30 Ιανουαρίου 2015 at 19:45

Αλέξης Τσίπρας, ένας ηγέτης με γνώσεις και ήθος

από

Αλέξης Τσίπρας, ένας ηγέτης με γνώσεις και ήθος

Μια προσωπική μαρτυρία

του Γιάννη Κύρκου Αικατερινάρη

 αρχιτέκτονα, π. προέδρου του ΤΕΕ/ΚΜ

Συνάντησα πριν από επτά και πλέον χρόνια και ύστερα από πρόσκληση κοινού φίλου μας, το σημερινό πρωθυπουργό μας Αλέξη Τσίπρα. Βρεθήκαμε στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αθήνα τις πρωινές ώρες της Κυριακής 14 Οκτωβρίου του 2007 και παρακολουθήσαμε ένα σημαντικό γεγονός. Εκείνη τη μέρα άρχιζε η εναέρια μεταφορά των εκθεμάτων από το μουσείο του βράχου της Ακρόπολης στο νέο μουσείο.

Το πρώτο από τα πολύτιμα εκθέματα της μεταφοράς ήταν ο λίθος, δεύτερος από ανατολικά της βορεινής ζωφόρου του Παρθενώνα, που το βάρος του έφτανε τους 2,5 τόνους! Ήταν από την πομπή των Παναθηναίων και απεικονιζόταν σ’ αυτόν τρεις ανδρικές μορφές και δύο αγελάδες. Για τις ανάγκες της αντιμετώπισης των μεγάλων φορτίων των εκθεμάτων και της κάλυψης της απόστασης των 400 μέτρων, που χώριζε τα δύο μουσεία, χρησιμοποιήθηκαν τρεις μεγάλοι γερανοί.

Στην έναρξη του σπουδαίου εγχειρήματος τόσο τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και μερικούς άλλους συναδέλφους μηχανικούς μας είχε προσκαλέσει ο φίλος πολιτικός μηχανικός και αναστηλωτής Κώστας Ζάμπας. Είχε την ευθύνη της μελέτης και της επίβλεψης αυτής της μεταφοράς και ήταν, όπως άλλωστε και όσοι προανέφερα, στέλεχος της παράταξης των μηχανικών του ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΕΕ. Είχε βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών και την Europa Nostra για την πολύχρονη και σημαντική επιστημονική του δραστηριότητα στον τομέα αποκατάστασης των μνημείων της Ακρόπολης. Παράλληλα είχε διακριθεί και σ’ άλλες αναστηλωτικές εργασίες σπουδαίων μνημείων, όπως αυτά στη Βεργίνα, στην Πέλλα, στην Ολυμπία, στη Νεμέα, στη Δήλο και αλλού.   

Εντυπωσίασαν όμως όλους μας οι ερωτήσεις και παρατηρήσεις του νεαρού τότε πολιτικού μηχανικού Αλέξη Τσίπρα. Βρίσκονταν σε απόλυτη αρμονία με το υψηλό επίπεδο της τεχνογνωσίας του σημαντικού επιστήμονα-αναστηλωτή. Αναφέρονταν όχι μόνο στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων, σχετικά με την συσκευασία των εκθεμάτων σε μεταλλικά κιβώτια  και την χωρίς κινδύνους αστοχιών μεταφορά τους, αλλά και γενικότερα. Οι γνώσεις του σημερινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πιστοποιούσαν, θα μπορούσε να πει κανείς, την επιστημονική του επάρκεια στο αντικείμενο των σπουδών του, αλλά και τις γνώσεις του σε θέματα πολιτισμού, ιστορίας και αρχαιολογίας.

Όλα αυτά διέψευδαν ασφαλώς τα όσα κατά καιρούς διαδίδουν ανεύθυνα οπαδοί των πολιτικών αντιπάλων του κόμματος που ηγείται ο σημερινός πρωθυπουργός. Κυρίως όμως κατέρριπταν, για άλλη μια φορά και εν ονόματι της απολιτικής συμπεριφοράς, ένα μύθο που καλλιεργούν πολλοί σχετικά με την δήθεν ασυμβατότητα ανάμεσα στο υψηλό επίπεδο των εξειδικευμένων γνώσεων ενός επιστήμονα ή σπουδαστή και στην ενασχόληση του με τα κοινά…

Έκτοτε συνάντησα τον Αλέξη Τσίπρα κι άλλες φορές σε εκδηλώσεις της Αθήνας ή και σε επισκέψεις του στη Χαλκιδική. Μπορώ να διαβεβαιώσω, όπως υποθέτω και όσοι με οποιοδήποτε τρόπο συνεργάστηκαν ή συναναστράφηκαν μαζί του, ότι πρόκειται για ένα νέο με ήθος, πολιτισμό και επάρκεια γνώσεων, προσόντα βασικά για ένα άξιο ηγέτη.

Από το βάθος της καρδιάς μου, εύχομαι στον ίδιο και στην κυβέρνηση καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο τους!

(Εμφανιστηκε 2,108 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Ένα σχόλιο

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.