12 Οκτωβρίου 2020 at 18:24

Μαθήματα κλασικής παιδείας – Το Δημοκρατικό Πολίτευμα

από

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
18η Διδακτική περίοδος 2020-2021
Μάθημα 1ο , Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020, ώρα 7:00μμ.
Μόνο τηλεοπτικά και διαδικτυακά

ΘΕΜΑ: Το Δημοκρατικό Πολίτευμα:

(Γέννηση- λειτουργία – συνέπειες στα ανθρώπινα)

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ζήσης Μητλιάγκας, φιλόλογος

Η 18η διδακτική περίοδος του Πνευματικού μας Συμποσίου, ξεκινά την Τετάρτη 14 0κτωβρίου 2020 7μ.μ. , μέσα στις δυσμενείς  συνθήκες της πανδημίας,  οπότε δεν μπορεί να γίνουν σε ζωντανή και απ’ ευθείας διδασκαλία με συμμετοχή των συμπολιτών μας.

Έτσι με τη υποβοήθηση και σύμπραξη με τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό και οργανισμό της περιοχής μας το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών,  θα συνεχίσουμε  τα μαθήματα διαδίκτυα και μέσω των τοπικών τηλεοράσεων.

Ξεκινάμε το πρώτο μάθημα με θέμα: Το Δημοκρατικό Πολίτευμα: (Γέννηση – λειτουργία – συνέπειες στα ανθρώπινα), με εισηγητή το Φιλόλογο Ζήση Μητλιάγκα.

Άποψη αρχαίων: Τα πολιτεύματα δεν κρίνονται τόσο από την θεωρητική τους θεμελίωση, όσο από τη λειτουργία τους, τα αποτελέσματα της εφαρμογής της και τη μορφή ζωής (κοινωνική – οικονομική, πολιτιστική κα) που δημιουργούν (Δημοσθένης).

Έτσι ο εισηγητής κ. Ζ. Μητλιάγκας θα αναφερθεί, σε μια σειρά μαθημάτων, για τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες εξ’ αιτίας των οποίων γεννήθηκε η Δημοκρατία, καθώς και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών μέσα στην πόλη- κράτος, τα αποτελέσματα μοναδικά επιτεύγματα του ανθρώπου σε όλες τις μορφές της ανθρώπινης δράσης , την ακμή, αλλά και την παρακμή μέσα από μαρτυρίες κείμενα κλασσικών συγγραφέων του ανθρωπινού πνεύματος. (Θουκυδίδης, Πλάτων, Αριστοτέλης, Λυσίας, Δημοσθένης  κα.)

Από τη θέση του συντονιστή των μαθημάτων, θέλω να ευχαριστήσω το ΔΣ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών  για την πρόθυμη και ομόθυμη στήριξη τους , και ιδιαίτερα την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλλιόπη Ευαγγελίδου, σπουδαίο και ουσιαστικό παράγοντα του πολιτισμού στην περιοχή των Σερρών και ευρύτερα.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών (live streaming μέσα από το κανάλι του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Σερρών στο YouTube) οπότε μπορεί να γίνεται και ζωντανή συζήτηση με τους τηλεθεατές.

Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες όπως πχ.  Ζήσης Μητλιάγκας πρώην Δήμαρχος Σερρών  https://www.facebook.com/zisis.mitliagas/

Ανδρονίδης  Θεολόγος  https://www.youtube.com/channel/UCTtG_Mzft3dAi1VATdt46bA

       Κλασσική παιδεία     https://www.youtube.com/channel/UCk6Czni-OkM9SHw7CznMSQw

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί:  

Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ και

η ΔΡΟΜΕΑΣ Α.Ε και η ΑΕ ΜΕΤΡΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ

Ζήσης Μητλιάγκας

Φιλόλογος

Συντονιστής των φορέων υλοποίησης

(Εμφανιστηκε 232 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.