31 Ιανουαρίου 2020 at 20:11

Μαθήματα Κλασικής Παιδείας – Ελένη του Ευριπίδη

από

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

17η Διδακτική περίοδος

Μάθημα 17ο, Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 7:00μμ.

στη Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο Σερρών

ΘΕΜΑ: Η Τραγωδία του Ευριπίδη «Ελένη»

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Δήμητρα Τομαρά, φιλόλογος

Μια εκ νέου «ανάγνωση» της Ελένης του Ευριπίδη στην εποχή μας είναι όντως πρόκληση , μιας και τα δομικά στοιχεία της ομώνυμης τραγωδίας όπως το «φαίνεσθαι» και το «είναι» η αλήθεια και το ψέμα ,ο πόλεμος και η ειρήνη ,οι θεοί και ο θεός κ.α. είναι ζητήματα που απασχολούν και σήμερα και προβληματίζουν πολλούς .

Τι έχει να πει άραγε η Ελένη του Ευριπίδη  στην 2500 χρόνια μετά εικονοκρατούμενη κοινωνία μας ; Τι έχει να πει για την ψεύτικη πραγματικότητα που σ’ ένα βαθμό μεγαλύτερο ή μικρότερο βιώνουμε όλοι μας; ; Τι έχει να πει για τους μηχανισμούς αλλοτροίωσις μας και παγίδευσης στις εντυπώσεις ; Τι έχει να πει για τους σύγχρονους σφαγείς των λαών ;….

Σκοπός την εισήγησης αυτής είναι, κατά Στησιχορο, να βοηθήσει το ακροατήριο , με εργαλείο τον μύθο για την Ελένη και το λόγο του Ευριπίδη , να κάνει τις δικές του προεκτάσεις , να μπει σε μια βιωματική διεργασία – στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό – να ανοίξει μια χαραμάδα φωτός στο σκοτάδι του νου μας ώστε να γίνει αφορμή για ανακαίνιση του νου και απεγκλωβισμού μας από ότι εμποδίζει να ζητούμε τη ζωή , την όντως ΖΩΗ!

Η Δήμητρα Τομαρά με εξαιρετικές σπουδές στην Φιλοσοφική Θεσσαλονίκης υπήρξε εκπαιδευτικός παιδαγωγός με μεγάλη αγάπη και μεγάλη προσφορά στη μόρφωση της νεολαίας μας και στην καλλιέργεια των υψηλών ιδανικών του ελληνικού πολιτισμού.

Παράλληλα με τα διδακτικά της καθήκοντα ασχολήθηκε ουσιαστικά με το θέατρο και τη θεατρική παιδεία της νεολαίας μας. Μέσα στη δραστηριότητα της είναι και γραπτά δημιουργήματα για την Ελληνική Γραμματεία, όπως πχ. Η τραγωδία «Ελένη» του Ευριπίδη, τη σημασία και την αξία της οποίας θα μας παρουσιάσει συνοπτικά στο μάθημα της Τετάρτης 5 Φεβρουαρίου.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί:

Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ και

η ΔΡΟΜΕΑΣ Α.Ε και η ΑΕ Μέτρον Αυτοματισμοί

Για το

Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο

Ζήσης Μητλιάγκας

Φιλόλογος

(Εμφανιστηκε 491 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.