25 Σεπτεμβρίου 2023 at 19:32

Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας: Ο ρατσισμός

από

Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας: Ο ρατσισμός

Γράφει ο Νίκος Αστέριος

Φιλόλογος, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης  [email protected]

Περίληψη

Στο διδακτικό σενάριο, παρουσιάζεται μία μέθοδος για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Αφορά στη διδασκαλία του «Ρατσισμού» στη Γ΄ Γυμνασίου, στο πλαίσιο της 3ης ενότητας της Νεοελληνικής Γλώσσας: «Είμαστε όλοι ίδιοι. Είμαστε όλοι διαφορετικοί». Στοχεύει στην απόκτηση γνώσεων για τον ρατσισμό, παρουσιάζοντας διάφορες μορφές του. Μέσω της πλατφόρμας eClass, υποδεικνύονται αναφορές στο ηλεκτρονικό σχολικό βιβλίο και σε εκπαιδευτικά blogs. Αναρτάται φύλλο εργασίας με ασκήσεις ανάγνωσης κειμένων του ηλεκτρονικού σχολικού βιβλίου, παρουσίασης power point με αναφορά στα αίτια, τις συνέπειες και τα μέτρα αντιμετώπισης του ρατσισμού, καθώς και εντοπισμού των περιγραφικών, αφηγηματικών και επιχειρηματολογικών κειμένων. Επίσης, καταδεικνύεται παράδειγμα σύνταξης και δομής μιας ομιλίας αναρτημένης σε εκπαιδευτικό blog. Κατά συνέπεια, οι μαθητές καλούνται σε γραπτή εκφώνηση ομιλίας, με σκοπό να πεισθούν οι συμμαθητές τους γιατί κάποιος δεν πρέπει να είναι ρατσιστής. Η προσέγγιση αυτή οδηγεί στην εύληπτη αφομοίωση και ανακάλυψη της γνώσης από τον ίδιο τον μαθητή, καθοδηγούμενο από τον εκπαιδευτικό.

Λέξεις κλειδιά: ρατσισμός, επιχειρηματολογία, εξ αποστάσεως εκπαίδευση, κειμενικά είδη.

Εισαγωγή

Το διαδίκτυο παρέχει άμεση πρόσβαση σε μεγάλο όγκο πληροφοριών και απαιτείται η καλλιέργεια κάποιων άλλων δεξιοτήτων (Τσουκαλάς, 1997). Ο εκπαιδευτικός, καλλιεργεί νέες δεξιότητες, όταν χρησιμοποιεί διαδικτυακές πλατφόρμες και νέες παιδαγωγικές μεθόδους. Αυτό συμβαίνει και όταν υποδεικνύει στους μαθητές του εκπαιδευτικά blogs, βίντεο, παρουσιάσεις, χρονογραμμές και άλλα αντίστοιχα εργαλεία, με σκοπό να τις εφαρμόσει.  Σ’ αυτές τις περιπτώσεις λαμβάνει μέσω  emails  τις ασκήσεις και παρέχει τις απαντήσεις με τον ίδιο τρόπο. Γι’ αυτόν το λόγο έχουν δημιουργηθεί ανάλογες πλατφόρμες του Υπουργείου Παιδείας στο διαδίκτυο, όπως η (eCl), οι οποίες συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση.  Ο ρόλος του εκπαιδευτικού αλλάζει, καθώς στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση,  προετοιμάζει ο ίδιος το υλικό  που θα διδάξει, με σκοπό να συμβάλει προς την ανακάλυψη της γνώσης διαδραματίζοντας τον ρόλο του καθοδηγητή (Βρασίδας, και συν., 2005).

