8 Οκτωβρίου 2014 at 20:53

Παράνομη υλοτομία και ρύπανση στον καιρό των μνημονίων

από

Παράνομη υλοτομία και ρύπανση στον καιρό των μνημονίων

ΕΥΦΟΡΙΑ ΨΥΧΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ

Χολομώντας Χαλκιδικής
Χολομώντας Χαλκιδικής

από μια επίσκεψη στον πανέμορφο  Χολομώντα της Χαλκιδικής

Γράφει ο Γιάννης Κύρκου Αικατερινάρης

Πανύψηλα δέντρα, σπάνια χλωρίδα, φρούτα του δάσους, μανιτάρια, λουλούδια του φθινοπώρου ανθισμένα! Η δασική διαδρομή ανάμεσα στον Πολύγυρο και τον Ταξιάρχη είναι μοναδική… Κι όμως το δάσος  κινδυνεύει τόσο από τις ασύμβατες, ως προς την κλίμακα και τον τρόπο εξόρυξης της επιχειρούμενης γειτονικής μεταλλευτικής δραστηριότητας (σ.σ. από την “Ελληνικός χρυσός” στις Σκουριές), όσο και από τους ασυνείδητους “επισκέπτες” του… Οι τελευταίοι φαίνεται πως φτάνουν σ’ αυτό όχι για να το χαρούν, αλλά για να το υποβαθμίσουν, να το ρυπάνουν με κάθε είδους σκουπίδια…ακόμα και πετώντας εκεί …μπαταρίες αυτοκινήτων! Βρήκαμε ανάμεσα στα δέντρα επτά από αυτές, με άδεια δοχεία λαδιών αυτοκινήτου!

Χολομώντας Χαλκιδικής
Χολομώντας Χαλκιδικής
Και είναι γνωστό στους πολλούς ότι οι μπαταρίες περιέχουν μόλυβδο, με μεγάλη επικινδυνότητα και μη αναστρέψιμη ρύπανση, ιδιαίτερα σε τέτοιες συνθήκες… Το τραγικό είναι, κι αυτό επιβεβαιώνει την περίοδο απάθειας, αλλά και “ασυλίας” που διανύει η χώρα μας, ότι στη μιά από απ’ αυτές, τη μεγαλύτερη, υπήρχε σήμα ενημέρωσης για την επικινδυνότητά της ώστε να μην την απορρίπτουμε ούτε στους κάδους απορριμάτων…

Χολομώντας Χαλκιδικής, μανιτάρια
Χολομώντας Χαλκιδικής, μανιτάρια
Και σαν να μην έφτανε  αυτό αντικρίσαμε λίγο παραπέρα, όχι μακριά από τις μπαταρίες, ένα φρεσκοκομμένο μεγάλο δέντρο, προφανώς ένα από τα πολλά “θύματα” της αυθαίρετης υλοτόμισης… Δίπλα του πεταμένα άδεια κουτιά μπύρας που πριν από λίγες ώρες είχαν καταναλώσει οι δράστες …κάνοντας μια ιδιότυπη επιμνημόσυνη δέηση σ’ ένα ακόμη δέντρο που θυσιάστηκε “υπέρ βωμών και εστιών”…

Χολομώντας Χαλκιδικής
Χολομώντας Χαλκιδικής
Ερώτηση: Ως πότε η Πολιτεία θα αδιαφορεί για όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον, που στο κάτω κάτω είναι κι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της χώρας μας; Δεν θα πρέπει να συνυπολογίσουν οι συγκυβέρνώντες και τις “παράπλευρες” απώλειες του δασικού μας πλούτου, πέρα από τις άλλες συνέπειες της αποτυχημένης πολιτικής τους στην υπερφολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης (ξεπάγιασμα των πολιτών, περαιτέρω αύξηση της ανεργίας σε συναφή επαγγέλματα κ.λπ.);  Γιατί αν μη τι άλλο …η μείωση κατά 10 λεπτά το λίτρο της τιμής του πετρελαίου, που πομποδώς εξήγγειλαν ως ελάφρυνση, αποτελεί κορϊδία και κανέναν βεβαίως  ως μέτρο δεν ανακουφίζει… Οι άνθρωποι θα ξεπαγιάζουν και τα δέντρα συνεχώς θα μειώνονται!

Χολομώντας Χαλκιδικής
Χολομώντας Χαλκιδικής
 *αρχιτέκτων, Πολύγυρος
(Εμφανιστηκε 1,138 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Ένα σχόλιο

  1. Pingback: ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΥΛΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ | Eπιτροπή Προστασίας Σέιχ Σου

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.