.τ.λ., κ.τ.λ.

Κύπρος - Πράσινη γραμμή
Κύπρος – Πράσινη γραμμή

Αυτό λοιπόν που κατά τη γνώμη μου πρέπει να εξεταστεί, να αναλυθεί και να παρουσιαστεί με όσο το δυνατόν πιο καθαρό τρόπο στους ε/κ, είναι το τι ακριβώς σημαίνει και τι κινδύνους (ή ζημίες) συνεπάγεται μια διχοτομική λύση, είτε αυτή θα προκύψει από την παρούσα de facto κατάσταση με την πάροδο του χρόνου, είτε, ενδεχομένως, θα συμφωνηθεί. Αυτός είναι ο κρίσιμος παράγοντας αποδοχής ή απόρριψης της όποιας λύσης ΔΔΟ.

Κατά τη γνώμη μου μια διχοτομική λύση έχει σοβαρά μειονεκτήματα που δεν έχουν αναλυθεί επαρκώς μέχρι σήμερα, γιατί κανείς δεν την έχει συζητήσει ανοικτά. Οι περισσότεροι που ρητά ή άρρητα την υποστηρίζουν θεωρούν ότι το ε/κ κράτος που θα προκύψει ως ανεξάρτητο θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός πλήρως ανεξάρτητου κράτους. Νομίζω ότι αυτό θα αποδειχθεί ανέφικτο.

(Εμφανιστηκε 789 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

0 0 vote
Article Rating
Εγγραφή
Ενημέρωση όταν
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

1 Comment
Παλαιότερα
Νεότερα Ψήφοι
Inline Feedbacks
View all comments
Αλή αλ-Γιουνάνι
Αλή αλ-Γιουνάνι
2 έτη Πρίν

Κυπριακό και λύση

Θα σου πω τη δικιά μου άποψη.

A) Να δόσει η Τουρκία κάθε διευκόλυνση για την εύρεση όσων αγνοουμένων παραμένουν ακόμα αγνοούμενοι (που υπάρχουν τάφοι κ.τ.λ.).

Β) Να κάνει το ίδιο η ελληνοκυπριακή πλευρά για τους 600 περίπου αγνοουμένους της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Γ) Η ελληνοκυπριακή πλευρά να ζητήσει συγνώμη για τους νεκρούς Τουρκοκύπριους των χωριών Τόχνη, Αλόα, Σανταλάρη, Μαράθα κ.α.

Δ) Η τουρκική πλευρά να κάνει το ίδιο για όσους άμαχους Ελληνοκύπριους σκοτώθηκαν στα γεγονότα του 1974.

Ε) Επειδή περισσότεροι Ελληνοκύπριοι εγκατέλειψαν τον Βορρά από όσους Τουρκοκύπριους εγκατέλειψαν τον Νότο, να δόσει η Τουρκία αποζημιώσεις σε όσους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες δεν πήραν τουρκοκυπριακή περιουσία στον Νότο.

ΣΤ) Να ανοικοδομήσει η Τουρκία το Βαρώσι με τη βοήθεια του ΟΗΕ και είτε να επιτρέψει στους κατοίκους του να επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση (οι οποίοι σαφώς θα πάρουν διαβατήρια και ταυτότητες της Τ.Δ.Β.Κ. είτε διπλή υπηκοότητα) είτε να αποδόσει η Τουρκία το Βαρώσι σε ελληνοκυπριακή διοίκηση υπό τον όρο της αναγνώρισης της ΤΔΒΚ από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Επίσης, να αναγνωριστούν ως εθνική μειονότητα στην Τ.Δ.Β.Κ. οι Ελληνοκύπριοι που παραμένουν στην Καρπασία και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα τους.

Ζ) Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ, να αναγνωρίσει η Τουρκία με τη σειρά της το ελληνοκυπριακό κράτος και να ανοίξει τα λιμάνια και τον εναέριο χώρο της για τα πλοία και τα αεροπλάνα των Ελληνοκυπρίων.

Η) Να δοθούν στους Τουρκοκύπριους το 20% του κέρδους από το φυσικό αέριο/πετρέλαια.

Και τέλος, αν γίνουν όλα τα παραπάνω, θα πρότεινα να δημιουργηθεί στην νεκρή ζώνη κοινός χώρος/μνημείο, όπου θα γίνεται μία φορά τον χρόνο κοινό μνημόσυνο ή κάποια τελετή (πολιτικό μνημόσυνο) για τους νεκρούς και των 2 πλευρών.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x