Οι μαθητές δεν περιορίζονται όλοι μαζί στον ίδιο χώρο και δεν δεσμεύονται από τον χρόνο, όπως στη σχολική τάξη. Μπορούν να συγκεντρώνονται σε διάφορα μέρη και να λειτουργούν σε ομάδες. Μαθητές που απουσιάζουν ή αναρρώνουν μπορούν μέσα από τέτοιες πλατφόρμες να κατανοούν την θεωρία και να απαντούν στις ασκήσεις τους. Αν στο συµβατικό σύστηµα εκπαίδευσης αυτός που διδάσκει είναι ο διδάσκοντας και το εκπαιδευτικό υλικό υποστηρίζει το έργο του, στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση αυτός που διδάσκει είναι το διδακτικό υλικό (Λιοναράκης, 2001). Αναρτώνται από τον εκπαιδευτικό διάφορα κειμενικά είδη (επιστολή, ομιλία, άρθρα), τα οποία δεν συναντώνται στα σχολικά βιβλία, από όπου οι μαθητές παρακολουθούν τη δομή και τη σύνταξή τους με σκοπό να παράξουν αντίστοιχα κείμενα. Η επιχειρηματολογία του μαθητή μπορεί να εμπλουτιστεί και να παρουσιάσει οπτικοακουστικά και πολυτροπικά κείμενα, τα οποία θα αναρτώνται στην πλατφόρμα, από όπου θα αναδεικνύονται τα καλύτερα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι μαθητές θα πολλαπλασιάζουν τις γνώσεις τους προσθέτοντας εμπειρίες από κείμενα συμμαθητών τους.    

Περιγραφή εκπαιδευτικού σεναρίου

Το διδακτικό αυτό σενάριο, 5 ωρών, υλοποιήθηκε στο 31ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης κατά το σχολικό έτος 2019-20 και παρουσιάστηκε στις «Καλές Πρακτικές Φιλολόγων για εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση», στη Θεσσαλονίκη, στις 13/10/2020. Κατά την περίοδο της πανδημίας λόγω κορονοϊού, εφαρμόστηκε σε όλα τα ελληνικά σχολεία η εξ αποστάσεως Εκπαίδευση. Στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έγινε χρήση των σύγχρονων πλατφορμών  (web) και του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου  (eClass και e-me). Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση παρέχει τη δυνατότητα στους μαθητές να ανακαλύπτουν τη γνώση, να συγκρίνουν και να συνθέτουν δικά τους πολυτροπικά κείμενα, με τη βοήθεια της Πληροφορικής και του διαδικτύου.

Σκεπτικό και στόχοι σεναρίου

Η επιλογή της διδακτικής μεθόδου «ανεστραμμένη τάξη» έγινε με το σκεπτικό ότι γίνεται χρήση οπτικοακουστικών μέσων (παρουσιάσεων και βίντεο), στα οποία δίνουν περισσότερη προσοχή οι μαθητές. Όσον αφορά το εννοιολογικό περιεχόμενο του όρου «ανεστραμμένη τάξη», οι  (Lage, και συν., 2000) αναφέρουν ότι τα γεγονότα, που συνέβαιναν μέσα στην τάξη, τώρα συμβαίνουν έξω από αυτήν και αντίστροφα. Ο μαθητής, αντί να παρακολουθεί τα μαθήματα στο σχολείο, τα παρακολουθεί από το σπίτι του, κατά κύριο λόγο, μέσω βίντεο ή παρουσιάσεων  (OFlaherty, και συν., 2015) που αναρτώνται από τον καθηγητή σε κάποια διαδικτυακή πλατφόρμα. Ο μαθητής πρέπει να αντιληφθεί ότι σύνορα και πολιτισμοί δεν επιτρέπεται να αποτελούν εμπόδιο και ο σεβασμός είναι απαραίτητος για την κατανόηση του φαινομένου. Τα κείμενα του σχολικού βιβλίου δεν αρκούν και, μέσω του διαδικτύου και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουν οι μαθητές επιπλέον κείμενα. Ο ρατσισμός διακρίνεται σε φυλετικό και σε κοινωνικό και από αυτές τις όψεις πρέπει να γίνεται αντιληπτός. Τα συγκεκριμένα κείμενα καλύπτουν όλο το φάσμα των διαφορετικών μορφών του ρατσισμού (ισότητα φύλων, διαφορετικότητα φυλής, άτομα με ειδικές ανάγκες και άλλων κοινωνικών χαρακτηριστικών), με τα οποία οι μαθητές θα προβληματιστούν και θα αναζητήσουν τα αίτια, τις συνέπειες και τα μέτρα αντιμετώπισης.

