14 Ιανουαρίου 2019 at 19:43

Μαθήματα Κλασικής Παιδείας – Ηράκλειτος μέρος Β’

από

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

16ος Χρόνος

Μάθημα 13ο, 16-1-2019 , ώρα 7μμ. στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο Σερρών

Θέμα: ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ: Oι αινιγματικές ρήσεις ενός “σκοτεινού” φιλόσοφου

Β’ μέρος

Εισηγητής: Γιώργος Κωστούρος, Φιλόλογος,

          “Μια θάλασσα βαθιά είναι ο Ηράκλειτος μες στην οποία εμείς κάνουμε βουτιές άλλοτε για να γνωρίσουμε, άλλοτε για να θαυμάσουμε τις ομορφιές που περικλείνει και άλλοτε για να τραφούμε. Όποιος δεν αγαπάει τον κίνδυνο, δεν ξέρει τι θα πει ενθουσιασμός και δεν εκστασιάζεται μπροστά στη μεγάλη ομορφιά, δε χρειάζεται να ασχοληθεί με τον Ηράκλειτο.”

Τάσος Φάλκος – Αρβανιτάκης

Ο Ηράκλειτος από την Έφεσο ανήκει στους λεγόμενους προσωκρατικούς φιλόσοφους, που έζησαν τον 6ο και τον πρώιμο 5ο αιώνα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι γνωστοί και ως φυσικοί φιλόσοφοι αφού πρώτιστο θέμα της έρευνάς τους ήταν ο φυσικός κόσμος, η δημιουργία του, τα συστατικά του και οι βασικοί νόμοι που τον διέπουν. Μέσα βέβαια από αυτές τους τις αναζητήσεις προχώρησαν και σε μια σειρά σκέψεων και διαπιστώσεων σχεδόν για όλες τις εκφάνσεις του ανθρώπινου βίου και απολύτως δικαιολογημένα σήμερα θεωρούνται σκαπανείς του παγκόσμιου πνευματικού πολιτισμού. Ο Ηράκλειτος αποτελεί μια εντελώς ιδιότυπη περίπτωση ανάμεσά τους, αφού το πνεύμα του, η βαθύνοιά του, η δύναμή και το εύρος των ενδιαφερόντων της σκέψης του αλλά και το τελείως προσωπικό και προχωρημένο – ακόμα και για σήμερα – ύφος του τον τοποθετούν σε μια τελείως ιδιαίτερη κατηγορία και θέση στην παγκόσμια φιλοσοφία, δίπλα στους σπουδαιότερους του είδους. Η σκέψη του μας έχει διασωθεί μέσα από μια σειρά αποφθεγμάτων του και αυτό που τον έχει καταστήσει μοναδικό στην ιστορία της φιλοσοφίας είναι, ότι πολλές από αυτές της ρήσεις του, πέρα από την ευστοχία τους και το βαρύ φιλοσοφικό/σημασιολογικό τους φορτίο είναι εξαιρετικά δυσερμήνευτες και αινιγματικές, έτσι που από την αρχαιότητα ακόμη του απενεμήθη το προσωνύμιο “σκοτεινός”, χαρακτηρισμός που διατηρείται ατραυμάτιστος μέχρι σήμερα.

Στα μαθήματα γίνεται μια απόπειρα προσέγγισης της ηρακλείτειας σκέψης, μέσα από τις επικρατέστερες σήμερα ερμηνείες των ρήσεών του. Με την ακροθιγή επίσης αναφορά στην προσωκρατική φιλοσοφία επιχειρείται και μια κατάδυση στις απαρχές του φιλοσοφικού στοχασμού.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΑΓ. ΚΩΣΤΟΥΡΟΣ
Βιογραφικό

Γεννήθηκε στη Λαμία, από την ευρύτερη περιοχή της οποίας και κατάγεται. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρετεί ως καθηγητής στο 1ο ΓΕΛ. Σερρών. Παρακολουθεί για 7η χρονιά τα μαθήματα κλασσικής παιδείας και κατά την περίοδο 2015-16 δίδαξε και τα δύο πρώτα του μαθήματα. Στο ένα ανέλυσε τον “Φιλοκτήτη” του Σοφοκλή και στο δεύτερο παρουσίασε μαζί με τον Ζ. Μητλιάγκα και τον συγγραφέα το βιβλίο του Κ. Σαπαρδάνη “Σωκράτης, η ηθική φιλοσοφία στην καθημερινή ζωή”. Την περίοδο 2016-17, παρουσίασε το μάθημα “Αριστοτέλης και Αλέξανδρος”. Στην περυσινή περίοδο 2017-18 έκανε μάθημα με τίτλο “Οι αυτοκράτορες της Μακεδονικής δυναστείας του Βυζαντίου”, ενώ κατά την τρέχουσα περίοδο ετοίμασε μάθημα για τον ποιητή και λαϊκό στιχουργό Τάσο Λειβαδίτη, το οποίο παρουσίασε μαζί με τη φιλόλογο Σύλια Ζέτα και άλλους συντελεστές.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί:

Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ και

η Α.Ε ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ.

 

 Για το

Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο                 Σύνδεσμο Φιλολόγων

        Ζήσης Μητλιάγκας                                Δώρα Μπαγανά           

               Φιλόλογος                                           Φιλόλογος

(Εμφανιστηκε 80 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.