19 Ιανουαρίου 2021 at 20:32

Μαθήματα Κλασικής Παιδείας – Διοτίμα

από

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

18η Διδακτική περίοδος 2020-2021

Μάθημα 11ο, Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021, ώρα 7μ.μ.

στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών

Μόνο τηλεοπτικά και διαδικτυακά

ΘΕΜΑ: Διοτίμα: Ποιος ο ρόλος της γυναικείας σκέψης στην Φιλοσοφία και την ιστορία των ιδεών;

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Δρ. Ζωή Αλιώζη, Διδάκτορας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου LUISS της Ρώμης.

  1. Ποια ήταν η Διοτίμα;
  2. Υπήρξαν γυναίκες φιλόσοφοι και γιατί δεν τις γνωρίζουμε;

Το μάθημα είναι μία εισαγωγή στην φιλοσοφική σκέψη της Διοτίμας. Η Διοτίμα ήταν αρχαία Ελληνίδα φιλόσοφος, και σημαντικός χαρακτήρας στο Συμπόσιο του Πλάτωνος. Η Διοτίμα έχει συνεισφέρει μέσω των φιλοσοφικών της ιδεών στο κίνημα για την ισότητα ανδρών και γυναικών, μιας και είναι η μόνη γυναίκα που αναφέρεται στο κατά τα άλλα ανδροκρατούμενο Συμπόσιο του Πλάτωνα. Θεωρείτε από την επιστημονική κοινότητα ως μυθικό πρόσωπο, αλλά πρόσφατες έρευνες έχουν τεκμηριώσει αντίθετες απόψεις, μιας και οι χαρακτήρες που παρουσίαζε ο Πλάτωνας στα γραπτά του ήταν συνήθως υπαρκτά πρόσωπα, και από την άλλη οι ιδέες της Διοτίμας στο Συμπόσιο απέχουν πολύ από τις απόψεις του Πλάτωνα. Παρόλες τις διαφορές, είναι ενδιαφέρον να επανεπισκευθούμε την επιτομή της αρχαίας Ελληνικής και Παγκόσμιας Κλασσικής παιδείας, το Συμπόσιο του Πλάτωνα, για να ξαναγνωρίσουμε την Διοτίμα και να ανακαλύψουμε την κρυμμένη γνώση πίσω από τις λέξεις. Η ιστορία των ιδεών έχει υποστεί την μεγαλύτερη εγκληματική λογοκρισία στην ιστορία της ανθρωπότητας, και αυτήν η διαπίστωση θα αποτελέσει την πυξίδα του μαθήματος μας!

Η Δρ. Ζωή Αλιώζη, είναι διδάκτορας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου LUISS της Ρώμης, με ερευνητικό έργο στην Πολιτική Θεωρία και το Διεθνές Δίκαιο. Ως ειδικός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διετέλεσε Λέκτορας Διεθνούς Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Φιλοσοφίας σε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες: πτυχιακά, μεταπτυχιακά, και διδακτορικά επίπεδα. Έχει διδάξει σε διάφορα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως τη Νομική Σχολή, την Σχολή Κινηματογράφου, και το Ιρλανδικό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Εθνικού Πανεπιστήμιου Ιρλανδίας. Επίσης, διετέλεσε επισκέπτρια ερευνήτρια στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου Georgetown της Αμερικής με υποτροφία, και έχει βραβευθεί από το πανεπιστήμιο της Μαδρίτης της Ισπανίας, ως η καλύτερη νέα φιλοσοφική ερευνήτρια, για την θεωρία που ανέπτυξε μέσω της διδακτορικής της διατριβής. Έχει μακροχρόνια διδακτική και ερευνητική εμπειρία, στο διεθνές δίκαιο, την φιλοσοφία, την κλιματική δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 www.linkedin.com/in/zoialiozi

 [email protected]

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών (live streaming μέσα από το κανάλι του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Σερρών στο YouTube,
https://www.youtube.com/watch?v=GyJxpz9D_WU&feature=emb_title) οπότε μπορεί να γίνεται και ζωντανή συζήτηση με τους τηλεθεατές.

Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες όπως πχ. Ζήσης Μητλιάγκας πρώην Δήμαρχος Σερρών

https://www.facebook.com/zisis.mitliagas/

Ανδρονίδης Θεολόγος

https://www.youtube.com/channel/UCTtG_Mzft3dAi1VATdt46bA

Κλασσική παιδεία

https://www.youtube.com/channel/UCk6Czni-OkM9SHw7CznMSQw

και τηλεοπτικά

Χορηγοί:

Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ

η ΔΡΟΜΕΑΣ Α.Β.Ε.Ε.Α. και

η ΑΕ ΜΕΤΡΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ

Ζήσης Μητλιάγκας

Φιλόλογος

Συντονιστής των φορέων υλοποίησης

(Εμφανιστηκε 259 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.