Η προσπέλαση διαφόρων κειμενικών ειδών (περιγραφικών, αφηγηματικών, επιχειρηματολογικών) είναι απαραίτητη για την κατανόηση τέτοιων θεμάτων και προσφέρεται με τη συγκεκριμένη μέθοδο διδασκαλίας και στους μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες. Οι μαθητές αυτοί προθυμοποιούνται να μελετήσουν περισσότερο μέσω παρουσιάσεων και βίντεο, τα οποία αναρτά στην (eCl)  ο καθηγητής, παρά από το σχολικό τους βιβλίο. Το φαινόμενο του ρατσισμού όταν συζητιέται στην τάξη (στην περίπτωσή μας στην ηλεκτρονική τάξη) προκαλεί το ενδιαφέρον των μαθητών. Πολύ περισσότερο, αρέσκονται οι ίδιοι να δημιουργούν παρουσιάσεις power point και πολυτροπικά κείμενα με τη χρήση του διαδικτύου και να τα αναρτούν στην eClass προς αξιολόγηση από τον καθηγητή.  Αφού δουν την σύνταξη και τη δομή μιας ομιλίας προς συμμαθητές τους, θα συντάξουν ανάλογη. Επίσης, θα διακρίνουν το ύφος των κειμένων και μέσα απ’ αυτό θα αντιληφθούν την εκφορά του λόγου.

Προϋποθέσεις υλοποίησης – υλικό – σύνδεσμοι – πλατφόρμες – εργαλεία

Οι μαθητές, αφού συνδεθούν στην πλατφόρμα  (web) που χρησιμοποιείται στη σύγχρονη εκπαίδευση, θα παρακολουθήσουν τη διδασκαλία μέσα από την πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης  eClass του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Κατόπιν θα μελετήσουν το φύλλο εργασίας, το οποίο μπορούν να το κατεβάσουν στον υπολογιστή τους, στο οποίο υποδεικνύονται οι ασκήσεις τους (Εικόνα 1).

Εικόνα 1: eClass
Εικόνα 1: eClass

Στη συνέχεια, στο μάθημα της  Νεοελληνικής Γλώσσας, στο υλικό «Κειμενικά είδη» (Νίκος, 2022) θα διακρίνουν τα 3 γένη του λόγου (περιγραφή, αφήγηση, επιχειρηματολογία) (Εικόνα 2).

Εικόνα 2: Γένη λόγου (περιγραφή, αφήγηση, επιχειρηματολογία)
Εικόνα 2: Γένη λόγου (περιγραφή, αφήγηση, επιχειρηματολογία)

Επιπλέον, από το υλικό παρουσίασης Power Point «Ρατσισμός»  (Νίκος , 2022) θα μελετήσουν και θα αναλύσουν τα αίτια, τις συνέπειες και τα μέτρα αντιμετώπισης του ρατσισμού. (Εικόνα 3)

Εικόνα 3: Ρατσισμός (διαφάνειες στο slideshare)
Εικόνα 3: Ρατσισμός (διαφάνειες στο slideshare)

Ακόμα, από το υλικό «Κειμενικά είδη», θα δουν παράδειγμα σύνταξης μιας ομιλίας, τονίζοντας τα σημεία της δομής, σύνταξης, και του ύφους της, ώστε να προετοιμαστούν για την εκφώνησή της. Στο τέλος θα συντάξουν ανάλογη ομιλία, η οποία θα αξιολογηθεί (Εικόνα 4).

