1 Μαΐου 2015 at 00:04

Ελληνικά πανεπιστήμια στα καλύτερα του κόσμου

από

Μέσα στις 100 ή 150 καλύτερες σχολές στον κόσμο ή στα 400 με 600 Ανώτατα Ιδρύματα στον κόσμο είναι μια καλή κατάταξη για τα ελληνικά Πανεπιστήμια ακόμα κι αν πρόκειται για θέσεις σε (ετήσιες) λίστες δημοφιλείς μεν αλλά όχι επίσημες και με διαπιστωμένες αποκλίσεις μεταξύ τους. Εξου και η διακύμανση των θέσεων στις οποίες εμφανίζονται (και) τα ελληνικά Ιδρύματα. Σε άλλες έχουν αρκετά καλή σε άλλες χαμηλότερα. Παρ΄όλα αυτά, στις εξειδικευμένες ανά γνωστικό αντικείμενο λίστες κατάταξης της QS World University Rankings® 2015 (Quacquarelli Symonds) των Sunday Times βλέπουμε πολύ καλές ελληνικές επιδόσεις.

Το Πολυτεχνείο περιλαμβάνεται στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου
Το Πολυτεχνείο περιλαμβάνεται στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου

Στο αντικείμενο της Μηχανικής (Πολιτικών Δομικών Εργών) το ΕΜΠ κατατάσσεται στην 29η θέση, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στην 51η θέση και το Πατρών στην 101η ενώ στην ίδια θέση κατατάσσεται και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο σε ό,τι αφορά τη Λογιστική και τα Χρηματοοικονομικά και στην 151η θέση στις Οικονομικές Επιστήμες και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Στην ίδια λίστα αλλά διευρυμένη, δηλαδή ανά Ίδρυμα και όχι ανά αντικείμενο, η κατάταξη αλλάζει. Τα ελληνικά Ιδρύματα πλασάρονται από την 441 (όπου βρίσκεται το ΕΜΠ) και κάτω. Για την ακρίβεια ανάμεσα στην 441η εως την 601η θέση εμφανίζονται τα Ιδρύματα: ΕΜΠ, Πανεπιστήμιο Κρήτης (451η), ΑΠΘ (461η), ΕΚΠΑ(491η), Πάτρας (601η).

Τέτοιες λίστες καταρτίζονται συνήθως από εφημερίδες ή περιοδικά (Times, Financial Times, Business Week, US News κ.α.) ή από ορισμένα μη κερδοσκοπικά Ιδρύματα. Τα κριτήρια αξιολόγησης διαφέρουν, αρκετά είναι δύσκολο να οριστούν ενώ σε άλλες περιπτώσεις ορισμένα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από άλλα. Γεγονός που επηρεάζει την αντικειμενική καταγραφή καθώς δεν πρόκειται για αμιγώς εκπαιδευτικούς δείκτες ή εσωτερικούς αλλά και συναρτώμενους με την κοινωνικο-οικονομική πραγματικότητα σε κάθε χώρα. Το κυριότερο, πρόκειται για ιδιωτικές πρωτοβουλίες με κατά βούληση χρήση και προβολή των αποτελεσμάτων των ερευνών τους.

Στις περισσότερες πάντως λίστες, η κορυφή είναι σχεδόν πάντα η ίδια με μικρές ανακατατάξεις. Το ΜΙΤ, το Harvard, το Cabridge, το Imperial College, το Stratford

Πηγή: http://www.efsyn.gr/arthro/tessera-ellinika-panepistimia-sta-kalytera-toy-kosmoy

(Εμφανιστηκε 446 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.