16 Μαρτίου 2019 at 22:34

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί.»

από

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί.»

Γράφει ο Δημήτρης Τζήκας

Η γνωστή παροιμία καταγράφεται σε διάφορες παραλλαγές: «Εις του πνιγμένου το σπίτι σκοινί μην αναφέρεις.», «Εις σπίτι κρεμασμένου σκοινί μην αναβάνεις.» Η σημασία της είναι περίπου η εξής: καλό είναι να είμαστε διακριτικοί· ν’ αποφεύγουμε μια συζήτηση ή μια κουβέντα που μπορεί να φέρει σε αμηχανία ή σε δύσκολη θέση τον συνομιλητή μας· να μη λέμε πράγματα που είτε δημιουργούν δυσάρεστες αναμνήσεις, είτε υπαινίσσονται κάποια ελάττωμα, κάποιο γεγονός, επεισόδιο ή πράξη που άλλοι θέλουν να ξεχάσουν ή ν’ αποσιωπήσουν για οποιοδήποτε λόγο.

Πίτερ Μπρίγκελ ο πρεσβύτερος. (1525 με 1530 - 1569). Γάμος χωρικών (1568). Ελαιογραφία σε σανίδι βελανιδιάς•1,14 Χ 1,63μ. Αναγράφεται στον κατάλογο του 1659 της συλλογής του Λεοπόλδου Γουλιέλμου.
Πίτερ Μπρίγκελ ο πρεσβύτερος. (1525 με 1530 – 1569). Γάμος χωρικών (1568). Ελαιογραφία σε σανίδι βελανιδιάς•1,14 Χ 1,63μ. Αναγράφεται στον κατάλογο του 1659 της συλλογής του Λεοπόλδου Γουλιέλμου.

Ο Νικόλαος Πολίτης αναφέρει και τις ιταλικές παροιμίες «Να μη μελετήσεις το σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου.», «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μπορεί να κανείς να ειπεί: κρέμασέ με αυτό το ρογί [= δοχείο] το λάδι.», «Στο σπίτι του κερατά μην ειπείς: το μανίκι του μαχαιριού.», «Δε μιλούν για γενιά στο σπίτι των μούλων [= νόθων].», «Να μη θυμίσεις τον σταυρό στο διάβολο.», την γαλλική «Όποιος δε θέλει ν’ ακούσει το δικό του δεν πρέπει ν’ αγγίζει το σκοινί.», την ισπανική «Στο σπίτι του κρεμασμένου να μη μελετά κανείς το σκοινί.», την αγγλική «Μη μιλάτε για σκοινί μ’ εκείνον που εκρέμασαν τον πατέρα του.», την δανέζικη «Στου κρεμασμένου το σπίτι δε μιλούν με ευχαρίστηση για σκοινί.» και την ολλανδική «Δεν είναι φρόνιμο να μιλεί κανείς για κρεμάλα εκεί που ο νοικοκύρης είναι κλέφτης.»

Οι πληροφορίες είναι από εδώ: Ν.Γ. Πολίτου. Μελέται επί του βίου και της γλώσσης του ελληνικού λαού. Εν Αθήναις. Τύποις Π.Δ. Σακελλαρίου. 1900. σελ. 172.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ομάδα του facebook Παροιμίες & γνωμικά.

Περισσότερες παροιμίες και παροιμιώδεις φράσεις μπορείτε να βρείτε στο αρχείο μας ΕΔΩ.

(Εμφανιστηκε 7,458 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.