26 Μαΐου 2013 at 17:51

Το μήνυμα του Νταρίο Ζαραζούα: Οι σπόροι είναι ζωή!

από

Το μήνυμα του Νταρίο Ζαραζούα για τις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων στην Ελλάδα 11, 12, 13 Μαΐου 2013

 

13η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών.
13η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών.

Το όνομά μου είναι Νταρίο Ζαραζούα και είμαι απόγονος των Μάγιας Kaqchikel. Ζω στην τοπική κοινότητα των “IXIMCHE” στο Τεκπάν της Γουατεμάλα, της οποίας το σύμβολο είναι το φυτό του καλαμποκιού. Είμαστε εδώ στο κέντρο της Αμερικής στην καρδιά του λαού των Μάγια, από όπου σας στέλνουμε ένα ζεστό χαιρετισμό και θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας τη δικιά μας ελπίδα, πίστη και το δικό μας πόνο.

Στη Γουατεμάλα αυτή τη στιγμή η καθημερινότητά μας χρωματίζεται από τις πράξεις ενός σκληρού πολιτικού, καταπιεστικού δικτάτορα, που χτυπά τη δομή των αυτόχθονων λαών. Αντιτίθεται στα δικά μας δικαιώματα, ακρωτηριάζοντας τον οργανισμό και την κουλτούρα μας προς όφελος των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που στηρίζονται από την εύπορη τάξη της χώρας. Αυτό επιδρά στη ζωή των αδερφών μας που υποφέρουν από την εκμετάλλευση της γης μας από τις πολυεθνικές εταιρίες οι οποίες όχι μόνο λεηλατούν αλλά και καταστρέφουν το ιερό μας έδαφος και τη χλωρίδα – πανίδα του τόπου. Η μεγαλύτερη θλίψη είναι ότι όλο αυτό που ζούμε επιδρά στις ζωές με τρόπους που μας είναι άγνωστοι και το χειρότερο δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε.  

Τέτοια είναι η περίπτωση και των σπόρων που οι μεγάλες εταιρίες προσπαθούν να μεταβάλλουν και βάζουν σε κίνδυνο τη ύπαρξη προγονικών σπόρων που διατηρούνται από γενιά σε γενιά, μεταφέρονται από παππούδες σε γιούς και σε εγγόνια και ανταλλάσσονται μεταξύ των κοινοτήτων για να διατηρήσουν ένα σπόρο υγιή. Για μας είναι αναγκαία η διατήρηση αυτών των σπόρων, κυρίως του καλαμποκιού.

Στο ιερό μας βιβλίο Popol Vuh” αναγράφεται ότι μετά από αποτυχημένες προσπάθειες οι δημιουργοί μας συναίνεσαν και αποφάσισαν να μας δημιουργήσουν από καλαμπόκι και αυτό είναι μέρος της κοσμοθεωρίας μας βαθιά ριζωμένο στις καρδιές μας.

13η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών.
13η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών.

Γι αυτό εκφράζουμε τις ανησυχίες μας, και θέλουμε να υπερασπιστούμε ένα κληροδότημα που γεννήθηκε μαζί με τον πολιτισμό μας. Αυτοί οι σπόροι έχουν ταΐσει τον λαό μας για γενιές και αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του πολιτισμού μας και τώρα μετατρέπονται σε σύμβολο αντίστασης απέναντι στην παγκοσμιοποίηση, και στις οικονομικές κρίσεις άλλων ηπείρων, χωρών, ανθρώπων. Δεν ξεχνάμε ότι όλοι είμαστε αδέρφια που ζούμε στην ίδια γη, μας ζεσταίνει ο ίδιος ήλιος. Πρέπει να ξαναπερπατήσουμε το δρόμο της αθωότητας, να ξαναφυτρώσει η αγάπη στις καρδιές μας, να ξαναποκτήσουμε μια συλλογική συνείδηση και να ξαναγίνουμε όλοι ένα.

Με θαυμασμό σας στέλνουμε ένα χαιρετισμό και το βαθύ μας σεβασμό για τις δράσεις που πραγματοποιείτε, ξέροντας ότι οι σπόροι είναι ζωή και δεν είναι ιδιοκτησία κανενός! Έγιναν για να ταΐσουν τον κόσμο, γι αυτό είναι ιδιοκτησία της γης και κανείς δεν πρέπει να τις ιδιωτικοποιείται, ούτε να τις καταστρέφει. Η γνώση, οι σπόροι και η αγάπη μας είναι δικοί σας. Θα θέλαμε να ενωθούμε με μια αδελφική αγκαλιά με όλους τους ανθρώπους που συναντώνται σήμερα σ’ αυτή την ευλογημένη από το δημιουργό γη, τη γη του Πελίτι, όπου συντελείται ένα καταπληκτικό γεγονός, όπου συγκεντρώνονται οι σπόροι, κυρίως των ψυχών μας, που θα δημιουργήσουν βασικές αλλαγές στο μέλλον της ανθρωπότητας. Είστε οι πραγματικοί δράστες των μεγάλων αλλαγών του πλανήτη μας. Σε ένα μέλλον που κι εμείς θα ενταχθούμε μαζί σας, δεχτείτε όλη την αγάπη μας αλλά και την πίστη μας ότι είστε οι πραγματικοί ήρωες της γης μας.

Φως κι ευλογίες

Νταρίο Ζαραζούα 

Dario Zarazua

[email protected]

Ακούστε: Μάνη γη – Κατσιμίχα

This is the message of Dario Zarazua English

Esto es el mensaje de Dario Zarazua Εspañol

Πηγή: http://www.peliti.gr

(Εμφανιστηκε 342 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.