4 Ιουλίου 2015 at 14:14

ΑΠΟ ΤΑ «ΙΟΥΛΙΑΝΑ» ΤΟΥ 1965 …ΣΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟΥ 2015

από

ΑΠΟ ΤΑ «ΙΟΥΛΙΑΝΑ» ΤΟΥ 1965 …ΣΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟΥ 2015

Αν και πέρασε μισός αιώνας οι τακτικές στρέβλωσης των γεγονότων παραμένουν ολόιδιες …

του Γιάννη Κύρκου Αικατερινάρη

Υπάρχει, αναμφιβόλως, ως προς την επάρκεια πληροφόρησης των πολιτών -για να μην πω παραπληροφόρηση- ένας συσχετισμός γεγονότων που τα χωρίζει μισός αιώνας. Ήταν 1965. Τότε, όπως και τώρα, «βασίλευε» μια επιχείρηση μονόπλευρης πληροφόρησης και διαστρέβλωσης των γεγονότων και το χειρότερο διαμορφωνόταν ένα πολιτικό κλίμα ανείπωτης κατατρομοκράτησης των πολιτών…

Σωτήρης Πέτρουλας
Σωτήρης Πέτρουλας

Μπορεί να πάρει κανείς μια γεύση του, διαβάζοντας τις σχετικές ειδήσεις εκείνης της εποχής. Τα γεγονότα κορυφώθηκαν και πάλι τον Ιούλιο. Λίγο νωρίτερα εξωθεσμικοί παράγοντες κατάφεραν και έριξαν, με τις γνωστές «αποστασίες βουλευτών» την νόμιμη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου (σημ. της «Ένωσης Κέντρου»), με  επώδυνη συνέπεια να οδηγηθεί η χώρα στην δικτατορία των συνταγματαρχών του 1967. Είχε βεβαίως προηγηθεί το 1963 και η δολοφονία Λαμπράκη…

Στα τότε γεγονότα, που κορυφώθηκαν με τα «Ιουλιανά», σκοτώθηκε ο φίλος, συναγωνιστής στη «Σπουδάζουσα νεολαία της ΕΔΑ» και συνομήλικός μου Σωτήρης Πέτρουλας… Κράτησα μερικά φύλλα από τις εφημερίδες εκείνης της μαύρης εποχής, όχι μόνο ως αρχειακό υλικό, αλλά και γιατί είχαν άμεση σχέση με τα προσωπικά μου βιώματα. Που να ήξερε ότι όλα αυτά θα τα ξανάβρισκα μπροστά μου, μισό αιώνα αργότερα, ότι θα ξανάρχονταν στη μνήμη μου οι εφιάλτες εκείνης της εποχής…

               Ήταν Οκτώβρης του 1965. Παρότι η «υποδοχή» στη Θεσσαλονίκη του τότε υπουργού Εργασίας Γ. Μπακατσέλου είχε προετοιμαστεί καλά, οι αποδοκιμασίες για την αποστασία του ήταν μεγάλες, ανεξάρτητα αν αυτές δεν περιγράφονταν πιστά στην τότε φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Δράσις», το πρωτοσέλιδο της οποίας επισυνάπτω. Ακόμη όμως και μέσα από την δική της περιγραφή μπορεί κανείς να «οσφρανθεί» την ατμόσφαιρα  της εποχής. Ήταν μια εποχή ωμών και πάλι επεμβάσεων στην πολιτική ζωή της χώρας, που πολλές από αυτές μου θυμίζουν την σημερινή.

