20 Οκτωβρίου 2022 at 19:18

«Άρπαξε να φας και κλέψε να ‘χεις!»

από

 «Άρπαξε να φας και κλέψε να ‘χεις!»

Η παροιμία του τίτλου λέγεται και αλλιώς, «Δούλεψε να ζεις και κλέψε να ‘χεις.», και σημαίνει ότι με την -έντιμη- εργασία σου μπορείς απλώς να επιβιώσεις· ωστόσο, τα έντιμα μέσα μάλλον δεν αρκούν για να γίνεις πλούσιος· λέγεται και για (μεγάλες) περιουσίες, που αποκτώνται δια κλοπής και αρπαγής.[1] Σ’ ένα κείμενο του Μιχάλη Καραγάτση, διαβάζουμε: «…καλά κάνουν. Άρπαξε να φας και κλέψε να ‘χεις, μου παράγγελνε η συχωρεμένη η μάνα μου. Να πούμε κι εμείς μάνι μάνι τα μοιρολόγια, να προφτάσουμε κανέναν μεζέ, ν’ αρπάξουμε καμιά κουβαρίστρα, να σχωρέσουμε την ψυχή της.»

O Κλέψας του Κλέψαντος, του Μάριο Μονιτσέλι.
O Κλέψας του Κλέψαντος, του Μάριο Μονιτσέλι.

«Στου κλέψε να ‘χεις την Σχολήν.»

Ο σατιρικός Γεώργιος Σουρής σημειώνει: «Και θύρ’ εμπρός μου άνοιξαν μετά πατάγου τόσαι / κι ο κόσμος όλος έτρεχε, πατείς με και πατώ σε. / Στου κλέψε να ‘χεις την Σχολήν και το Πανεπιστήμιον / κ’ εντρέπετο σαν τύχαινε να τον φωνάζουν τίμιον!»[2]

Την ίδια παροιμιώδη φράση χρησιμοποιεί και ο Νίκος Τσιφόρος: «-Ξέρεις μια παροιμία; Δεν ήξερε ο Μάκης. -Άρπαξε να φας και κλέψε να ‘χεις. Και του ‘κανε την ανάλυση. -Τι περιμένεις, ρε. Με το ψωρομεροκάματο να βάλεις βρακί στον αποτέτοιο σου;»

Δ.Τ.

[1] Επί των εξ αρπαγής ευπορησάντων.

[2] Ο Ρωμηός. Εφημερίς που την γράφει ο Σουρής. Ρωμιού ημερολόγιον αποκαλυπτικόν περί της καταστάσεως των οικονομικών. Εκ του Τυπογραφείου της «Κορίννης». Εν Αθήναις. 1893.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ομάδα του facebook Παροιμίες & γνωμικά.

Αν θέλετε να γίνετε μέλη της ομάδας, επισκεφτείτε τη διεύθυνση: https://www.facebook.com/groups/2285257741730850/

Περισσότερες παροιμίες, παροιμιώδεις φράσεις και γνωμικά μπορείτε να βρείτε στο αρχείο μας ΕΔΩ

(Εμφανιστηκε 605 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Τα σχίλα είναι κλειστά.