26 Μαΐου 2019 at 10:24

Ομιλία: Η Πόλις ἑάλω· γιατί; Εσωτερικές τριβές και εξωτερικές συνθήκες ως συνιστώσες της Άλωσης

από

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

«ΣΕΡΡΑΙΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ»

16ος Χρόνος, Μάθημα 29ο, 29-05-2019, ώρα 7μμ.

στο αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής βιβλιοθήκης Σερρών

«Γεώργιος Καφταντζής»

Θέμα: «Η Πόλις ἑάλω· γιατί; Εσωτερικές τριβές και εξωτερικές συνθήκες ως συνιστώσες της Άλωσης».

Εισηγήτρια: Πόπη Τυμπανίδου, φιλόλογος

Το 1453 έχει θεωρηθεί από πολλούς ιστορικούς ως χρονολογία έναρξης του Νέου Ελληνισμού. Συμβολίζει την τομή ανάμεσα στο Μεσαιωνικό Ελληνισμό, που για την Ελληνική Ιστορία ταυτίζεται με το Βυζάντιο, και τη νεότερη εποχή. Ασφαλώς ένα γεγονός κοσμοϊστορικών διαστάσεων, όπως αυτό της Άλωσης και πτώσης της Βασιλεύουσας, δεν μπορεί να εκληφθεί ως σύμπτωμα μεμονωμένων συνθηκών μιας εποχής ή, πολύ περισσότερο, ένα μοιραίο συμβάν. Οι παράγοντες που για αιώνες υπέσκαπταν τα θεμέλια της Κωνσταντινούπολης πρέπει πρωτίστως να αναζητηθούν σε εσωτερικές συνθήκες, με τις πολιτικές ίντριγκες και το δογματικό διχασμό να κατέχουν τα πρωτεία. Την εσωτερική αποδυνάμωση και φθορά της μακραίωνης ακμής της Πόλης εκμεταλλεύονται εξωτερικοί εχθροί. Με την πολιορκία και την κατάκτησή της επιβεβαιώνουν απλώς τη μακροχρόνια ενδυνάμωση της στρατιωτικής τους ισχύος στην ευρύτερη περιοχή της άλλοτε κραταιάς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Η Πόπη Τυμπανίδου είναι φιλόλογος, καθηγήτρια στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα τελευταία 16 χρόνια και με δωδεκαετή προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τώρα διδάσκει στο Λύκειο Πεντάπολης. Αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Σερρών και το Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην Ιστορία. Τα τελευταία 4 χρόνια παρακολουθεί συστηματικά εξ’ αποστάσεως μαθήματα Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συμμετέχει στα Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών, ως Έφορος Βιβλιοθήκης (2013-2015) και ως Οργανωτική Γραμματέας από το 2017. Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών ενήλικων παιδιών.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί:

Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ και

η Α.Ε ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ.

Για το

Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο                 Σύνδεσμο Φιλολόγων

      Ζήσης Μητλιάγκας                                Δώρα Μπαγανά           

            Φιλόλογος                                            Φιλόλογος

(Εμφανιστηκε 282 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.