28 Ιανουαρίου 2020 at 08:23

Βιβλιοπαρουσίαση – Νίκος Βαρμάζης «Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης (1929-2016)»

από

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

17η Διδακτική περίοδος

Μάθημα 16ο, Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020, ώρα 7:00 μμ.

στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών

ΘΕΜΑ: Νίκος Βαρμάζης «Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης (1929-2016)»

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Γιώργος Δεληγεώργης, φιλόλογος

Στο βιβλίο του αυτό ο Νίκος Βαρμάζης, κλαδικός φιλόλογος και επίκουρος καθηγητής του τμήματος φιλοσοφίας και παιδαγωγικής του Α.Π.Θ., συνθέτει τη βιογραφία ενός κορυφαίου φιλολόγου και χαρισματικού δασκάλου του Δημήτρη Μαρωνίτη .

«ο εμπαθής δάσκαλος», «ο πολύτροπος φιλόλογος», «ο ανένδοτος διανοούμενος», «ο ισοβίτης της γλώσσας» είναι τα τέσσερα επίθετα, χαρακτηρισμοί που αποδίδονται στον Μαρωνίτη ,προβάλλονται στην πορεία του.

Με το πόνημα αυτό του Ν. Βαρμάζη τιμάται η πολυσχιδής προσωπικότητα του Μαρωνίτη , αυτού του «αριστοκράτη του πνεύματος και μαχητή της Δημοκρατίας» που δεν φοβήθηκε ποτέ ούτε κρύφτηκε κατά την περίοδο της απριλιανής χούντας , αλλά αντέδρασε και υπέστη πολλά .

Τιμάται και ως ένας ιδιοφυής μεταφραστής και κυρίως «Ομηριστής», ένας σπουδαίος κλασικός φιλόλογος , αλλά και νεοελληνιστής , ως κριτικός και της νεότερης ποίησης .

Αυτό όμως που τον χαρακτήριζε κυρίως ήταν ο μοναδικός και άψογος λόγος του, γραπτός και προφορικός, επιστημονικός και δημόσιος.

Με παρρησία και εντιμότητα γραφεί στο «βήμα» επί σαράντα πέντε χρόνια επιφυλλίδες , δοκίμια εντυπωσιακής σκέψης.

Ο Ν. Βαρμάζης καταφέρνει να συνθέσει τη βιογραφία αυτού του ξεχωριστού επιστήμονα , δασκάλου και ανθρώπου με απόλυτη επιτυχία , ώστε το έργο του αυτό να συγκινεί τον αναγνώστη και να τον διδάσκει.

Ο Γιώργος Δεληγεώργης εξαίρετος φιλόλογος με σπουδαία προσφορά στη Δημόσια εκπαίδευση, είναι εδώ και σταθερός συνεργάτης και βασικός συντελεστής του Πνευματικού μας Συμποσίου (Μαθήματα Κλασικής Παιδείας»

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.

          Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

          Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

          Χορηγοί: Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

          η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ

          και η ΔΡΟΜΕΑΣ Α.Ε και η ΑΕ Μέτρον Αυτοματισμοί

Για το

Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο

Ζήσης Μητλιάγκας

Φιλόλογος

(Εμφανιστηκε 133 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.