20 Μαρτίου 2013 at 18:19

Η δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση στο νέο μνημόνιο

από
Η δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση στο νέο μνημόνιο

Γράφει ο Γιάννης Σιατούφης

Σήμερα είχα μια συζήτηση με έναν ηλικιωμένο, οποίος που είπε ότι, όταν ήταν μαθητής, το 1948, ήταν υποχρέωση όλων των παιδιών να επιστρέφουν τα βιβλία σε καλή κατάσταση στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής είχε καταστρέψει το βιβλίο ή είχε γράψει σ’ αυτό, ο επιθεωρητής και ο δάσκαλος τον έβαζαν τιμωρία και έπρεπε να αγοράσει καινούριο. Επιπλέον κάθε μαθητής έπρεπε να φέρει ένα ξύλο την ημέρα για τη θέρμανση του σχολείου, ενώ ταυτόχρονα στηνόταν συσσίτιο έξω από το σχολείο, στο οποίο οι μαθητές έπαιρναν μία κούπα  με γάλα από σκόνη.

Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση, απλοποιούνται οι διαδικασίας έναρξης λειτουργίας ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου με απλή αναγγελία έναρξης επαγγέλματος.  Επιπρόσθετα φροντιστήρια θα μπορούν να λειτουργήσουν και ιδιωτικά σχολεία μέσα στις κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων τους, καθώς αίρονται οι σχετικοί περιορισμοί.
Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση, απλοποιούνται οι διαδικασίας έναρξης λειτουργίας ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου με απλή αναγγελία έναρξης επαγγέλματος.
Επιπρόσθετα φροντιστήρια θα μπορούν να λειτουργήσουν και ιδιωτικά σχολεία μέσα στις κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων τους, καθώς αίρονται οι σχετικοί περιορισμοί.

Ταυτόχρονα σήμερα στον τύπο διάβασα πώς επηρεάζει τη δημόσια εκπαίδευση το νέο μνημόνιο και ο προϋπολογισμός για το 2013. Σύμφωνα με όσα διάβασα έχουν σκοπό στην αρχή της σχολικής χρονιάς να χρεώνουν τα βιβλία στους γονείς των μαθητών, με την υποχρέωση αυτών και των παιδιών τους να τα επιστρέφουν στο τέλος της χρονιάς  σε καλή κατάσταση, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν από τους μαθητές της νέας τάξης. Εφόσον τα βιβλία είναι γραμμένα ή κατεστραμμένα, οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν καινούρια βιβλία.

Επιπλέον το Υπουργείο θα προβεί σε εντατικοποίηση της αξιοποίησης του υπάρχοντος μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού με υποχρεωτικές μεταθέσεις, ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας,  αύξηση των ωρών διδασκαλίας και νέες συγχωνεύσεις σχολείων, με απώτερο σκοπό να μειωθούν δραστικά οι προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων.

Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση, απλοποιούνται οι διαδικασίας έναρξης λειτουργίας ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου με απλή αναγγελία έναρξης επαγγέλματος.

Επιπρόσθετα φροντιστήρια θα μπορούν να λειτουργήσουν και ιδιωτικά σχολεία μέσα στις κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων τους, καθώς αίρονται οι σχετικοί περιορισμοί. Ωστόσο, έτσι για τα μάτια του κόσμου, τίθενται κτιριολογικοί περιορισμοί, όπως, για παράδειγμα, η επιφάνεια των αιθουσών ενός φροντιστηρίου πρέπει να αντιστοιχεί σε τρία τ.μ. ανά μαθητή.

Βγάζοντας κάποιο συμπέρασμα από τα παραπάνω παρατηρούμε ότι περιορίζονται ακόμη περισσότερο οι κοινωνικές δαπάνες για τη δημόσια εκπαίδευση, ενώ παράλληλα διευκολύνονται οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων να ανοίγουν με συνοπτικές διαδικασίες νέα φροντιστήρια και τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων να ανοίξουν νέες δουλειές, με φροντιστήρια μέσα στις δικές τους κτηριακές εγκαταστάσεις, έτσι ώστε να αυξήσουν τα κέρδη τους ή να περιορίσουν τις ζημιές τους, μιας και ζούμε σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Το δημόσιο σχολείο υποβαθμίζεται περαιτέρω, αφού οι δαπάνες για την παιδεία θεωρούνται βάρος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Μου έρχεται έτσι στο νου αυτό που εφάρμοσε η κυβέρνηση Μπους στη Ν. Ορλεάνη μετά την καταστροφή που υπέστη η περιοχή από τυφώνα. Σύμφωνα με το βιβλίο «το  δόγμα του σοκ» της  N. Klein, η αμερικανική κυβέρνηση θεώρησε ευκαιρία την καταστροφή για να περιορίσει τις δαπάνες για τη δημόσια εκπαίδευση κι έτσι, αντί να πληρώνει σχολεία και εκπαιδευτικούς, εφάρμοσε το σύστημα των κουπονιών. Τα παιδιά να παίρνουν ένα κουπόνι και με αυτό να πηγαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία.

Εμείς δεν έχουμε φυσική καταστροφή, έχουμε όμως οικονομική και οι δανειστές μας επιβάλλουν την ίδια οικονομική πολιτική. Δεν είμαι εναντίον της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αλλά είμαι υπέρ της ύπαρξης αξιόλογης δημόσιας εκπαίδευσης για να μπορούν να φοιτούν τα παιδιά των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων, που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα χρήματα για να σπουδάζουν.

(Εμφανιστηκε 642 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.