29 Ιανουαρίου 2020 at 20:07

Νότιος Αλβανία

από

Νότιος Αλβανία

Γράφει ο Γιώργος Παπαδόπουλος-Τετράδης

Η σημερινή μέρα μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μια από τις πιο ντροπιαστικές για το ελληνικό κοινοβούλιο και τη λειτουργία της κυβέρνησης σε πλαίσια δημοκρατίας. Η ψήφιση ενός νόμου σε χρόνο ρεκόρ για να ακυρωθεί ένας άλλος νόμος, προκειμένου να μη βλαφτούν όσοι παρανόμησαν, είναι μια ξεδιάντροπη περιφρόνηση της δημοκρατίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης. Και των τριών μαζί.

Μιλάω για τον νόμο που ψηφίστηκε το μεσημέρι εσπευσμένως, και μάλιστα με το πιστόλι της διαγραφής των βουλευτών στον κρόταφο, και που ακυρώνει τον προηγούμενο, σύμφωνα με τον οποίον ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη προτείνονταν για υποβιβασμό επειδή η αρμόδια Ανεξάρτητη Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου διαπίστωσε ότι έχουν- για να το πω περιληπτικά- το ίδιο αφεντικό. Επομένως, μπορούν να μαϊμουδιάζουν αποτελέσματα στο πρωτάθλημα.

Η ΑΕΚ, ο Άρης, ο Ηρακλής που έχουν υποβιβαστεί στο παρελθόν για αδικήματα του αθλητικού νόμου, προφανώς δεν μετρούσαν τόσους πολλούς και τόσο τραμπούκους και καταστροφικούς σε δύναμη πυρός οπαδούς όσο ο ΠΑΟΚ που ωφελείται σήμερα.
Η ΑΕΚ, ο Άρης, ο Ηρακλής που έχουν υποβιβαστεί στο παρελθόν για αδικήματα του αθλητικού νόμου, προφανώς δεν μετρούσαν τόσους πολλούς και τόσο τραμπούκους και καταστροφικούς σε δύναμη πυρός οπαδούς όσο ο ΠΑΟΚ που ωφελείται σήμερα.

Η κυβέρνηση μάλιστα, θεώρησε ότι επέδειξε και πυγμή, αναγγέλλοντας ότι «δεν εκβιάζεται»! Αν η απειλή όσων ανεγκέφαλων από τους οπαδούς μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, για βιαιότητες και έκτροπα και για χωρισμό της χώρας στα δύο (!), αλλά και η απειλή για απώλεια ψήφων από ανάλογο πλήθος εξίσου απολίτικων οπαδών, δεν είναι εκβιασμός, αναρωτιέται κανείς τι είναι. Και αν η κωλοτούμπα της κυβέρνησης να αδειάσει μια ανεξάρτητη Αρχή, έναν υπουργό και άλλες ομάδες που έχουν ήδη τιμωρηθεί με βάση τον καταργημένο νόμο, δεν είναι έλλειψη πυγμής και υποταγή στους εκβιαστές, αναρωτιέται κανείς τι είναι. Η πυγμή ήταν ότι ο πρώην ποδοσφαιριστής και νυν ευρωβουλευτής Ζαγοράκης διαγράφτηκε από την ομάδα της ΝΔ σε ένδειξη γενναιότητας της κυβέρνησης, την ώρα που η κυβέρνηση έκανε ακριβώς αυτό που ζήτησε ο Ζαγοράκης!

Η ΑΕΚ, ο Άρης, ο Ηρακλής που έχουν υποβιβαστεί στο παρελθόν για αδικήματα του αθλητικού νόμου, προφανώς δεν μετρούσαν τόσους πολλούς και τόσο τραμπούκους και καταστροφικούς σε δύναμη πυρός οπαδούς όσο ο ΠΑΟΚ που ωφελείται σήμερα. Ή οι κυβερνήσεις ήταν πιο αποφασιστικές. Για την Ξάνθη δεν συζητώ. Αν ήταν μόνη της θα υποβιβαζόταν! Οι τρεις ομάδες που την πλήρωσαν κατούρησαν στο πηγάδι που λέει ο λαός. Όπως και ο Πανιώνιος που πλήρωσε εσχάτως την καταργημένη από σήμερα αυστηρότητα του αθλητικού νόμου! Για να μη διαταραχθεί η εθνική ειρήνη!

Η Βρετανία καθάρισε το ποδόσφαιρό της από τους χούλιγκανς και το νταβατζιλίκι των ιδιοκτητών μέσα σε 24 ώρες. Με ένα νόμο κι ένα άρθρο, που θα ‘λεγε κι ένας ντόπιος γιαλαντζί επαναστάτης. Όπως έκαναν η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Ιταλία με τους τιφόζι. Τα ελληνικά αίσχη συνεχίζονται ανενόχλητα. Για έναν απλό λόγο. Δεν υπάρχουν κυβερνήσεις με παντελόνια. Γι’ αυτό.

Οι οπαδοί αγοράζονται από παλιά από επιχειρηματίες που τους χρειάζονται για να εκβιάζουν τις κυβερνήσεις για άλλες, όχι και τόσο καθαρές δουλειές τους. Όχι όλοι. Οι πιο πολλοί. Δεν αγοράζουν τις ομάδες. Τον ανεγκεφαλισμό των οπαδών αγοράζουν. Οι φίλαθλοι δεν τους αφορούν. Και δεν αφορούν και τις κυβερνήσεις, όπως έχει αποδειχτεί.