Εικόνα 4: Δομή και σύνταξη ομιλίας (παράδειγμα)
Εικόνα 4: Δομή και σύνταξη ομιλίας (παράδειγμα)

Εικόνα 4: Δομή και σύνταξη ομιλίας (παράδειγμα)

Διόρθωση-ανατροφοδότηση: Αφού αποσταλούν διορθωμένα τα γραπτά, μέσω της πλατφόρμας  eClass, γίνεται αναφορά στα σημαντικά λάθη περιεχομένου, ύφους, γραμματικοσυντακτικά (Εικόνα 5). Αναρτάται ανώνυμα ένα άριστο και ένα μέτριο γραπτό, ώστε, έχοντας αυτά ως γνώμονα, οι μαθητές να επισημάνουν τις συμπληρώσεις, τις διαφωνίες και τις προτάσεις τους. Έτσι, κατανοούν τα λάθη τους, τι έπρεπε να καταγράψουν και πώς. Γίνεται διάλογος και υποδεικνύονται τρόποι και μέσα ανατροφοδότησης.

Εικόνα 5: Διορθωμένο γραπτό
Εικόνα 5: Διορθωμένο γραπτό

Στην περίπτωσή μας, ως ανατροφοδότηση μπορεί να λειτουργήσει το προαναφερόμενο στο διδακτικό σενάριο υλικό. Ανάλογα με το πού υστερεί κάποιος (κατανόηση, γένη λόγου, κειμενικά είδη, σύνταξη ομιλίας) υποδεικνύεται και  το υλικό που είναι αναρτημένο από τον εκπαιδευτικό και στην πλατφόρμα eClass. Για την κατανόηση των κειμένων, ο μαθητής διαβάζει τα κείμενα 1,2,3, για την αναγνώριση της περιγραφής, αφήγησης, επιχειρηματολογίας και των κειμενικών ειδών (επιστολής, άρθρου ομιλίας) το υλικό «Κειμενικά είδη»  (Νίκος, 2022).  

Συμπεράσματα

Η σύγχρονη εκπαιδευτική σκέψη που μπορεί να εφαρμοστεί και στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση,  μάς ωθεί  στην ανακάλυψη της γνώσης και στην κριτική σκέψη και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να κινούμαστε στο σχολείο (Ματσαγγούρας, 1997). Με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, και ιδίως με τη μέθοδο της «ανεστραμμένης τάξης», δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές για μελέτη κειμένων και κειμενικών ειδών που είναι αδύνατο πολλές φορές και λόγω περιορισμένου χρόνου να διδαχθούν στην τάξη. Οι σύγχρονες πλατφόρμες του Υπουργείου Παιδείας, στις οποίες έχουν πρόσβαση μαθητές και καθηγητές με προσωπικούς κωδικούς  (webex και eclass) παρέχουν εργαλεία παρουσίασης και εξάσκησης κειμένων, καθώς και αξιολόγησής τους. Επίσης, σε μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες δύναται να προσφέρονται εύληπτα πολυτροπικά κείμενα, με κίνηση και ήχο, προς τα οποία δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ο εκπαιδευτικός καλείται να εκσυγχρονιστεί και να συμβαδίσει με τις νέες μεθόδους διδασκαλίας. Είναι αυτός που οδηγεί τη μαθησιακή διαδικασία και που τροφοδοτεί με ερεθίσματα τους μαθητές του (Ντιγκμπασάνης, 2011). Βεβαίως, κυρίαρχο ρόλο στην επιμόρφωση θα παίξει η πολιτεία, η οποία ακόμα δεν έχει προσφέρει την αναμενόμενη αρωγή προς αυτήν την κατεύθυνση. Τα σχολεία μας δε διαθέτουν σύγχρονους υπολογιστές, με ισχυρά δίκτυα και διαδικτυακές συνδέσεις, γι’ αυτό είναι αδύνατο η εξ’ αποστάσεως διδασκαλία να εφαρμοστεί σε όλα τα σχολεία. Όμως επειδή βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, καθώς με τον κορονοϊό επιβλήθηκε ανοργάνωτα, μπορούμε να αναμένουμε αντίστοιχες επιμορφώσεις.

Στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η διόρθωση γραπτού λόγου απαιτεί περισσότερη εργασία από πλευράς του εκπαιδευτικού. Ο εκπαιδευτικός παραλαμβάνει σε μορφή εικόνας ή Word τις ασκήσεις των μαθητών και υποχρεούται να τα αποθηκεύσει, να τα διορθώσει και να τα αποστείλει σε κάθε μαθητή. Ενδέχεται να πρέπει και  να τα εκτυπώσει, για να τα διορθώσει και να τα αποστείλει. Πολλές ασκήσεις που αποστέλλονται σε μορφή εικόνας είτε από μαθητές είτε από καθηγητές δεν είναι ευανάγνωστες αλλά αλλοιωμένες, με αποτέλεσμα  να απαιτείται η επαναποστολή τους. Οι καθηγητές οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τέτοιες μορφές τεχνολογίας, χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν κάποιες εργασίες και έτσι να μειώνεται η ύλη. Επίσης, απαιτείται πολύς χρόνος για δημιουργία διδακτικού υλικού ή για εύρεση ανάλογου υλικού από τους καθηγητές, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των εργασιακών τους ωρών (Παπαδημητρίου, 2010).

 Για αυτούς τους λόγους απαιτείται να γίνει εξάσκηση της πλατφόρμας  eClass αλλά και άλλων πλατφορμών στους μαθητές, ώστε να γράφουν πάνω στην πλατφόρμα τις απαντήσεις και όχι να αποστέλλουν τα γραπτά τους σε μορφή εικόνας. Οι πλατφόρμες αυτές παρέχουν τη δυνατότητα διόρθωσης στο ίδιο το κείμενο, αρκεί να είναι δακτυλογραφημένο από τους μαθητές. Δυστυχώς, από την πλευρά των μαθητών γνωρίζουμε ότι  κάποιοι δεν παρακολουθούν τα εξ αποστάσεως μαθήματα, παρόλο που εικονικά φαίνεται ότι το κάνουν. Φαίνεται ότι είναι παρόντες στο μάθημα, αλλά, επειδή, κατά τη διδασκαλία έχουν κλειστές τις κάμερες, λόγω υπερφόρτωσης των γραμμών. Όλα αυτά έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην επίδοσή τους και δημιουργούν βασικές ελλείψεις γνώσεων.

Οι εκπαιδευτικοί ωθούνται από αυτο-κίνητρα και χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους και στρατηγικές, που βασίζονται στη χρήση εργαλείων για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση (Paredes, και συν., 2015), παρόλα τα τεχνικά προβλήματα που συναντούν. Όταν χρησιμοποιούνται σωστά δομημένα και οργανωμένα λογισμικά, τότε οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ξεφεύγουν από τα παραδοσιακά μοντέλα μάθησης και εμπλέκονται σε «νέες δραστηριότητες» (Χρόνης, και συν., 2002).

