15 Μαρτίου 2019 at 22:12

Παλιές Φωτογραφίες: Καστοριά (μέσα της δεκαετίας του 1930)

από

Παλιές Φωτογραφίες: Καστοριά (μέσα της δεκαετίας του 1930)

Γράφει ο Νίκος Μπουκουβάλας

Η φωτογραφία αυτή είναι της δεκαετίας του 1930 και απεικονίζει τη «συνοικία του Σερβιώτη» στην πόλη της Καστοριάς. Τα Σέρβια και η Καστοριά ήταν οι δύο μοναδικές πόλεις της δυτικής Μακεδονίας κατά τη μέση και ύστερη βυζαντινή εποχή – παλαιότερη των δύο τα Σέρβια. Συνέχισαν ως τέτοιες μέχρι το 1700. Οι επαφές των δύο πόλεων ανάγονται τουλάχιστον στην εποχή της Σερβιώτισσας αγίας Θεοδώρας – βασίλισσας του Δεσποτάτου της Ηπείρου – και των αδελφών της Θεόδωρου, Ανδρόνικου και Νικηφόρου, περί το 1230 (ο Θεόδωρος διετέλεσε διοικητής του Θέματος / Περιφέρειας Σερβίων την εποχή 1219 – 1246, έχοντας σημαντικές σχέσεις με την Καστοριά). Περί το 1370 Σερβιώτες και Καστοριανοί ζήτησαν από κοινού διορισμό διοικητή για τα Σέρβια απευθυνόμενοι στον διοικητή των Ιωαννίνων. Την επόμενη 20ετια ο διοικητής Λάρισας-Σερβίων Ιωάννης Άγγελος είναι σύγγαμβρος (μπατζανάκος) του περιβόητου Marko Kraljie που κατέχει την Καστοριά …

Παλιές Φωτογραφίες: Καστοριά (μέσα της δεκαετίας του 1930)
Παλιές Φωτογραφίες: Καστοριά (μέσα της δεκαετίας του 1930)

Την περίοδο 1680 -1750 όταν αρκετοί Σερβιώτες αποδήμησαν στην Αυστρία, στην Ουγγαρία, στη Σερβία και στη Ρουμανία, οι 15-20 οικογένειες των Σερβιωτών Εβραίων – μετά από περίπου 200 χρόνια συνεχούς κατοίκησης στα Σέρβια – μετοίκησαν στην Καστοριά εξ αιτίας της αυθαίρετης συμπεριφοράς των Οθωμανοτούρκων. Δεν γνωρίζουμε ποια εποχή η συνοικία αυτή της Καστοριάς έλαβε το όνομα  «του Σερβιώτη.»

Ο Νίκος Μπουκουβάλας είναι καθηγητής Φυσικής και Χημείας.

Η φωτογραφία είναι από εδώ: blog istorikakastorias.

(Εμφανιστηκε 1,595 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.