Η κυβέρνηση υπάρχει για να ψηφίζει νόμους και να τους εφαρμόζει. Αν αλλάζει τους νόμους επειδή μια οποιαδήποτε μειοψηφία απειλεί με βία και με ψήφους, τότε δεν είναι κυβέρνηση. Είναι θέατρο σκιών. Επειδή η εξυπηρέτηση μιας μειοψηφίας που παρανομεί με κατάργηση νόμων ή με ψήφιση ευνοϊκών νόμων, βλάπτει την πλειοψηφία που δεν παρανομεί. Και τότε η κυβέρνηση δεν είναι κυβέρνηση της πλειοψηφίας όπως θέλει η δημοκρατία και το Σύνταγμα. Είναι κυβέρνηση των μειοψηφιών. Αυτό ακριβώς που συμβαίνει στην Ελλάδα.

Αυτό που έγινε χτες με την αλλαγή του αθλητικού νόμου για να μην υποβιβαστούν ΠΑΟΚ και Ξάνθη, που πιάστηκαν να διαπλέκονται ιδιοκτησιακά, επαναλάμβάνεται από τις ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες σε όλους τους τομείς της ζωής. Στη χώρα κυβερνούν οι μειοψηφίες που έχουν τη δύναμη να εκβιάζουν τις κυβερνήσεις. ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ. Όπως στην Αλβανία κυβερνούν οι συμμορίες που μπορούν να απειλούν με τα όπλα και το χρήμα.

Το εξ ίσου άθλιο στα σημερινά κοινοβουλευτικά καραγκιοζιλίκια είναι ότι δεν βρέθηκε ούτε ένας βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, από τους πολλούς που διαφωνούσαν με το νομοθετικό πραξικόπημα, να το καταψηφίσει. Αυτοί που έχουν εκλεγεί για να διαφεντεύουν τις τύχες του λαού, δηλαδή να παίρνουν γενναίες αποφάσεις, αποδείχτηκαν για μια ακόμα φορά κότες. Κι αυτό είναι ένα διακομματικό προφίλ των βουλευτών. Είτε δεξιά είτε αριστερά. Η δειλία είναι ισοψηφής στην κοινοβουλευτική ιστορία των τελευταίων δεκαετιών.

Το άλλο αξιοθρήνητο είναι ότι ούτε η Ανεξάρτητη Αρχή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, που τεκμηρίωσε τη διαπλοκή ΠΑΟΚ- Ξάνθης και πρότεινε την ποινή του υποβιβασμού τους, παραιτήθηκε μόλις η κυβέρνηση πέταξε εν μια νυκτί τη γνωμοδότηση στα σκουπίδια. Δηλαδή, πέταξε την Επιτροπή στα σκουπίδια. Αλλά, και κανένα από τα μέλη της δεν ξεγαντζώθηκε από την καρεκλίτσα του, παρ’ όλο που φτύστηκε στα μούτρα από την κυβέρνηση.

Επίσης, ούτε ο αρμόδιος υπουργός Αυγενάκης αισθάνθηκε την ανάγκη να παραιτηθεί μετά τη χλαπάτσα που του επιφύλαξε ο πρωθυπουργός. Δεδομένου ότι η σύνθεση της Επιτροπής είναι δικής του επιλογής και η λειτουργία της εμπίπτει στην εποπτεία του. Επιπλέον, έχει ένα χρέος παραπάνω να υπερασπιστεί το αυτοκέφαλο και το ανεξάρτητο της Επιτροπής και των αποφάσεών της.

Το πιο επικίνδυνο για τη λειτουργία της Δημοκρατίας είναι ότι η κυβέρνηση επαίρεται για το σημερινό νομικό πραξικόπημα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να το δικιολογεί ως …δίκαιο! Σέβεται -είπε- το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, αλλά! ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΑΛΛΑ; Το σέβεσαι ή δεν το σέβεσαι! Δεν υπάρχει ολίγον έγγυος με τους νόμους. Αλλά -συνέχισε ο εκπρόσωπος- η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει να διαταραχθεί η ειρήνη και η εθνική ομοψυχία που χρειάζεται η χώρα!

Να με συμπαθά ο εκπρόσωπος και η κυβέρνηση, αλλά αν πιστεύει ότι θα διαταραχθεί η ειρήνη, και μάλιστα από οπαδούς παρανόμων, έχει μόνο ένα χρέος απέναντι στην ειρήνη, απέναντι στους νόμους και απέναντι στην πλειοψηφία. Να στραφεί ενάντια στους οπαδούς και στους παράνομους, που απειλούν την ειρήνη. Αλλιώς λέει ότι την ειρήνη την απειλεί ο νόμος! Και δίνει το δικαίωμα σε καθέναν που δεν τον συμφέρει ένας νόμος να παρανομεί «γιατί φταίει ο νόμος»! Είμαστε που είμαστε χώρα της ανομίας, να παραγίνουμε με κυβερνητική ενθάρρυνση!

Όταν δεν έχεις τα κότσια να συγκρουστείς με την παρανομία, όπου κι αν τη βρεις, μην ασχολείσαι με τη διακυβέρνηση. Κάτσε σπίτι σου. Κυβερνήσεις που ευνοούσαν το έγκλημα και την παρανομία και τις μειοψηφίες είχε πολλές η χώρα. Δεν χρειάζεται μία τέτοια ακόμα.

(Εμφανιστηκε 752 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Ένα σχόλιο

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.