28 Μαρτίου 2019 at 11:46

Φόρος κληρονομιάς: «Στα …αλίπαστα!»

από

Φόρος κληρονομιάς: «Στα …αλίπαστα!»

Θα δούμε σήμερα δύο «αστείες ιστορίες» από την εφημερίδα «Ακρόπολις» (9.6.71). Η πρώτη καταγράφεται από τον Δημήτρη Ψαθά:

«…Από τις περιπτώσεις που μου γράφουν αναγνώστες μου θ’ ασχοληθώ με τον ανελέητο φόρο κληρονομιών, αλλά, προτού προχωρήσω, ας μου επιτραπή να μνημονεύσω μια αστεία ιστορία, που διαβάζω σ’ εφημερίδα της Θεσσαλονίκης – αποστολεύς, επίσης, ένας εκ των αναγνωστών της στήλης. Στην Τρίπολι, λέει, επρόκειτο να στηθή πρόσφατα ανδριάς του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που παραγγέλθηκε στην Ιταλία, επί τη ευκαιρία των εορταζομένων 150 χρόνων. Του ανδριάντος φθάσαντος, λοιπόν, μέσα σε μεγάλο ξύλινο κιβώτιο ετέθη ζήτημα… φορολογίας απ’ τους τελωνειακούς. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι, όμως, εδίστασαν να φορολογήσουν τον… Κολοκοτρώνη και βρέθηκαν σε αμηχανία.

-Τι να γίνη;

Ποια δε νομίζετε ήταν η λύση που βρέθηκε; Αφού δεν ήταν δυνατό να φορολογηθή ο Γέρος του Μωριά θα έπρεπε να φορολογηθή, τουλάχιστο, το ξύλινο κιβώτιο μέσα στο οποίο βρισκόταν ο ανδριάς».

Γιάννης Σκαρίμπας. Πορτραίτο φιλοτεχνημένο από τη Mαργαρίτα Σκαρπαθίου, για το περιοδικό «Περίπλους».
Γιάννης Σκαρίμπας. Πορτραίτο φιλοτεχνημένο από τη Mαργαρίτα Σκαρπαθίου, για το περιοδικό «Περίπλους».

Στην ίδια εφημερίδα διαβάζουμε παράλληλα και μιαν άλλη περίπτωση, εξ ίσου αστεία, αλλά και μακάβρια:

«Είχε πεθάνει, λέει, στο Εξωτερικό ένας Έλλην και οι συγγενείς του έφεραν ταριχευμένο τον νεκρό, για να τον θάψουν στην πατρίδα του. Ο νεκρός όμως προτού περάσει από την Αχερουσία έπρεπε να περάση από το… τελωνείο, όπου, ως γνωστόν, δεν ξεμπερδεύει κανείς με έναν οβολόν[1]. Αλλά και στην περίπτωση αυτή οι αρμόδιοι υπάλληλοι βρέθηκαν σε αμηχανία. Σε ποια κατηγορία… εμπορευμάτων έπρεπε να υπαγάγουν τον νεκρό; Ο νόμος δεν πρόβλεπε την ειδική τούτη περίπτωση φορολογίας και γι’ αυτό, ύστερα από πολλή σκέψη, βρέθηκε η λύση:

-Στα… αλίπαστα![2]»

Ο Γιάννης Σκαρίμπας σχολιάζει:

«Το δημοσίευμα της εφημερίδας δεν αναφέρει πότε έγινε το περιστατικό και πόσο πλήρωσε τελικά ο… παστωμένος νεκρός! Όσο, όμως, κι αν διστάσει κανείς να το πιστέψει, δεν μπορεί να το απορρίψει εντελώς, όταν έχει υπ’ όψι του τόσα και τόσα άλλα ανάλογα κατορθώματα μανδαρίνων τινών της φορομπηχτικής αλλοφροσύνης.»

Δ.Τ.

Οι πληροφορίες είναι από εδώ: Γιάννης Σκαρίμπας. Το 1821 και η αλήθεια. Εκδόσεις Κάκτος. Αθήνα 1995.

Παραπομπές

[1] οβολός ο=  υποδιαίρεση (το ένα έκτο) της αρχαίας αττικής δραχμής· η πεντάρα· λέγεται μεταφορικά για μικρό χρηματικό ποσό που συνήθ. προσφέρεται ως βοήθημα. [λόγ. < αρχ. ὀβολός]

[2] αλίπαστος -η -ο= λέγεται για παστά ή για διατηρημένα σε άρμη τρόφιμα, που κυκλοφορούν στο εμπόριο. [λόγ. < αρχ. ἁλίπαστος].

Περισσότερες παροιμίες και παροιμιώδεις φράσεις μπορείτε να βρείτε στο αρχείο μας ΕΔΩ.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ομάδα του facebook Παροιμίες & γνωμικά.

Αν θέλετε να γίνετε μέλη της ομάδας, επισκεφτείτε τη διεύθυνση: https://www.facebook.com/groups/2285257741730850/

(Εμφανιστηκε 339 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.