Η μέθοδος διδασκαλίας «ανεστραμμένη τάξη» μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα μαθήματα, εκτός από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, και στην δια ζώσης διδασκαλία. Εκεί μπορούν να εφαρμοστούν και ομαδοσυνεργατικές διδασκαλίες, κατά τις οποίες οι μαθητές οργανωμένοι σε ομάδες, αφού αφομοιώσουν τις γνώσεις, θα μπορούν να συνθέσουν δικές τους εργασίες δημιουργώντας πολυτροπικά οπτικοακουστικά κείμενα. Θα μπορούν, δηλαδή, να δημιουργήσουν δικές τους παρουσιάσεις, δικά τους βίντεο, δικά τους παιχνίδια γνώσεων, blogs κ.ά. και θα αναπτύσσουν συνεχώς και νέες δεξιότητες. Μπορούν να δημιουργηθούν πολλά αντίστοιχα διδακτικά σενάρια περιλαμβάνοντας τροποποιήσεις, κάτι που θα συμβάλλει στη συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών σε αυτόν τον τομέα (Κουτσογιάννης, και συν., 2012). Οι δεξιότητες αυτές είναι απαραίτητες σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της εργασίας, διότι η σύγχρονη κοινωνία λειτουργεί με σύγχρονη τεχνολογία. Επομένως, η χρήση ανάλογων δεξιοτήτων απαιτείται από ένα εκπαιδευτικό σύστημα και μάλιστα σε μικρή ηλικία. Ήδη οι μαθητές σε καθημερινή βάση ασχολούνται με το διαδίκτυο και με ανάλογες εργασίες, οπότε κατά βάση είναι πολύ εξοικειωμένοι. Όμως, δεν πρέπει η εκπαίδευση να στραφεί μόνο προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά παράλληλα με το βιβλίο μπορεί και πρέπει να συμβαδίσει, ώστε να προωθούνται και οι ΤΠΕ και το βιβλίο. Δυστυχώς για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω κορονοϊού, ήταν αδύνατο να εφαρμοστούν με επιτυχία τέτοιες μέθοδοι. Αναμένουμε, λοιπόν, με ανοιχτά τα σχολεία, να αντικρύζουμε τον θησαυρό γνώσεων που θα ανακαλύπτουν οι μαθητές μας με καθοδηγητή τον δάσκαλό τους.  Η έλλειψη βιβλιογραφίας και η περιορισµένη πρακτική της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στη χώρα µας, ταυτόχρονα µε την δυναµική της ανάπτυξη, προβάλλει ως αναγκαιότητα τη δηµιουργία διαύλων επικοινωνίας και διαλόγου (Λιοναράκης, 2001).

Αναφορές

eClass [Ηλεκτρονικό]. – 18 Αύγουστος 2022. – https://eclass.sch.gr.

Lage M., Platt G και Treglia M Inverting the classromm: A gateway to creating an inclusive learning environment. [Άρθρο] // The Journal of Economic Education. – 2000. – σσ. 30-43.

OFlaherty J και Philips C The use of flipped classrooms in higher education: A scoping review. [Άρθρο] // The Internet and Higher Education. – 2015. – σσ. 85-95.

Paredes J., Guitert M. και Rubia B. La innovacion y la tecnologia educativa como base de la formacion. [Άρθρο] // Revista Latinoamericana de Tecnologia Educativa. – 2015.

webex [Ηλεκτρονικό]. – 18 Αύγουστος 2022. – https://www.webex.com.

Βρασίδας Χαράλαμπος, Ζεμπύλας Μιχαλίνος και Πέτρου Αλέξιος [Ηλεκτρονικό]. – 2005. – 17 Αύγουστος 2022. – https://bit.ly/3c3VQX2.

Κουτσογιάννης Δημήτριος και Αλεξίου Μαρία Μεθοδολογία και διαδικασίες ανάπτυξης εκπαιδευτικών σεναρίων στα Γλωσσικά μαθήματα [Ηλεκτρονικό]. – 2012. – 18 Αύγουστος 2022. – http://old.greek-language.gr/sites/default/files/digital_school/anaptuxe_senarion_-_glossa___deuterobathmia_ekpaideuse..pdf.

Λιοναράκης Αντώνης [Ηλεκτρονικό]. – 2001. – 18 Αύγουστος 2022. – http://newtutor.pbworks.com/f/qualityDesignOfTeachingMaterial.pdf.

Ματσαγγούρας Η. Στρατηγικές διδασκαλίας. Από την πληροφόρηση στην κριτική σκέψη [Βιβλίο]. – Αθήνα : Gutenberg, 1997.

Νίκος Αστέριος slideshare [Ηλεκτρονικό] = Ρατσισμός. – 2022. – 18 Αύγουστος 2022. – https://www.slideshare.net/nikosas/2013-11-24-133148-utc.

Νίκος Αστέριος [Ηλεκτρονικό]. – 2022. – 18 Αύγουστος 2022. – https://blogs.sch.gr/nikosas/.

