18 Ιουνίου 2019 at 20:01

ΧΗΜΕΙΑ ή ΤΕΡΑΤΑ στις διατυπώσεις των θεμάτων του 2019;

από

ΧΗΜΕΙΑ ή ΤΕΡΑΤΑ στις διατυπώσεις των θεμάτων του 2019;

Γράφει ο Νίκος Γ. Μπουκουβάλας, Χημικός

Σέρβια 14/06/2019

Οι φερομόνες, η ατροβαστίνη, τα γιαούρτια, η οιστραδιόλη, οι ασπιρίνες, η παρακεταμόλη, τα λιπάσματα, η φαινοβαρβιτάλη, η πορεία Ostwald και η επέτειος των 150 χρόνων του Περιοδικού Πίνακα τους μάραναν εκεί στην Επιτροπή του Υπουργείου και εκτέθηκαν κατά πολύ. Δεν θα αναφερθώ στην ποσότητα και στην δυσκολία των θεμάτων όπως συνηθίζεται, αλλά στην επιστημονική εγκυρότητα των διατυπώσεων. Επίσης δεν θα αναφερθώ στο -πλήρες λαθών, αυτοαναιρούμενο και πανάκριβο εδώ και 20 περίπου χρόνια- ευτελές δημόσιο σχολικό βιβλίο.

Οι φερομόνες, η ατροβαστίνη, τα γιαούρτια, η οιστραδιόλη, οι ασπιρίνες, η παρακεταμόλη, τα λιπάσματα, η φαινοβαρβιτάλη, η πορεία Ostwald και η επέτειος των 150 χρόνων του Περιοδικού Πίνακα τους μάραναν εκεί στην Επιτροπή του Υπουργείου και εκτέθηκαν κατά πολύ.
Οι φερομόνες, η ατροβαστίνη, τα γιαούρτια, η οιστραδιόλη, οι ασπιρίνες, η παρακεταμόλη, τα λιπάσματα, η φαινοβαρβιτάλη, η πορεία Ostwald και η επέτειος των 150 χρόνων του Περιοδικού Πίνακα τους μάραναν εκεί στην Επιτροπή του Υπουργείου και εκτέθηκαν κατά πολύ.

Τα πιο σημαντικά, ανεπίτρεπτα, πρωτοφανή και πολλά επιστημονικά λάθη, 45 Μονάδων στις 100 !!!, στις διατυπώσεις των θεμάτων Χημείας των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2019 – Ημερήσια Λύκεια, είναι:

Α3 ) Η συγκέντρωση των οξωνίων, που ίσως προκαλέσουν έλκος στο στομάχι, δεν εξαρτάται μόνο απ’ την pka αλλά και από την συγκέντρωση της βιοδραστικής ουσίας, η οποία δεν αναφέρεται. Δεν μπορεί να δοθεί απάντηση.

5 μονάδες.

Β1.β ) Η ασπιρίνη σε τιμή όξινου pH, δηλ. στο στομάχι βρίσκεται σχεδόν εξ ολοκλήρου με την μη ιοντισμένη μορφή της. Αυτό θεωρείται η σωστή απάντηση. Όμως η ερώτηση ήταν πού απορροφάται καλύτερα. Η απάντηση είναι στο λεπτό έντερο όπου εκεί η μη ιοντισμένη μορφή, που προέρχεται απ το στομάχι, υδρολύεται προς δύο οξέα τα οποία εξουδετερώνονται λόγω αλκαλικού pH και απορροφώνται. Πλήρης σύγχυση, καμία απάντηση.

4 μονάδες.

Β2.β ) Το θέμα αφορά και την ατομική ακτίνα, όμως εδώ δεν πρόκειται για δύο άτομα αλλά για ένα άτομο και ένα ιόν. Η απάντηση που θεωρείται σωστή δεν περιέχει ανεξάρτητους παράγοντες αλλά εξαρτημένους. Οι δύο πραγματικά ανεξάρτητοι παράγοντες είναι το φορτίο του πυρήνα και η περίσσεια θετικού φορτίου στο κατιόν του C. Τέτοια επιλογή όμως δεν υπάρχει στις απαντήσεις. Δεν υπάρχει απάντηση.

4 μονάδες

Β4.β ) Δεν είναι σίγουρο ότι θα αντικατασταθεί παντού το Ο από το ισότοπο Ο-18 αφού το φαινόμενο είναι εκλεκτικό. Η δυναμική ισορροπία δεν συνεπάγεται την άρση της εκλεκτικότητας.Απάντηση δεν μπορεί να δοθεί.

4 μονάδες.

Γ1.β ) Εκτός απ’ το Β που θεωρείται το σωστό, αντιδρά και το Θ αφού εξουδετερώνεται απ το NaOH του φελίγγιου υγρού. Δεν μπορεί να δοθεί απάντηση.

3 μονάδες.

Γ3 ) Τα προϊόντα των αντιδράσεων εξουδετέρωσης περιέχουν και NaCl το οποίο αφού δεν το απομακρύνουμε θα οξειδωθεί και αυτό απ’ το KMnO4 / H2SO4. Δεν μπορεί να δοθεί απάντηση.

7 μονάδες.

Δ1 ) Η αντίδραση 1 είναι εκτός ύλης ως προς την ισοστάθμιση των ατόμων. Επειδή επηρεάζει κατά πολύ και το Δ2 )

7 μονάδες.

Δ3 ) Η Kc δεν αφορά χημικές αντιδράσεις αλλά χημικές εξισώσεις.

2 μονάδες.

Δ4 ) Δεν αναφέρεται αν η επίτευξη πίεσης επιτυγχάνεται με μεταβολή όγκου του δοχείου οπότε και θα συνέβαινε ΜΘΧΙ. Δεν μπορεί να δοθεί απάντηση.

2 μονάδες.

Δ5 ) Διαλύματα τόσο μεγάλων συγκεντρώσεων 10Μ και 5Μ δεν αντιμετωπίζονται ποσοτικά με τις συγκεντρώσεις αλλά με τις ενεργότητες ( θεωρία Debye – Huckel ). Αυτό το γνωρίζουν και οι προπτυχιακοί φοιτητές των τμημάτων Χημείας.

7 μονάδες.

 

(Εμφανιστηκε 548 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.