25 Ιουνίου 2018 at 19:31

Μνήμη Μάκη Τρικούκη

από

Μνήμη Μάκη Τρικούκη

Μια αναφορά στα χρόνια της νιότης και των αγώνων του 114 και του 15%

Γράφει ο Γιάννης Κ. Αικατερινάρης

        Τον περασμένο Νοέμβρη ανταμώσαμε στη Θεσσαλονίκη παλαιοί φίλοι των αρχών της δεκαετίας του ’60. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν πολλοί απ’ όσους παλεύαμε μαζί, μέσα από τις γραμμές της «Σπουδάζουσας νεολαίας της ΕΔΑ», της κεντρώας ΕΔΗΝ-της αποκαλούμενης από κύκλους της συντηρητικής παράταξης …«συνοδοιπόρου»-, των φιλειρηνικών κινημάτων όπως ο «Σύνδεσμος Νέων για την Ειρήνη και τον πυρηνικό Αφοπλισμό Bertrand Russell», της Τέχνης και του Πολιτισμού, όπως η Φοιτητική Πνευματική Κίνηση «Ροτόντα», τις φοιτητικές οργανώσεις και τους συλλόγους (στα πλαίσια της νεοσύστατης τότε ΕΦΕΕ) και τις περιοδικές φοιτητικές εκδόσεις, όπως ο «Σπουδαστικός Κόσμος», το «Δελτίο φοιτητών Πολυτεχνικής Σχολής». Ήμασταν οι ανήσυχοι νεολαίοι που θέλαμε «να αλλάξουμε τον κόσμο όλο» κι ας μας κατηγορούσαν ως μιάσματα κι μας κυνηγούσαν κάποιοι ανελέητα μια ολόκληρη ζωή…

Φοιτητική πορεία στη Θεσσαλονίκη (1962 ή 1963)
Φοιτητική πορεία στη Θεσσαλονίκη (1962 ή 1963)

Εκείνη η συνάντησή μας με τον Μάκη ήταν κατά κάποιο τρόπο ένας ύστατος χαιρετισμός, καθώς όλοι γνωρίζαμε τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Θέλαμε ωστόσο να μιλήσουμε για άλλη μια φορά μαζί του, να μοιραστούμε μνήμες για τους δύσκολους αγώνες των χρόνων της νιότης. Να θυμηθούμε αλλοτινές εποχές, όταν μέσα σε αντίξοες συνθήκες χάναμε και κερδίζαμε μάχες, όταν η ομοψυχία, η επιδίωξη του κοινού στόχου δυνάμωναν και η θέλησή μας για μόρφωση και εκδημοκρατισμό, δυνάμωνε την πίστη μας κι άνοιγε νέους ορίζοντες. Ο Μάκης και η αγαπημένη του σύντροφός του Έρη, αξέχαστη σε όλους μας για το χαρακτήρα και την προσφορά της, ήταν στην πρωτοπορεία.

Αν και πέρασε από τότε πολύς χρόνος, μεγαλύτερος κι από μισό αιώνα, κι ο καθένας ακολούθησε τη δική του διαδρομή, τα πιστεύω, οι προσδοκίες και προπάντων η συμμετοχή στους αγώνες του 114 -για την τήρηση του Συντάγματος- και του 15% του προϋπολογισμού -για την παιδεία-, σημάδεψαν για πάντα τη ζωή όσων ανυστερόβουλα πάλεψαν γι’ αυτά. Σε ό, τι τουλάχιστο αφορά στη χώρα μας, με όσες ενστάσεις κι αν διατηρεί κανείς, συνέβαλαν έστω και με πασιφανείς παραλείψεις, σε μια δημόσια ζωή με κανόνες δικαιοσύνης, ισοπολιτείας και δημοκρατίας.

.

Από την άλλη σε ό, τι αφορά στις διεθνείς εξελίξεις, παρότι υπήρξαν κοινοί στόχοι και παράλληλοι αγώνες με αντίστοιχα κινήματα του εξωτερικού, δεν αποτράπηκαν οι πολεμικές επεμβάσεις των ισχυρών της γης, ούτε οι χωρίς όρια ανταγωνισμοί τους με σκληρές συνέπειες για τους λαούς της υφηλίου. Αλλά αυτή η «δικαίωση» των δυσοίωνων προβλέψεων όσων συμμετείχαμε στα κινήματα Ειρήνης, ας αποτελέσει τουλάχιστον μια μαρτυρία των αγνών αγώνων για τους οποίους τόσο λοιδορηθήκαμε κι ένα λόγο προβληματισμού, αλλά και δραστηριοποίησης των συνειδητοποιημένων πολιτών.

        Για την ιστορία αναφέρω ότι στη συνάντηση με τον Μάκη Τρικούκη, το Νοέμβρη του 2017, παραβρέθηκαν οι Φιντίας Βελίκης, Σπύρος Σακέτας, Μπάμπης Καλλιπολίτης, Δώρα Κουλμαδά (Καλλιπολίτη), Καίτη Τσαρουχά, Φωτεινή Παπαντωνίου, Μιχάλης Λιάκος, Αλέκος Περτσινίδης, Αλέκος Γρίμπας, Κώστας Ιορδανίδης, Κώστας Ζουράρις, Σταύρος Βουλασίκης, Μάριος Μαρκοβίτης, Νίκος Παπαμίχος, Διονύσης Σαββόπουλος, Μίλτος Αρβανιτάκης, Τάκης Σιμώτας, Ηλίας Πενιρτζής, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, Κρίτων Σαλπιγκτής, Σταύρος Βουλασίκης και ο υπογράφων…

Όλοι ωστόσο εκείνο το βράδυ, είχαμε την αίσθηση ότι ανάμεσά μας βρίσκονταν και όσοι εν τω μεταξύ αναχώρησαν σε άλλους κόσμους, ότι κατέθεταν ιδέες για νέους αγώνες οι Ζώγια Χρονάκη – Παπαμίχου, Κική Καυκούλα – Βλάχου, Κωστής Μοσκώφ, Γιώργος Γκουνταρούλης, Θανάσης Αγγελινούδης, Νίκος Αικατερινάρης, Μιχάλης Σπυριδάκης, Χρήστος Παραθυράς, Γιώργος Σαββίδης, Ντίνος Τριαρίδης, οι καθοδηγητές μας Χρόνης Μίσιος, Αργύρης Μπαρής, Στέφανος Στεφάνου, Κώστας Λαχάς, Γιάννης Τριάρχου και τόσοι άλλοι.

Καλό σου ταξίδι Μάκη, δεν θα σε ξεχάσουμε

Πολύγυρος, 18-6-2018

Γιάννης Κύρκου Αικατερινάρης

αρχιτέκτων, π. πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας

(Εμφανιστηκε 438 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.