Οι Ρώσοι τιμούν τους νεκρούς του Μεγάλου Τρόμου (φωτογραφίες)
Περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι εκτελέστηκαν ως αντιφρονούντες και εχθροί της πατρίδας την περίοδο της Μεγάλη Εκκαθάρισης του Στάλιν στη Σοβιετική Ρωσία – ή εποχή του Μεγάλου Τρόμου – από το 1936 έως το 1938.
Εκείνη την περίοδο, σχεδόν 2 εκατομμύρια καταδικάστηκαν σε καταναγκαστικά έργα στα φοβερά γκούλαγκ της Σιβηρίας, ξεψυχώντας οι περισσότεροι εκεί.
Ειδικά από τον Ιούλιο του 1937 έως τον Οκτώβριο του 1938 έγιναν μαζικές διώξεις εναντίων των κουλάκων, «επικίνδυνων» εθνικών μειονοτήτων, μελών οικογενειών των αντιφρονούντων, στρατιωτικών, και σαμποτέρ στην βιομηχανία και την γεωργία.
Περίπου 45.000 από τους εκτελεσθέντες θάφτηκαν στο νεκροταφείο Levashovo, στα προάστια της Αγίας Πετρούπολης.
Σήμερα, εκατοντάδες Ρώσοι, αψηφώντας τα χιόνια και το δριμύ ψύχος συγκεντρώθηκαν στο νεκροταφείο και κόλλησαν φωτογραφίες με τα πρόσωπα των θυμάτων στους παγωμένους κορμούς.
Επιχειρήσεις εκκκαθάρισης
Ο Στάλιν μαζί με τους εσωκομματικούς αντιπάλους και τους αντικαθεστωτικούς αποδείχθηκε ότι είχε θέσει στο στόχαστρό του και τις μικρότερες εθνότητες που ζούσαν στην αχανή σοβιετική επικράτεια.
Πίστευε, πιθανότατα, κατά τους μετέπειτα μελετητές της περιόδου εκείνης, ότι σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση με τη Γερμανία ή τις άλλες «ιμπεριαλιστικές δυνάμεις», Πολωνοί, Κορεάτες, Ιάπωνες, Γερμανοί, Ελληνες, Φινλανδοί, Ρουμάνοι κ.ά. θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «πέμπτη φάλαγγα» συστρατευόμενοι με τον εχθρό. Η απαλλαγή, λοιπόν, από τους δυνάμει «υπονομευτές» ήταν ζήτημα εθνικής ασφάλειας.
Όπως προκύπτει από τα σοβιετικά αρχεία που άνοιξαν μετά την πτώση του καθεστώτος, οργανώθηκαν δεκατέσσερις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, για ισάριθμες εθνότητες, σχεδιασμένες από τον αρχηγό της ΝΚΒD (τη μετέπειτα KGB) και στενό συνεργάτη του Στάλιν, Νικολάι Γιεζόφ.
Πηγή: https://www.kathimerini.gr/