Στην τρίτη στήλη (1η στην εικόνα) της προαναφερόμενης εφημερίδας «ΔΡΑΣΙΣ» διαβάζουμε: «Την 12:15 μεσημβρινήν προσεγειώθη το αεροσκάφος του οποίου επέβαινεν ο κ. Μπακατσέλος. Αι χιλιάδες του συγκεντρωθέντος πλήθους εζητοκραύγαζον υπέρ της κυβερνήσεως και του υπουργού της εργασίας κ. Μπακατσέλου (…) Καθ’ όλην την διάρκειαν της υποδοχής του ηκούοντο αντιπαπανδρεϊκά συνθήματα, μεταξύ των οποίων ιδιαιτέραν εντύπωσιν έκαμαν τα εξής: Μαργαρίτα, Μαργαρώ, πάρε το γέρο πεθερό και φύγετε όλοι απ’ εδώ», «Παπανδρέου μασκαρά, πουλημένε στην ΕΔΑ (σημ. Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά», «Κάτω οι προδότες», «Έξω ο Ανδρέας» κ.ά.1965 SYLLIPSI GIANNI AIKATERINARI_protoselido

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΥ

(…) – Κακός δαίμων της Ε.Κ. υπήρξε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

– Υπάρχει στενή συνεργασία κ. Γ. Παπανδρέου και Αριστεράς.

– Η σημερινή κυβέρνησις ανέλαβε το βαρύ έργον της περιφρουρήσεως της τάξεως (sic).

ΑΣΧΗΜΙΑΙ

Κατά την διέλευσιν εκ της πόλεως του κ. υπουργού μικραί ομάδες νέων της Ε.Δ.Η.Ν. και Λαμπράκηδες προέβησαν εις αποδοκιμασίαν του κ. υπουργού, ζητωκραυγάζοντες υπέρ του κ. Παπανδρέου.

Αι ομάδες είχον τοποθετηθεί μεταξύ των στάσεων Αγίας Τριάδος και Φαλήρου και προ των γραφείων της Ε.Δ.Η.Ν. επί κεφαλής δε αυτών ήσαν οι βουλευταί κ.κ. Δ Μυλωνάς, Λασκαρίδης, Δημοσθ. Παπαδόπουλος και Καρυπίδης.

Εγένοντο ωρισμέναι συλλήψεις αλλά οι συλληφθέντες αφέθησαν αμέσως ελεύθεροι, πλην του Ιωάννη Αικατερινάρη, μηχανικού εκ Πολυγύρου ο οποίος σήμερον θα παραπεμφθή δια τα περαιτέρω κατηγορούμενος διά περιύβρισιν της αρχής». (σημ. δική μου: Κρατήθηκα 3-4 ημέρες στο υπόγειο της Ασφάλειας επί της οδού Πολωνίας (σήμερα Αλεξάνδρου Σβώλου) και ύστερα οδηγήθηκα σε δίκη στα παλαιά δικαστήρια επί της σημερινής οδού Εθνικής Αμύνης. Το τι έγινε εκεί και ποιοι παρέστησαν για να με υπερασπιστούν έχει ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι της ώρας).

Αργά το εσπέρας εκυκλοφόρησαν φήμαι ότι ετραυματίσθη ο βουλευτής κ. Δημοσθ. Παπαδόπουλος, ως και ωρισμένοι πολίται. Ως πληροφορούμεθα, αι φήμαι στερούνται αληθείας».

Δεν μου είναι δύσκολο να εξηγήσω την επιχειρηματολογία -όταν σπανίως παρακολουθώ στα κανάλια ειδήσεις- όσων «συμβιβάζονται» με την «αναγκαιότητα» αποδοχής εξωτερικών πιέσεων και παρεμβάσεων στη χώρα. Η λογική όμως του φρόνιμου πολίτη «για να …μην μας πειράξουν ή για να μην τα κάνουμε χειρότερα», όπως και οι διάφορες δικαιολογίες, στηριγμένες ενδεχομένως σε λαθεμένους κυβερνητικούς χειρισμούς, ποτέ δεν με εύρισκαν σύμφωνο. Αναζητούσα, όσο βεβαίως μπορούσα, την ουσία των γεγονότων, αυτή που πίστευα ότι θα καλυτέρευε την κοινωνία που ζούμε. Τώρα είναι πολύ αργά να αλλάξω φιλοσοφία ζωής.

4-7-2015

(Εμφανιστηκε 1,025 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.