Ντιγκμπασάνης Γεώργιος Σύγχρονη Τηλεκπαίδευση και Συναλλακτική Εγγύτητα [Ηλεκτρονικό]. – 2011. – 18 Αύγουστος 2022. – https://dspace.lib.uom.gr/bitstream/2159/14712/3/DinkmpasanisGeorgiosMsc2011.pdf.

Παπαδημητρίου Σοφία Ο Ρόλος του Καθηγητή-Συμβούλου και η ανάπτυξη του μηχανισμού υποστήριξής του στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση [Άρθρο] // Open Education. – 2010.

Σχολικά διαδραστικά βιβλία [Ηλεκτρονικό]. – 18 Αύγουστος 2022. – http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2216/Neoelliniki-Glossa_G-Gymnasiou_html-empl/.

Τσουκαλάς Κ Η δημοκρατία της τεχνολογίας [Επιθεώρηση] // Το Βήμα. – 1997.

Χρόνης Κυνηγός και Δημαράκη Ευαγγελία Νοητικά εργαλεία και πληροφοριακά μέσα, Παιδαγωγική αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας για τη μετεξέλιξη της εκπαιδευτικής πρακτικής [Βιβλίο]. – [s.l.] : Εκδόσεις Καστανιώτη, 2002.

Παράρτημα   

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • Στο ηλεκτρονικό σας βιβλίο, που θα το βρείτε στη διεύθυνση http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2216/Neoelliniki-Glossa_G-Gymnasiou_html-empl/Indexd_0.html,  θα βρείτε 3 κείμενα (Κείμενο 1,2, 3). Από το 1ο κείμενο «Ο ρατσισμός όπως τον εξήγησα στην κόρη μου», θα συζητήσουμε την 3η άσκηση. Από το 2ο κείμενο «Στη θέση του άλλου», θα συζητήσουμε τη μοναδική άσκηση του κειμένου. Από το 3ο κείμενο «Διακρίσεις σε βάρος των γυναικών», θα συζητήσουμε την 1η άσκηση. Κάνετε μία προσπάθεια να τις απαντήσετε και να καταθέσετε τις απόψεις σας στο επόμενο μάθημα.
  • Στα 3 αυτά κείμενα, ορίστε για κάθε κείμενο αν είναι περιγραφικό, αφηγηματικό, επιχειρηματολογικό. Σε ποιο κειμενικό είδος ανήκουν; Ποιο το ύφος των κειμένων; Τεκμηριώστε τις απαντήσεις σας, αφού βοηθηθείτε από το υλικό «ΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΕΙΔΗ» που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του σχολείου μας https://blogs.sch.gr/31gymthe/vivlio-nikoy-asterioy/  Συγκεκριμένα στις σελ.3,4 και 5 θα βρείτε στοιχεία για την περιγραφή, την αφήγηση και την επιχειρηματολογία. Στη σελ. 22, θα βρείτε στοιχεία για το ύφος.
  • Μελετήστε την παρουσίαση για τον ρατσισμό, όπου αναφέρονται τα αίτια, οι συνέπειες και τα μέτρα αντιμετώπισής του, η οποία βρίσκεται σε αυτόν το σύνδεσμο https://www.slideshare.net/nikosas/2013-11-24-133148-utc
  • Μελετήστε τη δομή μιας ομιλίας, δηλαδή πώς συντάσσεται μια ομιλία με ένα παράδειγμα https://blogs.sch.gr/31gymthe/vivlio-nikoy-asterioy/ και, στο επόμενο μάθημα, θα κάνουμε εκτενέστερη αναφορά για τη σύνταξη και τη δομή μιας ομιλίας.
  • Να εκφωνήσετε μια ομιλία ως πρόεδρος του 15μελους στους συμμαθητές σας, παρουσιάζοντας επιχειρήματα, όπου θα υποστηρίζετε την άποψη γιατί δεν πρέπει να είστε ρατσιστές. (περίπου 3 παράγραφοι εκτός προλόγου και επίλογου).  
(Εμφανιστηκε 320 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Τα σχίλα είναι κλειστά.