31 Δεκεμβρίου 2019 at 09:26

Οι αλησμόνητες πατρίδες του Ελληνισμού μέσα από τα ματιά των πεζογράφων τους

από

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

17η Διδακτική περίοδος

Μάθημα 13ο, Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020, ώρα 7:00 μμ.

στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο Σερρών

ΘΕΜΑ: Οι αλησμόνητες πατρίδες του Ελληνισμού (Κων/πολη, Μικρασία, Πόντος) μέσα από τα ματιά των πεζογράφων τους      

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Γιώργος Κωστούρος, Φιλόλογος

Η Μικρασιατική καταστροφή του 1922, ορόσημο της ελληνικής ιστορίας, σφράγισε με τραγικό τρόπο τη μοίρα του νεότερου ελληνισμού και δημιούργησε νέα δεδομένα στην ιστορία του ελληνικού έθνους. Οι πατρίδες που χάθηκαν συνδέθηκαν με τη μνήμη, με τη νοσταλγία και με την πίκρα για την απώλεια. Αυτά τα συναισθήματα είναι έντονα στους Έλληνες πεζογράφους που γεννήθηκαν και έζησαν στις περιοχές αυτές και δε θα ήταν λογικό να μην αποτελέσουν βασικό σημείο αναφοράς στο έργο τους. Στο μάθημα γίνεται αναφορά σε επτά τέτοιους πεζογράφους (Θεοτοκάς, Ιορδανίδου, Πολίτης, Σωτηρίου, Κόντογλου, Βενέζης, Ψαθάς) και διαβάζονται αποσπάσματα από αντίστοιχα έργα τους, όπου νοσταλγούν τόπους, πρόσωπα, έθιμα και περιστατικά από την καθημερινότητα στις αλησμόνητες πατρίδες τους πριν την καταστροφή.

Ο Γιώργος Κωστούρος, βασικός συνεργάτης του Πνευματικού μας Συμποσίου γεννήθηκε στη Λαμία, από την ευρύτερη περιοχή της οποίας και κατάγεται. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών και υπηρετεί ως καθηγητής στο 1ο ΓΕ.Λ. Σερρών. Παρακολουθεί για 8η χρονιά τα μαθήματα κλασσικής παιδείας και από την περίοδο 2015-16 συμμετέχει και ως εισηγητής παρουσιάζοντας 1-2 μαθήματα το χρόνο.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου Σερρών.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί:

Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ και

η ΔΡΟΜΕΑΣ Α.Ε

Για το

Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο

Ζήσης Μητλιάγκας

Φιλόλογος

(Εμφανιστηκε 293 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.