17 Ιανουαρίου 2020 at 17:44

«Αναφορές στην Πολιτική Οικονομία 18ος-20ος αιώνας» του Θανάση Μπαντέ

από

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

17η Διδακτική περίοδος

Μάθημα 15ο, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020, ώρα 7:00 μμ.

στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών

ΘΕΜΑ: Πνευματικοί Δημιουργοί των Σερρών

Θανάση Μπαντέ «Αναφορές στην Πολιτική Οικονομία 18ος-20ος αιώνας»

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Ζήσης Μητλιάγκας (προλογικά), φιλόλογος

 Θανάσης Μπαντές (ανάπτυξη), φιλόλογος

Στο πλαίσιο των μαθημάτων κλασικής παιδείας του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλολόγων Σερρών την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου και ώρα 19:00 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών θα παρουσιαστεί το έργο του Θανάση Μπαντέ «Αναφορές στην Πολιτική Οικονομία 18ος-20ος αιώνας».

Ο Θανάσης Μπαντές φιλοδοξεί να παρουσιάσει τις κυρίαρχες οικονομικές θεωρίες, όπως διαμορφώθηκαν από τα τέλη του 18ου αιώνα με τον Άνταμ Σμιθ μέχρι τις μέρες μας. Γιατί ο Άνταμ Σμιθ αποτελεί αναμφισβήτητο θεμελιωτή της οικονομικής σκέψης; Γιατί η οπτική του Ρικάρντο υπήρξε η βάση της κλασικής οικονομίας για σχεδόν ένα αιώνα; Ποιες οι αντιρρήσεις του Μαρξ; Ποια τα αδιέξοδα της κομουνιστικής οικονομίας; Τι εκπροσωπούσε η Νέα Οικονομική Πολιτική (ΝΕΠ) που προσπάθησε να εισάγει ο Λένιν; Γιατί ο Κέινς είναι ο μεγάλος καινοτόμος των οικονομικών επιστημών; Ποια τα αδιέξοδα του σύγχρονου νεοφιλελεύθερου κόσμου; Ο Θανάσης Μπαντές θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις τονίζοντας τη σημασία που μπορεί να έχει η εφαρμογή όλων των οικονομικών θεωριών στην καθημερινή μας ζωή. Κατά πόσο οι ιδεολογικές συγκρούσεις στο πεδίο της οικονομίας αντικατοπτρίζουν ταξικά συμφέροντα; Η επικράτηση της μιας ή της άλλης οικονομικής θεωρίας αφορά μόνο την ιδεολογική υπεροχή της επιστημονικής τεκμηρίωσης; Η οικονομική επιστήμη μπορεί να συγκαταλεχθεί στις φυσικές επιστήμες; Η κατάδειξη της διαχρονικότητας όλων αυτών των προβληματισμών και η σημασία τους στο σύγχρονο κόσμο είναι ο στόχος του Θανάση Μπαντέ.

Ο Θανάσης Μπαντές σταθερός συνεργάτης του Πνευματικού μας Συμποσίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1975 και μεγάλωσε στις Σέρρες. Το 1994 ξεκίνησε τις σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή των Ιωαννίνων, στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, απ’ όπου και αποφοίτησε επιλέγοντας την κατεύθυνση της Φιλοσοφίας. Σήμερα ζει στις Σέρρες και εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αρθρογραφεί τακτικά στην ιστοσελίδα του Ερανιστή (eranistis.net).

Έχει γράψει τα βιβλία «Ο Θουκυδίδης, ο Πόλεμος και η Πολιτική», «Ο Αριστοτέλης και η Γέννηση της Πολιτικής Επιστήμης», «Ο Αριστοτέλης και η Αναζήτηση της Ιδανικής Πόλης», «Νεοφιλελευθερισμός εναντίον Δημοκρατίας», «Ο Ξενοφώντας, τα Ελληνικά και η Διπλωματία του Πολέμου», «Ο Αριστοτέλης, η Ηθική Αρετή και η Κατάκτηση της Ευτυχίας» και «Ο Αριστοτέλης και η Κοινωνική Διάσταση της Αρετής».

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί:

Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ και

η ΔΡΟΜΕΑΣ Α.Ε

Για το

Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο

        Ζήσης Μητλιάγκας

              Φιλόλογος

(Εμφανιστηκε 154 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.