10 Ιουλίου 2019 at 17:31

Γιατί περισσότερες φυτεύσεις – Τα οφέλη των δέντρων

από

Γιατί περισσότερες φυτεύσεις – Τα οφέλη των δέντρων

α. Οφέλη δέντρων. Τα οφέλη που απορρέουν από τον εμπλουτισμό μιας μεγαλούπολης με πράσινο είναι πολλαπλά. Ενδεικτικά, μερικές από τις θετικές λειτουργίες του αστικού πράσινου είναι οι ακόλουθες: Ρύθμιση του μικροκλίματος.

Απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα, μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης των φυτών.

Παροχή οξυγόνου

Μείωση των εκπεμπόμενων αιωρούμενων ρύπων των αυτοκινήτων και των λεωφορείων, μέσω της συγκράτησης των σωματιδίων των βλαβερών ουσιών από τα φύλλα των δέντρων.

Λειτουργία των φύλλων των δέντρων ως φίλτρα της ηλιακής ακτινοβολίας, συμβάλλοντας στη διατήρηση χαμηλότερων θερμοκρασιών μέσα στις αστικές περιοχές.

Παρατηρώντας τη σημασία των δέντρων για τη ζωή, αντιλαμβανόμαστε ότι είναι σημαντικά και ευεργετικά για τον άνθρωπο με πολλούς τρόπους.
Παρατηρώντας τη σημασία των δέντρων για τη ζωή, αντιλαμβανόμαστε ότι είναι σημαντικά και ευεργετικά για τον άνθρωπο με πολλούς τρόπους.

Μείωση της ηχορύπανσης, καθώς τα φυλλώματα των δέντρων λειτουργούν σαν “φράγματα” για τον ήχο.

Συγκράτηση υδάτων σε περιπτώσεις βροχοπτώσεων.

Αισθητική βελτίωση του αστικού τοπίου.

Συμβολή στη χαλάρωση και ηρεμία, μέσα στους έντονους ρυθμούς μιας πόλης.

β. Δέντρα και το φαινόμενο του Θερμοκηπίου. Σημαντική είναι η συμβολή των δέντρων στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, καθώς απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης. Εμείς οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε χρέος, ως συνειδητοποιημένοι πολίτες, να αντισταθμίσουμε μέρος των εκπομπών ρύπων που παράγουμε καθημερινά.

γ. Επιλογή δέντρων. Τα δέντρα που μπορούν να φυτευτούν επιτυχώς στον αστικό ιστό, είναι οι μουριές, οι νεραντζιές, τα πλατάνια, οι κουτσουπιές, οι κουκουναριές, οι ελιές, οι ιβίσκοι, κλπ.. Τονίζεται ότι, τα φυλλοβόλα δέντρα επιτρέπουν το χειμώνα να φτάνουν οι θερμές ακτίνες του ήλιου στο επίπεδο του εδάφους. Επίσης, ευεργετικό για την πόλη θεωρείται το σφενδάμι καθώς βοηθάει στην αφομοίωση του διοξειδίου του άνθρακα μέσα στις πόλεις, στην απορρόφηση των σωματιδίων από την ατμόσφαιρα, στην πρόληψη πλημμυρών και διατήρηση της θερμοκρασίας σε υποφερτά επίπεδα.

Εθνικός Κήπος. Αθήνα.
Εθνικός Κήπος. Αθήνα.

***

Παρατηρώντας τη σημασία των δέντρων για τη ζωή, αντιλαμβανόμαστε ότι είναι σημαντικά και ευεργετικά για τον άνθρωπο με πολλούς τρόπους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε κάθε μας βήμα τα συναντάμε παντού, μεμονωμένα, σε συστάδες, σε δάση ή βουνά. Έχετε ποτέ όμως αναρωτηθεί για τη σημασία, την προσφορά και τα οφέλη τους;

 • Αρχικά, αξίζει να σκεφτούμε ότι τα δέντρα απορροφούν το βλαβερό διοξείδιο του άνθρακα από τον ατμοσφαιρικό αέρα για την φωτοσύνθεσή τους και μας δίνουν οξυγόνο το οποίο είναι απαραίτητο για τη ζωή στη γη.
 • Ορισμένα δέντρα προσφέρουν καρπούς που είναι χρήσιμοι και θρεπτικοί για τον ανθρώπινο οργανισμό.
 • Όταν φύονται σε μεγάλους αριθμούς, προστατεύουν από τις πλημμύρες και την διάβρωση του εδάφους, αφού το δυνατό ριζικό τους σύστημα συγκρατεί συμπαγές το έδαφος και απορροφά το νερό των βροχοπτώσεων.
 • Συντελούν σε μεγάλο ποσοστό στον μετριασμό των επίγειων θερμοκρασιών και στην μείωση της υπερθέρμανσης, ενώ προσφέρουν σκίαση και δροσιά κατά τους θερινούς μήνες.
 • Συνεισφέρουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, αφού δημιουργούν καταφύγιο μέσα ή κάτω από το φύλλωμά τους όπου φιλοξενούνται διάφοροι οργανισμοί, ζώα και πτηνά.
 • Προσφέρουν καλαίσθητη εικόνα με την ομορφιά και τα άνθη τους, αναζωογονώντας κάθε άνθρωπο όταν βρίσκεται κοντά ή ανάμεσά τους.
 • Τέλος προσδίδουν σημαντικά οικονομικά οφέλη έπειτα από τη συστηματική καλλιέργειά τους σε οπωρώνες και τη διάθεση των καρπών τους στην αγορά.
  Τα οφέλη των δέντρων στις πόλεις!
  Τα οφέλη των δέντρων στις πόλεις!

Πηγές και περισσότερες πληροφορίες::

http://www.plant-a-tree.gr/pages/be_

https://fytoriagogis.gr/prosfora-kai-ofelh-twn-dentrwn

(Εμφανιστηκε 1,356 φορές, 2 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.