14 Δεκεμβρίου 2017 at 13:44

Μαθήματα Κλασικής Παιδείας – Το ηθικό βάρος στην εκπαιδευτική πρόταση του Αριστοτέλη

από

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

16η Διδακτική Περίοδος

Μάθημα 11ο

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017, 7μμ, στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο Σερρών

Θέμα: Το ηθικό βάρος στην εκπαιδευτική πρόταση του Αριστοτέλη

Εισηγητής: Ισιδώρα Μάλαμα, Φιλόλογος.

 

                   Στο τελευταίο μάθημα του 2017 (13-12), σε συνεργασία με τον δραστήριο σύνδεσμο φιλολόγων Ν.Σερρών, η Ισιδώρα Μάλαμα, γενική γραμματέας του συνδέσμου, νέα και εξαίρετη Φιλόλογος, θα ασχοληθεί με το σπουδαίο θέμα της ηθικής διαπαιδαγώγησης και την κατάκτηση της ευδαιμονίας με βάση την Αριστοτελική εκπαιδευτική πρόταση. Συγκεκριμένα: Στην εισήγηση αυτή θα μας απασχολήσει το ηθικό φορτίο και ο δημόσιος χαρακτήρας που απαιτεί ο φιλόσοφος από μια Παιδεία που στοχεύει κυρίως στην ευδαιμονία του ατόμου της πόλης. Η ενδυνάμωση του πολιτειακού καθεστώτος, η κοινή προετοιμασία για την επίτευξη του στόχου της ευδαιμονίας και το γεγονός ότι το μέρος δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς όλον, αποτελούν τα βασικά επιχειρήματα με τα οποία ο φιλόσοφος τάσσεται υπέρ της δημόσιας παιδείας, που σταθεροποιείται και εξατομικεύεται με βάση τις ικανότητες του καθενός, συμβάλει στη διαμόρφωση πολυσχιδών προσωπικοτήτων διατρανώνοντας τη δικαιοσύνη και όχι την ισότητα στην εκπαίδευση, με απώτερο σκοπό την ευδαιμονία. Ταυτόχρονα, η προτεινόμενη τυπολογία της εκπαίδευσης από τον φιλόσοφο μπορεί αφενός να εμπεριέχει και το χρήσιμο και το περιττόν, εμμένει, όμως, σε έναν στέρεο ηθικό προσανατολισμό. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να απουσιάζει η έννοια του βάναυσου από την εκπαίδευση των νέων, να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος της μουσικής ως βασικού μαθήματος της αγωγής των παιδιών και να διδάσκεται η διαχείριση του ελεύθερου χρόνου ως μορφωτικού αγαθού.

          Η Ισιδώρα Μάλαμα, απόφοιτος Κλασσικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπηρετεί τη δημόσια εκπαίδευση. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές, συμμετέχει με εισηγήσεις της σε συνέδρια για τα κλασσικά γράμματα, και με εισηγήσεις που αφορούν την εκπαίδευση των ενηλίκων, και τις εμπειρίες τους, τα προβλήματα των εισαγωγικών εξετάσεων στα Α.Ε.Ι, την αξιολόγηση των μαθητών και την επίδραση στον ψυχικό τους κόσμο, την Αριστοτελική Παιδεία, την Αντιγόνη του Σοφοκλή και άλλα. Δημιουργός ποιητικού λόγου η ίδια, με την πολυμέρια της γνώσης και το μεράκι για την παιδεία των νέων μας, αποτελεί μαζί με πολλούς νέους εκπαιδευτικούς την ελπίδα και την εγγύηση για καλύτερη μόρφωση των νέων μας και πιο ελπιδοφόρα προοπτική για την κοινωνίας μας.

Τα μαθήματα γίνονται: Κάθε Τετάρτη εδώ και 15 χρόνια στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο (αίθουσα Σωκράτης Μικρού) ώρα επτά (7) μμ.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί:

Η ΘΕΡΜΗ ΣΕΡΡΩΝ Α.Ε (Τηλεθέρμανση),

η ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε (Εμπορία αυτοκινήτων) και

η Α.Ε ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ.

 

Για το Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο               Για τον Σύνδεσμο Φιλολόγων

Ζήσης Μητλιάγκας, Φιλόλογος                         Δώρα Μπαγανά, Φιλόλογος

(Εμφανιστηκε 152 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.