3 Μαΐου 2014 at 07:18

Πένθιμη υπόμνηση: περί του ανεξέλεγκτου fast track του «ιδιωτικού επιχειρείν»…

από

Πένθιμη υπόμνηση: περί του ανεξέλεγκτου fast track του «ιδιωτικού επιχειρείν»…

fast track αδειοδοτήσεις
fast track αδειοδοτήσεις

Για την αντιγραφή: Νίκος Δινόπουλος 

Κοινωνικός μιθριδατισμός και απύθμενη υποκρισία των «υπευθύνων» επί παντός… «Τραγωδία σε λούνα παρκ στο Ελληνικό – νεκρός 13χρονος»…

Σύμφωνα με την κυρίαρχη θέση «ο ιδιωτικός τομέας» είναι η λύση για την «εθνική οικονομία», την ανάπτυξη, την ανεργία, τη διαφθορά…· είναι εν τέλει η πανάκεια που θεραπεύει κάθε νόσο σε αντίθεση με τον «δημόσιο τομέα» και το κράτος που δυναστεύει «το επιχειρείν του ιδιωτικού τομέα»…[i] Αν και ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων θα έπρεπε κάτι να μας έχει διδάξει…

«Fast track αδειοδοτήσεις για όλους (18.02.2014)[ii]

Σε fast track αδειοδοτήσεις για όλες τις επιχειρήσεις, ακόμα και για βαριές βιομηχανίες, με “αυτοσυμμόρφωση” και πιστοποιήσεις τρίτων, εκχώρηση βασικών λειτουργιών του κράτους, όπως ο έλεγχος, σε ιδιώτες, με όρους λειτουργίας – πρότυπα ως “μπούσουλα” και εξαιρέσεις, που δεν έχουν ακόμα καθοριστεί, προχωρά η κυβέρνηση.

[…]

Οι βασικοί άξονες 

Όπως ανακοινώθηκε οι βασικοί άξονες του νόμου – πλαισίου για τις αδειοδοτήσεις όλων των επιχειρήσεων είναι οι εξής: 

1. Σύστημα απλής αδειοδότησης ή υπεύθυνης δήλωσης ή -σύμφωνα με τον υπουργό- “fast track για όλους” με τρεις μεθόδους: 

α) αυτοσυμμόρφωση με υπεύθυνη δήλωση της ίδιας της επιχείρησης ότι συμμορφώνεται και φέρει το βάρος της απόδειξης, 

β) πιστοποίηση τρίτου (outsourcing) της διαδικασίας αδειοδότησης (π.χ. όπως η έκδοση πολεοδομικών αδειών με πιστοποιητικά που εκδίδουν οι μηχανικοί κ.λπ.), 

γ) αξιοποίηση εργαλείων της αγοράς (π.χ. μέσω ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου συνάγεται ότι η εγκατάσταση ήδη τηρεί προδιαγραφές ασφαλείας κ.λπ)». 

«Ίδρυση επιχειρήσεων σε μία ημέρα: Για ποια επαγγέλματα ξεκίνησε να ισχύει – Ποιες διαδικασίες καταργούνται (18.02.2014)[iii] 

Πιλοτικές δράσεις που συμβάλλουν στον περιορισμό και στην απλοποίηση των συστημάτων αδειοδοτήσεων, ξεκινώντας από 25 διαδικασίες αδειοδότησης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υλοποιεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

Οι πρωτοβουλίες αυτές του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι εναρμονισμένες με τον νόμο- πλαίσιο για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση επιχειρήσεων, που παρουσίασε χθες, 17 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά».

«Στη Βουλή ο νόμος – πλαίσιο για αδειοδοτήσεις fast track παντού (26.04.2014)[iv]

Στη Βουλή κατατέθηκε χθες το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει “fast track” αδειοδοτήσεις για την πλειοψηφία των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ακόμα και για βαριές βιομηχανίες, με φιλοσοφία δήλωσης “αυτοσυμμόρφωσης” ή πιστοποιήσεις τρίτων, εκχώρηση βασικών λειτουργιών του κράτους, όπως ο έλεγχος σε ιδιώτες και εκ των υστέρων, και όρους λειτουργίας-πρότυπα.

Υπενθυμίζεται ότι το σκεπτικό του νόμου – πλαισίου συνίσταται στο ότι “όλες οι επιχειρήσεις επιτρέπεται να λειτουργούν χωρίς ιδιαίτερη παρέμβαση της δημόσιας διοίκησης, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων”. 

Το πλαίσιο για το “άνοιγμα” των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, καθώς βασικά σημεία θα καθοριστούν με βάση τη δευτερογενή νομοθεσία (προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, κοινές υπουργικές αποφάσεις)».

«Τραγωδία σε λούνα παρκ στο Ελληνικό – νεκρός 13χρονος[v]

Ένα 13χρονο αγόρι έχασε σήμερα την ζωή του, ενώ η 9χρονη αδελφή του τραυματίσθηκε την ώρα που έπαιζαν σε λούνα παρκ στην συμβολή των οδών Κύπρου και Γούναρη στο Ελληνικό. 

Το περιστατικό συνέβη στις 16:00 και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, τα δύο αδέλφια έπαιζαν, μέσα σε μια φουσκωτή μπάλα με ήλιο, σε πισίνα του παιδικού πάρκου όταν ξαφνικά σηκώθηκε ισχυρός άνεμος και σήκωσε την μπάλα μεταφέροντας της τουλάχιστον 30 μέτρα μακριά μαζί με τα παιδιά τα οποία χτύπησαν σε άλλα αντικείμενα περιβάλλοντα χώρου».

«Στον εισαγγελέα οι τρεις υπάλληλοι του λουνα παρκ[vi]

Στον εισαγγελέα οδηγούνται σήμερα οι τρεις υπάλληλοι του λούνα παρκ στο Ελληνικό, όπου σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα με έναν 13χρονο νεκρό και την 9χρονη αδελφούλα του σοβαρά τραυματισμένη. 

Πρόκειται για έναν Ιταλό, που φέρεται ως υπεύθυνος του λούνα παρκ και δύο ακόμα υπαλλήλους, υπηκόους Μπαγκλαντές, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία από το αστυνομικό τμήμα Ελληνικού για ανθρωποκτονία από αμέλεια και βαριές σωματικές βλάβες».

«Έλεγχος για τη νομιμότητα λειτουργίας του λούνα παρκ με εντολή Μητσοτάκη[vii]

Την άμεση διενέργεια ελέγχου στο δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, προκειμένου να εξεταστεί η νομιμότητα λειτουργίας του λούνα παρκ στο οποίο εκτυλίχθηκε η τραγωδία με τα δύο αδέλφια, διέταξε ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), Παρασκευάς Νομικός. 

Είχε προηγηθεί εντολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Ο Δήμος Ελληνικού δεν είχε εκδώσει άδεια λειτουργίας για το λούνα παρκ[viii]

Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης δεν είχε χορηγήσει άδεια λειτουργίας στο λούνα παρκ, όπου συνέβη το τραγικό δυστύχημα, με έναν 13χρονο νεκρό. 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, ο δήμος με ομόφωνη απόφασή του, είχε εγκρίνει την παραχώρηση-εκμίσθωση του χώρου, όπως αιτήθηκε η εταιρεία HAPPY FUN ΕΠΕ.

Ωστόσο, προστίθεται ότι η εταιρεία δεν κατέθεσε αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας λούνα παρκ στον συγκεκριμένο χώρο και ως εκ τούτου τέτοια άδεια δεν εκδόθηκε από τον δήμ

(Εμφανιστηκε 290 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.