21 Ιανουάριος 2019 at 20:56

Μαθήματα Κλασικής Παιδείας – Ο Ποντιακός λόγος του Ηροδότου

από

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

16ος Χρόνος, Μάθημα 14ο,

16-01-2019, ώρα 7μμ. Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο Σερρών

Θέμα: Ο Ποντιακός λόγος του Ηροδότου

(Ηροδ. Ιστορ., 4ο βιβλ. “Ευτέρπη” κεφ 8-10)

“Οι Έλληνες οι τον Πόντον οικέοντες ώδε λέγουσι

 Οι Έλληνες που κατοικούν τον Πόντο αυτά λένε)”

Εισηγητής: Ρωμανίδης Γιάννης, Φιλόλογος

Ο Ηρόδοτος 485-424 π.Χ σ’ αυτό το έργο του διαπραγματεύεται την εκστρατεία του Δαρείου εναντίον των Σκυθών (Σκυθικός λόγος). Κατά την προσφιλή του τακτική παρεκβαίνει και μας πληροφορεί για τον εθνολογικό χαρακτήρα των Σκυθών, την καταγωγή τους, τα ήθη, τα έθιμα και τον γεωγραφικό χώρο τους, καθώς και για το αποτέλεσμα της εκστρατείας του Δαρείου. Βρίσκει επίσης την ευκαιρία να μας ξεναγήσει στις βορειότερες περιοχές της τότε οικουμένης. Σχετικά με την καταγωγή τους παρουσιάζει τρεις (3) διαφορετικές εκδοχές. Μία είναι αυτή που διηγούνται οι ίδιοι οι Σκύθες, σύμφωνα με την οποία γενάρχης και πρώτος βασιλιάς τους ήταν ο ιθαγενής Ταργίταος. Μία δεύτερη είναι η εκδοχή των Ελλήνων, που θα είναι ο “Ποντιακός λόγος μας” και μια τρίτη εκδοχή που μιλά για μετακινήσεις λαών στην ευρύτερη περιοχή, που είχαν ως αποτέλεσμα την εγκατάσταση των Σκυθών στη Νότια Ρωσία. Η δεύτερη εκδοχή, “ο Ποντιακός λόγος”, που περιέχει ένα βαθύτερο νόημα για τον Ελληνισμό, δεν αφορά τους Πόντιους, αλλά γενικά όλους τους Έλληνες, επειδή στα χρόνια του δεν υπήρχαν οι διαχωριστικέ γραμμές των διαλέκτων των Μικρασιατών, Θρακιωτών και Ποντίων. Εύθυμη και σοβαρή, φανταστική, μυθολογική ή ανεκδοτολογική η εκδοχή των Ελλήνων αναλύεται από τον εισηγητή.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞ. ΡΩΜΑΝΙΔΗΣ
Βιογραφικό

Γεννήθηκε στο Παλαιόκαστρο Σερρών. Είναι συνταξιούχος φιλόλογος. Υπηρέτησε στην ιδιωτική και τη δημόσια εκπαίδευση. Διετέλεσε: διευθυντής Γυμνασίων, δεκατέσσερα χρόνια πρόεδρος των Φιλολόγων του Νομού Σερρών, δώδεκα χρόνια αντιπρόεδρος της Εφορίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών, μέλος του ΔΣ και πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Σερρών. Είναι μέλος της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ) και αρθρογραφεί στον “Καθημερινό Παρατηρητή” Σερρών.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί:

Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ και

η Α.Ε ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ.

 

Για το

Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο                 Σύνδεσμο Φιλολόγων

        Ζήσης Μητλιάγκας                               Δώρα Μπαγανά           

             Φιλόλογος                                            Φιλόλογος

(Εμφανιστηκε 94 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

0 0 vote
Article Rating
Εγγραφή
Ενημέρωση όταν
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x